Dolar

32,5170

Euro

34,7952

Altın

2.427,66

Bist

9.710,63

Dünyada bu hafta neler oldu? (1 Mayıs 2016)

Son bir hafta içinde dünyada neler oldu? TimeTürk okuyucuları için derledik…

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-01 11:22:45

Dünyada bu hafta neler oldu? (1 Mayıs 2016)

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

SURİYE

Halep Yanıyor

Rusya ve rejim güçlerinin Halep'te muhaliflerin kontrolündeki Kellese, Sukeri, Bustan el Kasr, Sahur ve Cub el-Kube semtlerindeki sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırıları artarak devam ediyor.  

Son dokuz günde Halep'e gerçekleştirilen hava saldırılarında 250 sivil hayatını kaybetti.

Baas rejimi ve Rus uçakları sadece 30 Nisan Cumartesi günü Halep'e 20 hava saldırısı gerçekleştirdi. Bustan el Kasr sağlık merkezine yapılan saldırıda en az 5 kişi hayatını kaybederken 25 kişi de yaralandı.

28 Nisan Perşembe günü sabaha karşı Rus ordusuna ait savaş uçakları Halep'in Sukeri kentindeki Kudüs Hastaneesi'nin bombaladı. Bombalama sonucu 80'den fazla sivil hayatını kaybetti. Saldırıda Halep'in tek çocuk doktoru olan Muhammed Maaz hayatını kaybetti.

22 Nisan Cuma günü Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında 19'u çocuk 140 kişi hayatını kaybetti.

13062460_1002254919822465_1080685528568100589_n

Lazkiye

Lazkiye - Rusya'nın desteği ile geçtiğimiz aylarda ilerleyen rejim unsurlarına karşı muhaliflerin oluşturduğu operasyon odası Lazkiye'nin kuzeydoğu kırsalında Türkmen Dağı ile Kürd Dağı arasındaki mevzilerde Kabbana ve Akçabayır arasında rejim ile mücadelelerini sürdürdü.

Kabbana bölgesinde rejimin üç ilerleme girişimi muhalifler tarafından püskürtülürken rejim bu saldırıları sırasında 4 tankını ve iki üst düzey komutanını kaybetti.

Kürd Dağı bölgesinde Lazkiye  - Halep otoyoluna hakim vadi alanında süren çatışmalarda muhalifler avantajlı durumda olmasına rağmen rejimin hava unsurlarının yoğun bombardımanı muhalifleri vur-kaç operasyonlarına sevk ediyor.

Esed rejimine bağlı Filistinli gruplardan Kuvvet El Celil adlı örgütün de Şii militanlar ile beraber muhaliflere ve sivillere katıldığı saldırılarda dün grup komutanının muhalifler tarafından öldürüldüğü bildirildi.

 Türkmen Dağı bölgesinde Akçabayır (Abyad) mevkiinde süren çatışmalarda muhalifler keskin nişancı operasyonları ve pusu taktikleri ile rejimin Akçabayır'daki hakim noktalarda kalıcı olmasını engellemeye çalışıyor.

Şam

Esed rejimi ile kuşatma altındaki Doğu Guta bölgesinin güneyindeki Bala bölgesinde muhaliflerin mücadelesi sürerken rejim Bala hattını doğuya doğru kırarak Merc bölgesindeki hattı birleştirmeyi amaçlayan saldırılarına devam ediyor.

Bu hattın birleşmesi ise Deyr Asafir bölgesinin Şam'daki yedinci kuşatma bölgesi olarak Doğu Guta bölgesinden kopması riski giderek yükseliyor.

Şam'ın Yermük kampı bölgesinde ise rejim ile ateşkes imzalayan IŞİD'in kamp bölgesinde Nusret Cephesi ve Ahrar'uş Şam başta olmak üzere muhaliflere saldırıları devam ederken kamp bölgesinin kuzey hattından da rejim muhalif güçlere saldırılarını sürdürüyor.

Şam'ın batısında uzun süredir Hizbullah ve İran militanlarının kuşatmasındaki Zebadani ve Madaya'da ise keskin nişancı atışları ile sivil ölümleri devam ederken iki gün önce bölgeye ilk BM yardım araçlarının giriş yaptığı rapor edildi.

FİLİSTİN

Meşal-Davutoğlu Görüşmesi

Katar'ın başkenti Doha'da resmi bir ziyaret için bulunan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal ile görüştü.

Cuma  Namazı Sonrası 36 Tutuklama

İsrail işgal güçleri Cuma namazından sonra Mescidi Aksa'dan çıkan 36 Filistinli genci tutukladı.

Mısır'a Çağrı: Hastalar İçin Rafah Kapısını Acilen Açın

Filistin Sağlık Bakanlığı, Mısırlı yetkililere çağrıda bulunarak, Gazze'de bulunan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan hastaların tedavilerini tamamlamaları için Mısır'dan Rafah kapısını açmasını istedi.

Heniyye, İşgal Yönetimine Seslendi: "Sabrımızın Sınırı Var"

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka konusunda işgal rejimini uyararak, "Gazze'de gösterdiğimiz sabrı yanlış anlamayın" dedi.

