Dolar

32,6082

Euro

34,7798

Altın

2.506,53

Bist

9.524,59

Doğan; 'Kredi kefalet sistemi akla gelen ilk finansman yöntemi olmalı'

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Kredi ve Kefalet Sistemi'nin anlatıldığı bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan Kredi Garanti Fonu Afyonkarahisar Şubesi'nde Yönetmen olarak görev yapan Veli Doğan, Kredi Garanti Fonu'nun amacı hakkında bilgiler verdi. Bu sistemin akla gelecek ilk finansman sistemi olması gerektiğini söyleyen Doğan ; 'Çünkü Kredi Garanti Fonu yüzde 70-80 oranında bir kamu kurumu niteliğinde ortaklarının büyükler KOSGEB ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve yüzde 35'de 21 tan

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-29 22:53:10

Doğan; 'Kredi kefalet sistemi akla gelen ilk finansman yöntemi olmalı'
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Kredi ve Kefalet Sistemi'nin anlatıldığı bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan Kredi Garanti Fonu Afyonkarahisar Şubesi'nde Yönetmen olarak görev yapan Veli Doğan, Kredi Garanti Fonu'nun amacı hakkında bilgiler verdi. Bu sistemin akla gelecek ilk finansman sistemi olması gerektiğini söyleyen Doğan ; "Çünkü Kredi Garanti Fonu yüzde 70-80 oranında bir kamu kurumu niteliğinde ortaklarının büyükler KOSGEB ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve yüzde 35'de 21 tane bankanın ortak olduğu bir kuruluş. Çok güçlü bir yapısı var. Dolayısıyla bankalarda da kefalet yerliliği olarak nakit karşılığı olan bir teminat" dedi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası'nın hizmet binasında yapılan konferansta açılış konuşmasını gerçekleştiren Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir üyelerinin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda mevcutta verdikleri hizmetlerin kalitesini artırırken hizmetler listesine yenilerini eklemek için çalıştıklarını söyledi. Yurt dışı ve yurt dışı fuar çalışmaları, projeler, mesleki eğitim çalışmaları gibi bir çok farklı konuda hizmetler sunduklarını vurgulayan Kandemir; " Durmadan ve yorulmadan yolumuza devam ediyoruz. Özellikle yeni mevzuatlar, hibe ve destekler konularında sık sık toplantı düzenliyor, üyelerimizi konusunda birimci derecede yetkili kişilerle bir araya getiriyoruz. Bugün de burada sizleri KOBİ'lerimizin kefili girişimcilerimizin destekçisi olan Kredi Garanti Fonu hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulunmak için uzmanlarımız ile bir araya getirdik" ifadelerini kullandı.

"KREDİ KEFALET SİSTEMİ KOBİ'LERİN PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ GİRİŞİMİ DAHA CAZİP HALE GETİREREK YENİ KOBİ'LERİN KURULUŞUNU DA SAĞLAYACAKTIR"

Konuşmasının devamında bazı istatislikleri paylaşan Kandemir konuyla ilgili olarak şunları söyledi; " TUİK' in verilerine göre istihdamdaki payı yüzde 74,2 olan KOBİ'ler toplam girişim sayısının yüzde 98'ni oluşturmakta, ihracatın da yaklaşık yüzde 60'nı yapmaktadırlar. Verilerden de gördüğümüz üzere küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin ekonominin önemli çarklarını oluşturduğunu görmekteyiz. Bildiğiniz üzere her işletme kendi öz sermayesi ile bir yere kadar işletme döngüsünü sürdürüp büyüme gösterebiliyor ve dönem dönem çeşitli sebeplerle dış finansman kaynağına ihtiyaç duyuyor. Özellikle ekonomimizin temel yapısını oluşturan KOBİ'lerin büyümesi ve gelişmesi, yani yatırımların yapılabilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için farklı fon kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple en çok kullanılan fon kaynaklarından bir tanesi banka kredileridir. KOBİ'lerimiz kredi kullanırken bir çok sorunla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunların başında teminat gösterememek geliyor. Dolayısıyla bankalar da kendi risk oranlarına azaltmak adına teminatsız kredi vermekte isteksiz davranıyorlar. İşte tam da bu noktada bu güne kadar 22 bin 583 KOBİ'ye 12 milyar 470 milyon TL kredinin 9 milyar 264 milyon TL kefili olarak Kredi Garanti Fonu devreye girmiş ve işletmelerin yardımına yetişmiştir. KOBİ'lerin problemlerinin çözümü girişimi daha cazip hale getirerek yeni KOBİ'lerin kuruluşunu da sağlayacaktır. Bu durum üretim refah ve istihdamı artırarak ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı gerçekleştirecektir."

"VERMİŞ OLDUĞUMUZ KEFALET MEKTUBU İLE KOBİ'LERİMİZ BANKALARDAN NAKDİ OLARAK KREDİ ALABİLİYORLAR"

Kredi Garanti Fonu Afyonkarahisar Şubesi'nde yönetmen olarak görev yapan Veli Doğan, 1993 yılında kurulan Kredi Garanti Fonu'nun amacı hakkında bilgiler verdi. Özellikle teminat yetersizliği nedeniyle finansmana ulaşmak isteyip de ulaşamayan KOBİ'lere yardımcı olmak için çalıştıklarını belirten Doğan; " Bir firma düşünün bir KOBİ düşünü bankalarda kredibilitesi var ancak teminat eksikliği nedeniyle krediye ulaşamıyor. Bu noktada Kredi Garanti Fonu olarak kefil olmak suretiyle KOBİ'nin finansmana ulaşması noktasında destek oluyoruz. Biz nakdi olarak kredi vermiyoruz ama vermiş olduğumuz kefalet mektubu ile KOBİ'lerimiz bankalardan nakdi olarak kredi alabiliyorlar. Bunun için KOBİ'ler bir bankadan başvuru yapmaları gerekiyor bu başvurunun bize banka aracığıyla gelmesi gerekiyor. Müşteri ister bankadan başvursun hangi bankayla çalışıyorsa, biz 21 tane bankanın ortağıyız onlardan başvurabilir, isterse Eximbank ve KOSGEB aracılığıyla doğrudan bize başvuru yapabilir." şeklinde konuştu.

"BU SİSTEM AKLA GELECEK İLK FİNANSMAN SİSTEMİ OLMASI GEREKİİR"

Bu sistemin akla gelecek ilk finansman sistemi olması gerektiğini vurgulayan Doğan; "Çünkü Kredi Garanti Fonu yüzde 70-80 oranında bir kamu kurumu niteliğinde ortaklarının büyükler KOSGEB ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve yüzde 35'de 21 tane bankanın ortak olduğu bir kuruluş. Çok güçlü bir yapısı var. Dolayısıyla bankalarda da kefalet yerliliği olarak nakit karşılığı olan bir teminat. Bu açıdan finansman tercihlerinde ilk sıralarda düşünülen bir sistem olmalı diye düşünüyorum. Tabi bu kefaletin de bir maliyeti var. Verilmiş olan kefaletin türlerine göre binde 5 ile yüzde 2 arasında bir maliyet söz konusu." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı soru cevap olarak devam etti. Son olarak ssöz alan Kredi Garanti Fonu Afyonkarahisar şubesinde görev yapmakta olan Uzman Volkan Çakıcı bütün katılımcılara teşekkür etti ve Uşaklı KOBİ'lere kapılarının her zaman açık olduğunu Afyonkarahisar'da bulunan şubelerine istedikleri zaman gelebileceklerini söyledi.

Haber Ara