Dolar

32,3116

Euro

35,0980

Altın

2.279,38

Bist

8.958,36

Dışişleri'nden Filistin kınaması

Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'nın Duma köyünde bir Filistinli ailenin evine gerçekleştirilen saldırıyı lanetledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-31 22:34:32

Dışişleri'nden Filistin kınaması

Dışişleri Bakanlığı, Filistinlilerin hakimiyetindeki Batı Şeria'nın Duma köyünde bir Filistinli ailenin evine gerçekleştirilen ve bir bebeğin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı lanetledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada,"İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'nın Duma köyünde bir Filistinli aileye karşı gerçekleştirilen ve bir bebeğin ölümüyle sonuçlanan alçakça saldırıyı lanetliyoruz. İsrail'in vahşi terör saldırısının faillerini bir an önce yakalayarak adalet önüne çıkarmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

BM'den kınama

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Batı Şeria'da Filistinlilere ait evin ateşe verilmesi sonucu bir bebeğin hayatını kaybettiği saldırıyı sert biçimde kınayarak saldırganların bir an önce adaletin önüne çıkarılmasını istedi.

Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Devabişe ailesine başsağlığı dileğinde bulunan Ban,"İsrailli yerleşimcilerin defalarca uyguladığı şiddet eylemlerinden hesap sorulmaması yine vahşi bir olaya neden olmuştur. Buna son verilmeli" ifadelerini kullandı.

Ban, siyasi sürecin durması, illegal yerleşimlerin devam etmesi ve Filistinlilerin evlerinin yıkılmasının iki tarafta da aşırılıkçı şiddete yol açtığını kaydederek, bu durumun hem Filistinlilerin meşru devlet taleplerine hem de İsrail halkının güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirtti.

ABD'den kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Batı Şeria'da Filistinlilere ait evin ateşe verilmesi sonucu bir bebeğin hayatını kaybettiği saldırıyı "olabilecek en güçlü terimlerle kınadıklarını" kaydetti.  

Yaptığı yazılı açıklamada, olayı "ahlaksız bir terör saldırısı" olarak nitelendiren Toner, "Devabişe ailesine başsağlığı dileğinde bulunuyoruz ve yaralananların tamamen iyileşmesi için dua ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Katiller bulunacak" sözü

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin,  Batı Şeria'da Filistinlilere ait bir evin Yahudi yerleşimciler tarafından ateşe verilmesi sonucu Ali Devabişe isimli bebeğin hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak, "Yasal sistem katilleri bulup adaletin önüne çıkaracaktır" dedi.

Rivlin konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Birilerinin kendinini kanunun yerine koyarak şiddet içeren davranışlarda bulunması teröristlere verilmiş bir ödül olacaktır" diyerek şunları kaydetti:

"Yorulmak bilmeden çalışarak inşa ettiğimiz kırılgan köprüleri yıkmak isteyen kararlı bir ideolojik grupla karşı karşıyayız. Bu sabah korkunç bir güne uyandık. Beşiğinde uyuyan bebek Ali Devabişe'nin katledilmesi, onunun annesi, babası ve kardeşi bir yaşam mücadelesi veriyor olması hepimizin içini parçaladı. Utanma ve acı hissediyorum. Kendi halkımdan terörizmi seçenlerden ve insanlığını kaybedenlerden dolayı acı hissediyorum. Onların yolu İsrail devletinin yolu değildir."

İsrail devleti ve halkının sadece kelimelerle yetinmeyerek harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Rivlin, İsrailli liderlere "şiddet ve ırkçılığa da karşı durmaları" çağrısında bulunarak, "İsrail'in Arap vatandaşlarından ve Filistinlilerden şok ve öfkeye yenilmemelerini istiyorum. Şimdi birlik olma zamanı. Terörün kazanmasına izin vermemeliyiz" dedi.

Haber Ara