IRAK

Sadr Yanlıları Meclis'i Bastı

Irak'ta Şii lider Mukteda es Sadr yanlıları, 30 Mayıs Cumartesi günü Abadi hükümetinin yolsuzluklarını protesto etmek amacıyla Bağdat'taki Meclis binasını bastı. Olayların ardından Bağdat'ta olağanüstü hâl ilan edildi. BM Bağdat ofisini kapatırken çok sayıda ülke de başkentteki ofislerini boşaltma kararı aldı.

Bağdat'ta Bombalı Saldırılar

30 Mayıs Cumartesi günü Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir bombalı saldırı gerçekleşti. Saldırı sonucunda 21 kişi hayatını kaybetti.

25 Mayıs Pazertesi günü Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucunda 11 kişi hayatını kaybetti.

Felluce Ablukası 6. Ayında

Irak'ta hükümet güçleri ve İran destekli Şii milislerin Felluce şehrine uyguladığı abluka altıncı ayına girdi.

El-Cezire'nin Bağdat Ofisi Kapatıldı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yayın yapan El-Cezire televizyon kanalının Iraklı makamlarca yayın izni verilmediği için kapatıldı.

AFRİKA

Somali'de Cami Çöktü: 15 Ölü

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Cuma namazı sırasında, yenilenme çalışmaları süren cami çöktü. Olay sonrasında en az 15 kişi hayatını kaybederken 40'tan fazla yaralı olduğu aktarıldı.

Kenya'da Bina Çöktü: 7 Ölü

Kenya'nın başkenti Nairobi'de çok katlı bir binanın çökmesinin ardından 7 kişi ölürken 121 kişi de hayatını kaybetti.

Kenya Fil Dişlerini Ateşe Verdi

Kenya devlet başkanı Uhuru Kenyatta, ülkesinin Afrika fillerine verdiği önemi göstermek için ülkedeki fil dişi stoklarını ateşe verdirdi.

Güney Afrika'da Zuma Karşıtı Protestolar

Güney Afrika'da halk, ülkenin kötü durumdaki ekonomisinin müsebbibi olarak gördükleri ve yolsuzluk yaptığı iddiaları ile devlet başkanı Jacop Zuma'nın istifasını istemek üzere sokaklara döküldü.

ASYA

Çin'den Hipersonik Füze Denemesi

Çin, DF-2F isimli nükleer başlıklı hipersonik füzesinin denemesini yaptı. DF-2F füzesinin saatte 11.000 km hıza ulaşabildiği aktarıldı.

Pakistan-Hindistan Arasında Keşmir Görüşmeleri

Pakistan'ın Hindistan'daki Yüksek temsilcisi Abdul Basin, iki ülke arasında 1947'den beri devam eden Keşmir sorununun BM Güvenlik Konseyi önergesi bağlamında çözülmesi gerektiğini belirtti.

Myanmar'da Fırtına ve Sel

Myanmar'da meydana gelen fırtına ve onu takip eden selde sekiz kişinin öldüğü ve binlerce evin hasar gördüğü aktarıldı.

AVRUPA

Almanya'da Protesto: 400 Gözaltı

Almanya'nın aşırı sağcı göçmen karşıtı partisi Alternatif Almanya'nın düzenlediği toplantı, sol görüşlü gruplar tarafından basıldı. Baskın sırasında çıkan olaylarda 400 kişi gözaltına alındı.

Berlin'e Mülteci Karşıtı Başsavcı

Almanya'nın göçmen karşıtı siyaseti ile bilinen partisi Alternatif Almanya üyesi olan Roman Reusch, Berlin başsavcılığına atandı.

Norveç'te Helikopter Düştü: 11 Ölü 2 Kayıp

Norveç'te bir helikopter ülkenin batısında bulunan Sotra adasına düştü. Uçakta bulunan 13 kişiden 11'inin öldüğü ikisinin ise kayıp olduğu aktarıldı.

Fransa'da Protestolar

Fransa'da yürürlüğe girecek olan yeni iş kanunu yasasına karşı ülke genelinde protestolar düzenlendi. Polis protestolar sırasında kalabalıkları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Yeni kanunun iş verenin işçileri kolaylıkla işten çıkarabilmesine imkan tanıdığı aktarılıyor.

Bulgaristan'dan Peçe Yasağı

Bulgaristan'da kadınların peçe takması yasaklandı. Yasağa aykırı olarak peçe takanların 118 ile 393 euro arasında para cezasına çarptırılacağı aktarıldı.

Paris Saldırıları Baş Şüphelisi Fransa'ya Gönderildi

Belçika'da yakalanan Paris saldırıları baş şüphelisi Salih Abdüsselam ülkeden sınır dışı edilerek Fransa'ya gönderildi.

AMERİKA

Arjantin'de Protestolar

Arjantin'de on binlerce insan, devlet başkanı Mauricio Macri'nin ekonomik reform paketi kapsamında uygulamaya koyduğu iş kesintilerini protesto etmek için protesto düzenledi.

Venezüella'da Elektrik Krizi

Venezüella'da yaşanan elektrik sıkıntısından ötürü devlet memurlarının haftanın iki gün çalışması ve beş gün tatil yapmasına karar verildi.

Haber Ara