Dolar

32,3655

Euro

34,9616

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Diyanet İşleri Başkanı Görmez:

Diyanet İşleri Başkanı Görmez:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-27 17:21:40

Diyanet İşleri Başkanı Görmez:
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bağdat'ta, Şam'da sadece insanlar katledilmedi, sadece medeniyet yok olmadı, sadece binalar yıkılmadı. Tarih boyunca bu topraklarda birlikte inşa ettiğimiz barış içerisinde birlikte yaşama ahlakı, birlikte yaşama hukuku da tarumar edildi" dedi.

Görmez, Hacı Bayram Veli Camisi'nde verdiği cuma hutbesinde, Müslümanların tarihte çok büyük medeniyetler kurduğuna dikkati çekerek, Endülüs Medeniyeti'nin 8 asır boyunca dünyaya büyük alimler kazandırdığını, 8 asır sonra yok olduğunu kaydetti.

Müslümanların daha sonra Maveraünnehir'de, insanlığa hikmet öğreten büyük alimlerin yetiştiği bir medeniyet daha kurduğunu, ancak bu medeniyetin kaybedildiğini ifade eden Görmez, sömürgeler, işgaller ve istibdat rejimleriyle bu medeniyetlerin kaybedildiğini söyledi.

- "İnsanlığın merhamet sözleşmesine ihtiyacı var"

Görmez, "Bağdat'ta, Şam'da sadece insanlar katledilmedi, sadece medeniyet yok olmadı, sadece binalar yıkılmadı. Tarih boyunca bu topraklarda birlikte inşa ettiğimiz barış içerisinde birlikte yaşama ahlakı, birlikte yaşama hukuku da tarumar edildi" dedi.

Bunun sebeplerini tarihte aramamak gerektiğini söyleyen Görmez, "Dünyanın tüm mazlumları Anadolu'da ve Anadolu'da kurduğumuz halen dimdik ayakta duran İslam medeniyetine bakıyor. Bu toprakları vatan kılan insanlar olarak hepimizin birliği, beraberliği ve kardeşliği sadece bizim için önemli değil, Endülüs'te kaybettiğimiz medeniyetin mensupları için de önemli. Afrika'da sömürgeye mahkum, açlığa mahkum olmuş mazlum ve mahrum insanlar için de önemli. Şam'da, Bağdat'ta, Kahire'de, Sana'da ve Trablus'ta akan kanın ve gözyaşının durması için önemli. Bugün insanlığın bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

Hazreti Muhammed'in bir hadisiyle tamamladığı hutbenin ardından Görmez, daha sonra cuma namazını kıldırdı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara