Dolar

32,5794

Euro

34,8034

Altın

2.515,81

Bist

9.693,46

Diyarbakır'da polise saldıran gruba müdahale

Diyarbakır'da polise saldıran gruba müdahale

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-01 20:57:23

Diyarbakır'da polise saldıran gruba müdahale
Diyarbakır'dan Bursa'nın Gemlik ilçesine yürüyüş yapmayı planlayan kalabalığın basın açıklamasının ardından, polise el yapımı patlayıcılar ve taşla saldırıda bulunan yüzü maskeli gruba, güvenlik güçlerince müdahale edildi.

İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan için gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüşe katılmak amacıyla, aralarında HDP Diyarbakır Milletvekilleri Çağlar Demirel, Feleknas Uca ve Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan'ın da bulunduğu grup, DBP il binası önünde toplandı.

Güvenlik güçlerinin "güvenlik" gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtmesinin ardından grup, basın açıklaması yaparak dağılma kararı aldı.

Basın açıklamasından sonra yüzü maskeli bir grup, polise taş ve el yapımı patlayıcılarla saldırdı. Gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Gruptakiler, ara sokaklara dağıldı.

Müdahale sırasında biber gazından etkilenen bir kişi hastaneye kaldırıldı.

- Valilik açıklaması

Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerden olmak üzere, yasal gereklilikler yerine getirilmeden, 1 Ağustos'ta "Diyarbakır'dan Gemlik'e Yürüyüş" konulu bir takım faaliyetler gerçekleştirileceği bilgisi alındığı belirtildi.

Bunun üzerine bugün saat 11.00'den itibaren kentte gerekli güvenlik önlemleri alındığı belirtilen açıklamada, "Konuyla ilgili saat 14.30 sıralarında, DBP il binası önünde müzahir kitle tarafından toplanmalar başlamış, saat 17.20 civarında HDP milletvekilleri ile il başkanının da yer aldığı 900 kişi civarındaki grup toplanmış, ilgili gruba yasal gerekler yerine getirilmediği için yürüyüşe izin verilmeyeceği bildirilmiştir" ifadesine yer verildi.

Karşılıklı müzakereler sonucunda grubun dağılacağı yönünde bilgi verdiği, basın açıklamasının ardından grubun bir kısmının dağıldığı, geri kalanlara dağılmaları yönünde üç kez ikaz anonsu yapıldığı, buna rağmen gruptakilerin dağılmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Grup içerisinden güvenlik kuvvetlerine yönelik iki el yapımı bomba atılmış ve taşlı saldırıda bulunulması üzerine güvenlik güçlerimiz tarafından kademeli olarak gerekli müdahaleler yapılmış ve grubun dağılması sağlanmıştır. Halkın huzur ve güvenliği için güvenlik güçleri tarafından her türlü emniyet tedbiri alınmaya devam edilecek. Halkımızı, provokatif eylemlere karşı sağduyulu olmaya davet ediyoruz."

Haber Ara