Dolar

32,5442

Euro

34,8567

Altın

2.430,53

Bist

9.645,02

E-Sigara hakkında ürkütücü gerçek!

ABD’li bilim insanlarının yaptığı araştırmada, oldukça popüler hale gelen elektronik sigaranın da en az sigara kadar bağışıklık sistemine zarar verdiği belirlendi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-24 20:09:34

E-Sigara hakkında ürkütücü gerçek!

Amerikan Fizyoloji Dergisi'nde yayımlanan bir makalede, ABD'li uzmanların gerçekleştirdiği bir klinik çalışmanın sonuçlarına yer verildi. Uzmanlar sigara içen, içmeyen ve e-sigara kullanan üç sınıftaki insanların burunlarından biyopsi alma, sıvı çekme ve idrar yöntemiyle bağışıklık sistemlerinde oluşan değişiklikleri gözlemledi.

Üç gruptaki insanları 3-4 haftalık bir teste tabi tutan uzmanlar, deneklerden alınan sıvılardaki kotinin isimli madde ile idrardaki üç maddenin seviyelerini ölçtü. Aynı zamanda deneklerin burunlarından biyopsi alındı. Sigara içenler ve e-sigara içenlerin bağışıklık sistemiyle ilgili genlerin zayıfladığını belirleyen uzmanları şaşırtansa, sigara içenler ile e-sigara içenlerin bağışıklıklarının aynı derece zarar görmesi oldu.

Enfeksiyonu artırıyor

Uzmanlar, N-35 geninin her iki grupta da düşüşe geçtiğini tespit ederken, e-sigara içenlerde N-305 geninin ise ayrıca baskı altında kaldığını ortaya çıkardı. ABD'nin Kuzey Carolina Üniversitesi'nde yapılan son araştırmaya göre ise e-sigaralar, bağışıklık sistemindeki yüzlerce gene zarar verdiği için enfeksiyon riskini artırıyor. Araştırmaya göre bataryası değiştirilen e-sigara gibi ürünler, üst solunum yollarındaki boğaz, ağız, burun ve sinüslerdeki genleri, tıpkı sigara kullanımında olduğu gibi değiştiriyor.

Haber Ara