Dolar

32,3300

Euro

35,0655

Altın

2.282,22

Bist

8.989,73

Doha'da 'Suriye' toplantıları

Doha'da 'Suriye' toplantıları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 00:18:01

Doha'da 'Suriye' toplantıları
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Suriye rejimine desteğiyle ilgili, "Biz hiçbir zaman, kimseyi koşulsuz desteklemiyoruz. Rusya her zaman Suriye'de akan kanın durması için çalışıyor. Bizler her zaman Suriye halkına destek sağlıyoruz" dedi

Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile Suriye konusunda yaptığı üçlü toplantı ve diğer Doha temasları hakkında, Katarlı mevkidaşı Halid el-Atiyye ile basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Katarlı yetkililerle, güvenlik ve ekonomi alanlarındaki işbirliğinin yanı sıra Dünya Kupası ev sahipliği konusunda işbirliği yollarını ele aldıklarını aktaran Lavrov, Yemen Suriye ve Filistin konularının da görüşüldüğünü söyledi.

Orta Doğu'daki gerilimin arttığı konusunda aynı fikirde olduklarını ve bu tırmanışın "hiçbir tarafın veya ülkenin yararına olmadığı, aksine, bu tırmanışın DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerine fayda sağladığı" değerlendirmesinde bulunan Lavrov, İran'ın nükleer programıyla ilgili varılan anlaşmanın ele alındığını ve Körfez'deki güvenliğin arttırılması için tüm çabanın ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Lavrov, Kerry ve Cubeyr ile yapılan görüşmeleri, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın "bir süredir ortaya koyduğu çabalara katkı olarak" gördüğünü aktardı.

- "DAEŞ'e yapılan hava operasyonları yetersiz"

Suriye konusunda, ABD'nin DAEŞ'e karşı oluşturduğu koalisyonda hava operasyonlarına başlamadan önce Irak hükümetinden yeşil ışık aldığını ancak Suriye hükümetinden yeşil ışık almadığını, bunun DAEŞ ve benzeri terör örgütlerine karşı mücadelede sorun çıkaracağını aktaran Lavrov, "Tüm taraflar hava operasyonlarının yetersiz olduğu konusunda hemfikir. Rusya devlet başkanı ve Suudi Arabistan Yardımcı Veliaht Prensi Muhammed bin Selman terörle mücadelede yeni bir cephe oluşturmak için bir teklif sundular. John Kerry'ye bugünkü görüşmede, ABD'nin askeri alanda eğittiği muhalif birlikleri Suriye topraklarına göndermenin işe yaramayacağını söyledik. Biz bu tür girişimlerin karşısındayız" dedi.

Uluslararası meşruiyet konusunda farklı fikirlere sahip olduklarını kaydeden Lavrov, Suriye'deki soruna çözüm bulmak için başlatılan girişimin hayata geçirilmesinde zorluklar olduğunu dile getirdi.

Ülkesinin, "Suriye rejimine koşulsuz desteğini sürdürüp sürdürmeyeceği" sorulan Lavrov, "Biz hiçbir zaman kimseyi koşulsuz desteklemiyoruz. Rusya her zaman Suriye'de akan kanın durması için çalışırken Suriye halkına destek sağlıyoruz. Suriye'deki asıl sorun her zaman DAEŞ'tir" dedi.

- "Suriye'ye dışarıdan müdahale çözüm getirmez"

Eski Suriye Muhalif Devrimci Güçler ve Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib ile görüşmesinin Rusya'nın Suriye halkının tamamını kapsayan ve ayrım yapmaksızın herkesle görüşme prensibini yansıttığını aktaran Lavrov, Suriye'deki soruna geçmişte başlatılan siyasi çözüm girişimlerinden bahsederken, Cenevre bildirisine işaret etti.

Rejim ve bütün Suriye muhalefeti temsilcilerinin bir araya geldiği Cenevre toplantısında Suriye muhalefetinin rejimden çok daha kalabalık ve farklı görüşlerde olduğunu dile getiren Lavrov, bir araya gelmiş ve aynı fikirde bir muhalefete ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Moskova'da Suriye muhalefeti ve rejimini aynı anda ağırladıkları toplantıda Suriye'nin tüm dini azınlıklara eşit mesafede duran laik yönetim sisteminin sürdürülmesinde mutabık kalındığını söyleyen Lavrov, Suriye'ye dışarıdan müdahalenin çözümü getirmeyeceğini söyledi.

Rus Dışişleri Bakanı, Suriye'de çözüm için oluşturulacak diyaloğa İran gibi ülkelerin katılması gerektiği görüşünü savundu.

Lavrov, Katar temasları çerçevesinde Emir Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Doha'da bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, eski SMDK Başkanı Muaz el-Hatib ile de ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisini paylaştı.

- "Suriye rejimi kendi halkını öldürdü"

Öte yandan ev sahibi Dışişleri Bakanı Atiyye, Suriye, Irak ve Yemen konularında Rusya ile mümkün olan en iyi çözüm yollarını ele aldıklarını aktardı.

Atiyye, Rus mevkidaşı ile Gazze ve Batı Şeria'da son yaşanan olaylar da dahil olmak üzere Filistin konusunu görüştüklerini ve Rusya'nın Filistin meselesinde "çok hassas bir yaklaşımı" olduğunu dile getirdi.

Atiyye, Doha'nın bugün yaşadığı diplomatik trafiğin Suriye'de yeni bir girişimle ilgili olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı:

"Rusya ile olan ilişkilerimiz Suriye meselesine indirgenemez. Suriye konusunda ilk başta ve en üstte bir çıkış yolu bulmak için çalışıyoruz. Suriye rejiminin terörle mücadele edeceğini umduk ama onun yerine Suriye ordusu silahlarını halkına yöneltti ve kendi insanlarını öldürdü. Öte yandan Suriye halkı devrimcilere dönüştü. Bu insanlar rejimin yapması gerekeni, teröristlerle savaşı yürütüyor. Aynı zamanda onurlarını, ailelerini, mülklerini, ayrımsız varil bombaları atan rejime karşı savunuyor. Rusya'daki dostlarımızla Suriye halkını kurtaracak bir çıkış yolu üzerinde çalışıyoruz."

Kerry ve Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu (ASEAN) 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a hareket etti.

Haber Ara