Dolar

32,3712

Euro

35,0018

Altın

2.326,08

Bist

9.096,54

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Terör Türkiye'yi susturamayacak ve yıldıramayacak'

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 34. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 34. Bakanlar Konseyi Toplantısı hemen ardından Alanya'ya gelerek, Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Bakan Çavuşoğlu, 'Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ilişkilerimizin normalleşme sürecinde karşılıklı adımlara ilişkin verimli bir görüşme yaptık' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-02 03:41:38

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Terör Türkiye'yi susturamayacak ve yıldıramayacak'
Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 34. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 34. Bakanlar Konseyi Toplantısı hemen ardından Alanya'ya gelerek, Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Bakan Çavuşoğlu, "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ilişkilerimizin normalleşme sürecinde karşılıklı adımlara ilişkin verimli bir görüşme yaptık" dedi.

Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen iftar programında Kamu Kurum ve Kuruluşların Müdürleri, Siyaset, Bürokrasi, STK Temsilcileri, Muhtarlar bir araya geldi.

Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen iftar etkinliği, Clup Park Alanya'da gerçekleştirildi. İftara Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Milletvekilleri Sena Nur Çelik, Mehmet Günal, Tarkan Akıllı, Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Alanya protokolü, Alanya Kaymakamlığı Personeli, ALTSO Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları, turizmciler, ALTSO üyelerinin yanı sıra 3 bin kişi katıldı.

Birlikte açılan orucun ardından protokol konuşmalarına geçildi. Sıcak bir aile ortamında gerçekleşen iftar yemeğinin açılış konuşmasını Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Şahin yaptı. Başkan Şahin, "18 Haziran 2013 yılında görevi teslim aldığımızda amacımız Alanya'yı cazibe merkezi haline getirmekti. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Bu iftar programımızda üyelerimizle birlikte olmak istedik. Onların iyi gününde olduğu kadar, kötü gününde de yanlarında oluyoruz. Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu ve Alanya Kaymakamımız Sayın Dr. Hasan Tanrıseven her türlü çalışmamızda bizim yanımızda yer alıyor. Ellerinden gelen desteği veriyorlar. Bakanımıza ve Kaymakamımıza bütün üyelerimiz adına teşekkür ediyorum. Sözlerimi bitirmeden önce Alanya'ya müjde vermek istiyorum. Meslek Yüksek Okulu Alanya'mıza hayırlı olsun" dedi.

Başkan Şahin'den sonra söz alan Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, "Rusya ile aramızın düzelmesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın attığı adım milat oldu" dedi.

"Terör bizi yıldıramayacak"

Son olarak kürsüye çıkan bakan Çavuşoğlu , Teröristlere seslenerek " Sizler barış dinini, İslamı temsil edemezsiniz, sizler İslam dinini temsil etmediğiniz gibi insanlığı da temsil edemezsiniz. Dolayısıyla 'Biz Müslümanız, biz İslam dinini temsil ediyoruz' diye insanları, masumları katletmenizin hiçbir gerekçesi yok. Ve şu mübarek günde diyoruz ki siz bizleri yıldıramazsınız. Türkiye'yi susturamazsınız, bizi yolumuzdan döndüremezsiniz, varmak istediğimiz hedeflere kararlılıkla inşallah ilerleyeceğiz." dedi.

Antalya ve Alanya'nın bu yıl turizm bakımından zorlu geçtiğini belirten Çavuşoğlu, önemli olanın zor günlerde de hem millet hem devlet, halk olarak aynı dayanışmayı göstermek gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, hükümet olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tüm vatandaşların olduğu gibi turizmcilerin de yanında olmaya çalıştıklarını anlattı. Turizmde iyi, kötü sene olabileceğinin altını çizen Çavuşoğlu, 14 senenin çok iyi olduğunu belirtti.

"İç turizmin önemi bir kez daha anlaşıldı"

Bu sene zor geçen turizmin yeni destinasyon aramak gerektiğini gösterdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, özellikle turistin geldiği ülke ve turizmin boyutu bakımından çeşitlendirme daha hızlı yapmak gerektiğini anlattı.

Çavuşoğlu, bu sene iç turizmin önemini bir kere daha anladıklarını ve iç turizm bakımından da hazır olmak gerektiğini belirtti. İç turizmin hareketli olabilmesi için Türkiye'nin her yerinde hava, karayolu ve hızlı trenlerle bölgeye gelmesini sağlamak gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu anlayışla yeni yol ve tüneller yaptıklarını söyledi. Turizmi, spor bakımından da çeşitlendirmek gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, bir tane golf sahasının işlemini bitirdiklerini, ihaleye çıktıklarını ancak ALTSO'ya üye iş adamının ihaleye giremediğini kaydetti.

Devletin getirdiği bu imkanlardan yararlanmak gerektiğini belirten Çavuşoğlu, golf sahası için ihaleye kimse girmediği için iptal olduğunu ve tekrar ihaleye çıkaracaklarını anlattı. Çavuşoğlu, "Devlet gelip, golf sahasını da kendisi yapacak değil, onu da zaten karşılığı tahsis. Karşılığında da işletmecilerimiz para kazanacak." diye konuştu.

Çavuşoğlu, son günlerde dış politikada yoğun ve çok boyutlu bir gündem yaşadıklarını, dün Brüksel'de olduklarını ve Avrupa Birliği ile ilgili bir fasıl daha açtıklarını anlattı. Bunun, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine olan inancının bir göstergesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, vize serbestisi için de önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve önemli mesafe kat ettiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, bir yol haritası üzerinde anlaşmak için önümüzdeki süreçte var olan küçük meseleleri de birlikte halledeceklerini ve vatandaşın hakkı olan vizesiz seyahati elde etmeyi amaçladıklarını söyledi.

"Gazze'ye insani yardım"

Mavi Marmara saldırısından dolayı İsrail ile sorunların olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "O kesilen ilişkileri düzeltmek için ortaya koyduğumuz şartlar da yerine geldi. Özür bundan birkaç sene önce yerine gelmişti. Şimdi hem şehit olan vatandaşlarımızın ailelerine tazminat ödenmesi hem de zor şartlarda şu mübarek günlerde imkansızlıklar içinde yaşayan Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimize ulaştıracağımız insani ve kalkınma yardımların önündeki ambargoları kaldırdık. Bugün Mersin limanından 14 bin tonluk bir gemi, insani yardımları ulaştırmak için yola çıktı. İnşallah bayramdan önce Gazze'ye ulaşacak. Bu bir başlangıç, bundan sonra altyapısıyla su, elektrik projeleriyle yapmakta olduğumuz hastaneyi hayata geçirerek, sağlık hizmetleriyle yapmakta olduğumuz konutları tamamlayarak, o kardeşlerimizin yıkılan evlerini, okullarını hastanelerini onaracağız ve onların da insan gibi yaşaması için Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar kardeşlerimizin yanında olacağız. Bu süreçte, hiçbir şekilde Filistin'i, Gazze'yi, bizim şartlarımızın dışında Hamas dahil pazarlık söz konusu bile yapmadık. Çünkü bizim ilkeli tutumumuz karşısında başkalarının dayatmalarına her zaman diklenmeden dik duruyoruz, dik durmaya devam edeceğiz. Bazıları şunu söylüyor bunu söylüyor, daha 15 gün önce 'İsrail ile ilişkileri niye düzeltmiyorsunuz' diyenler, bugün 'niye düzelttiniz' diyorlar. Siz ne yaparsanız yapın onlar mutlaka tam tersini söylecekler. Biz politikalarımızı, uygulamalarımızı hizmetlerimizi bunlar ne diyecek diye eğer düzenlemeye çalışırsak, hiçbir şey yapmayız, bir çivi bile çakamayız bu ülkeye, onun için bırakın onlar söylesin." diye konuştu.

Aynı şekilde Rusya ile istenmeyen bir hadise olduğuna değinen Çavuşoğlu, bu hadiseden sonra üzüntülerini de dile getirdiklerini, haklı oldukları yerde de yine diklenmeden dik durarak, sabırlı ve olgun tutumlarını sonuna kadar sürdürerek, sonuçta Rusya ile ilişkileri düzeltme konusunda karşılıklı adımları attıklarını söyledi.

"Rusya ile yeni dönem"

Bakan Çavuşoğlu: "Önce bir mektup aileye ve yine üzüntülerimizi belirten ve telefon görüşmesi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Putin arasında. Bugün de biz, Sergey Lavrov ile güzel, yapıcı bir görüşme yaptık. Liderlerimizin telefonda görüştüğü konuları, nasıl takip edeceğimizi ve bundan sonra turizm başta olmak üzere her alanda işbirliğimizi daha da ileri nasıl götürebileceğimizi konuştuk. Aynı şekilde bölgesel konularda da farklı görüşlerimiz olsa bile diyalog içinde olup, bu anlamda da ortak hareket etme yollarını aracağız konusunda teyitleştik. Dün Brüksel'deydik, bugün Soçhi'de. Bu aslında Türkiye'nin çok boyutlu, yönlü birbirine alternatif olarak göstermeden izlediği başarılı dış politikanın da bir sonucudur, bir yansımasıdır. İnşallah bundan sonra görüşmelerimiz daha da sık olacak, Sayın Cumhurbaşkanımız ile Putin'in yüzyüze görüşmeleri olacak. İlgili bakanlarımız görüşecek, adımları hızlı bir şekilde atacağız."

Çavuşoğlu, "Putin aynı gün telefon görüşmesinden sonra talimatı verdi, bugünkü bizim görüşmemizden sonra başbakan Medvedev, sadece kısıtlamaların kalktığını ilan etmedi, 'Türkiye'ye gitmek isteyen, bu güzel tatil imkanlarında faydalanmak isteyenler bu sene mutlaka faydalansın' diye açıklama yaptı." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bunların güzel, olumlu gelişmeler olduğuna dikkati çekerek, tüm bu süreçte Türkiye olarak Türk milleti olarak, dayanışma içinde olunmasa bu adımların atılamayacağını sözlerine ekledi.
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara