Dolar

32,4989

Euro

34,9316

Altın

2.431,50

Bist

9.716,77

Diyarbakır'da toplu açılış töreni

Diyarbakır'da toplu açılış töreni

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-28 16:02:54

Diyarbakır'da toplu açılış töreni
Başbakan Binali Yıldırım, "Ne yaparsanız yapın, ister çukur açın, ister el yapımı bombalarla genç fidanlarımızı şehit edin, ister savunmasız sivil vatandaşlarımızı katledin ama başaramayacaksınız. Siz de başaramayacaksınız, sizin sırtınızı sıvazlayan iç ve dış iş birlikçileriniz, siyasi uzantılarınız da asla başaramayacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Anıt Park'ta Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binası açılışı ve yapımı tamamlanan tesislerin hizmete alım törenine katıldı.

Yıldırım, "Diyarbakır demek kardeşlik demektir, Diyarbakır demek Türkiye demektir, Diyarbakır Türkiye'nin özetidir." ifadesini kullandı.

Gündemlerinde Diyarbakır'ın bereketli topraklarının tamamını suyla buluşturmanın olduğunu belirten Yıldırım, "Bakınız Silvan Barajı var, 7 milyarlık bir proje. Terör örgütü, bu barajı yaptırmamak için elinden ne geliyorsa yapıyor, her türlü engeli çıkarıyor. Ama onlar ne yaparsa yapsın bu büyük millet, bu Diyarbakır bunlara pabuç bırakır mı? Silvan Barajını da suyla buluşturacağız, Diyarbakır ovalarını, mümbit topraklarını bolluğa, berekete kavuşturacağız. 2,5 milyon dönüm arazi suyla bollukla bereketle bulaşacak. 1 katrilyon 200 trilyon yıllık tarımsal kazanç sağlanacak." diye konuştu.

Yıldırım, Silvan barajı ile Diyarbakır'ın zenginleşeceğini, bölünmüş yollarla Diyarbakır'ın medeniyet yolculuğunda emin adımlarla ilerleyeceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Onlar biliyorlar ki, havayolu demek Diyarbakır'ın uluslararası uçuşlara açılması, dünyayla buluşması demek. Ne yaparsanız yapın, ister çukur açın ister el yapımı bombalarla genç fidanlarımızı şehit edin, ister savunmasız sivil vatandaşlarımızı katledin ama başaramayacaksınız. Siz de başaramayacaksınız, sizin sırtınızı sıvazlayan iç ve dış iş birlikçileriniz, siyasi uzantılarınız da asla başaramayacak. Çünkü, bu millet kadim medeniyetten geliyor, bu millet bin yıldır Diyarbakır topraklarında, Malazgirt ovalarında kader birliği yapmış, bir olmuş, beraber olmuş, tasada da sevinçte de hep beraber olduk. Bundan sonra da beraber olmaya devam edeceğiz. Dost düşman herkes bunu böyle bilsin."

- "Bizim kardeşliğimiz sonsuza kadar devam edecek"

Diyarbakır çevre yolunun tüm hızıyla devam ettiğini, bittiğinde de 50 kilometreyi bulacağını dile getiren Yıldırım, "Ama biz çevre yolunu yaparken belediyeye diyoruz ki, 'bize yardımcı ol.' O diyor ki, 'ben, terör örgütüne yardımcı olurum, Diyarbakır'ın hizmetleri beni ilgilendirmez.'" dedi.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakırlıların Eğil ilçesine köprü istediğine de değinerek, vatandaşlara "Eğil'e gemiyi karadan getirip orada hizmete aldık mı? İnşallah köprünüzü de yaparız." şeklinde seslendi.

"Tarihi şehir Sur'un 6 mahallesini ne hale getirdiler" diyen Yıldırım, 15 mahalleden 6'sının bombalandığına, çukurlar kazarak tarihi eserlere zarar verildiğine dikkati çekti.

Yıldırım, Sur'da yaşayan 4 bin ailenin yerinden edildiğini belirterek, "Ama biz, milletin hizmetinde bir iktidar ve AK Parti iktidarı olarak hep dedik ki 'insanı yücelt ki devlet yücelsin.' İşte o yaraları sarıyoruz. Esnafımıza zararlarını nakden ödedik, 3 trilyon ödedik bugünlerde süresi bitiyor, 6 ay daha uzatıyoruz, 3 trilyon daha ödeyeceğiz. Esnafımızı mağdur etmeyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Miras kalan Sur'un tarihi yapılarını en güzel şekilde yeniden yapacaklarını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Şimdi biz Sur'u yapmaya başlayınca hemen bir iftira, bir yalan kampanyası yine başlattılar. 'Efendim Sur'u peşkeş çekeceklermiş'. Hadi oradan. Siz, teröre lojistik destek vereceğinize gelin de biraz vatandaşın sesine kulak verin. Oy aldığınız, destek aldığınız Diyarbakır'ın dertleriyle dertlenin, terörün gece gündüz destekçisi olacağınıza bu masum halkın, bu Diyarbakır insanının derdiyle dertlenin. Siz her şeyi görüyorsunuz, her şey gözünüzün önünde cereyan ediyor. Bunların hepsi gelip geçecek ama bizim kardeşliğimiz sonsuza kadar devam edecek. İşte Diyarbakır'dan bunu söylüyorum."

Yıldırım, Diyarbakırlılar'a "Şundan emin olun ki, yıkılan her bina daha güzel yapılır ama yıkılan gönüller daha zor tamir edilir. Gönülleri de yapacağız, binaları da yapacağız, ülkemizin kardeşliğini, birliğini, beraberliğini de sağlayacağız. Bunu buradan Diyarbakır'dan dost düşman herkese ilan ediyoruz. Yolumuz kardeşlik yoludur, ben gelmedim kavga için. Benim işim sevgi için, aşkın yolu gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim" şeklinde seslenerek konuşmasını bitirdi.

(Bitti)

Haber Ara