Dolar

32,3781

Euro

35,0346

Altın

2.326,48

Bist

9.142,40

Diyanet'ten Türk hacılara 'soğuk' hizmet

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl Arafat'ta kurulacak Türk hacı adaylarının çadırlarının tümünde klima olacağını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-02 14:47:35

Diyanet'ten Türk hacılara 'soğuk' hizmet

Hac farizasını yerine getirmek üzere hacı adayları kutsal topraklara gelmeye devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Dursun Aygün Mekke'de düzenledikleri ‘Hac Bilgilendirme Toplantısı' ile Diyanet'in çalışmaları ve son duruma dair basın mensuplarına bilgi verdi.

Yılmaz, bu yıl bir ilke imza atıldığını söyleyerek, Bu yıl bütün çadırlarımız klimalı olacak. Arafat'taki çadırlar, irşat çadırımız gibi 60 bin küsur hacının kalacağı çadırların tamamı klimalı ve 3,5 metre yüksekliğinde olacak dedi.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİN 45 YAKINI HACCA GELİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mekke'deki Hac İdare Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan vatandaşlarımızın 45 yakınını hacca getireceklerini; Cumartesi günü bu grubun geleceğini söyledi. Yılmaz, “Diğer şehit yakınlarımız için, Başkanımız imzalı yazı göndermişti. Umre seferlerimiz başlayınca 700 kadar şehidin yakınlarını umreye getirmiş olacağız. 15 Temmuz için özel talep oldu dedi.

Umre seferlerinin başlaması ile de 700 kadar şehidin yakınının umreye getirileceğini söyledi.

Haccın insanları eğiten bir okul olduğunu belirten Yılmaz, Özel kıyafetleri, özel mesajları, özel yasakları olan bir mekteptir. Peygamberimizin tabiriyle yeniden bir doğumu, bir miladı hedefleyen bir ibadettir. Bu mektebin üç önemli fonksiyonu vardır. Birincisi sohbet, ikincisi halvet, üçüncüsü seyahattir. Haccın en önemli değerlerinden birisi de sembolik davranışlardır. Meşair, şiar dediğimiz, Hac'daki tavaftan, Say'dan, kurban kesmekten, Arafat vakfiyesine kadar her birinin sembolik anlam ve değerleri vardır. Bu sembolik anlam ve değerler, iyi anlaşılırsa insanın haccı daha iyi değerlendirmesi, daha kalıcı duygulara sahip olması ve takvaya erişmesi söz konusu olabilir dedi.

ÇADIRLAR KLİMALI

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl bir ilke imza atıyor. Bu yıl bütün çadırlarımız klimalı olacak” diyen Yılmaz, “Arafat'taki çadırlar, irşat çadırımız gibi 60 bin küsur haccının kalacağı çadırların tamamı klimalı ve 3,5 metre yüksekliğinde olacak. Güneş çarpması sonucu ölen oluyor. Bundan sonraki hac, ağustos, haziran ve temmuz aylarına denk gelecek. Ölüm risklerini azaltmak için çadırlar artık klimalı olacaktır diye konuştu.

63 BİN HACI ADAYI

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Aygün, yaklaşık 63 bin hacı adayının bu yıl kutsal topraklarda hac farizasını yerine getirmek için bulunacağını belirterek, 4 bin personelin hacı adaylarının rahatı ve huzuru için çalışacağını belirtti.
Bu yılki hac organizasyonu kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla kutsal topraklara gelenlerin sayısının 35 bin olduğunu kaydeden Aygün, Acentelerle gelmeyi tercih edenlerin sayısı 22 bin. Ayrıca Avrupa'da yaşayan ve kutsal topraklara gelen 6 bin 138 Türkiye vatandaşı eklendiğinde 62 bin 93 kişi yani yaklaşık 63 bin hacı adayı kutsal topraklara gelecek diye konuştu.

ARAFAT'TA 4 SAĞLIK ÇADIRI, 9 GEZİCİ AMBULANS OLACAK

Hac organizasyonunun sorunsuz tamamlanması için ekiplerin gayret gösterdiğini belirten Aygün, sağlık, fetva ve irşad, koordinasyon ve iskan, servis ve ulaşım ile denetim ve gözetim ekiplerinin hac süresince hacı adaylarına hizmet sunacağının altını çizdi. Aygün, Arafat'a intikal sırasında 111 personelin hizmet vereceğini belirterek; Arafat'ta 4 adet sağlık çadırı, 9 adet de gezici ambulansın hizmet vereceğini söyledi. 

Kutsal topraklarda çeşitli sebeplerden dolayı 12 hacı adayının vefat ettiğini belirten Aygün, bu yıl Türkiye ile Suudi Arabistan'ın aynı gün Kurban Bayramını idrak edeceklerini sözlerine ekledi.

HİZMETİN KALİTESİ ARTIYOR

Türkiye'nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer ise Hac, Müslümanların birbiriyle irtibatını sağlayan, halkanın en genişini teşkil eden bir ibaret. Ülkemizde bu organizasyon için en büyük gayreti sarf eden Diyanet İşleri Başkanlığımızdır. Diyanetin organizasyonu hac ifasında belli bir standardı getirmiştir. Ben değişik vesilelerle hacla ilgili olan kişilerden Türk organizasyonun en iyisi olduğunu duyduğumda bununla iftihar ediyorum. Diyanet'in hizmetlerinde her yıl kalite bakından artışın olduğunu gözlemledim. Diyanet İşleri Başkanlığındaki görevlilerimiz o yıldaki aksaklıkları not edip ertesi sene bunun telafisi konusunda ne yapabiliriz Her yıl ocak ayında Suudi Arabistan Hac Bakanlığıyla yapılan toplantılarda onlara arz ediliyor. Onlar da bizim notlarımızı raporlarımızı dikkate alıyorlar diye konuştu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara