Dolar

32,3661

Euro

35,0127

Altın

2.324,55

Bist

9.125,20

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-24 03:05:10

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "(FETÖ/PDY) Bunlar zaten hain olarak içeri sokulmuş. Şimdi Dışişleri Bakanlığı olarak ben bu hainleri bakanlığımdan temizlemeden rahat çalışabilir miyim? Devletin hafızasını, sırlarını bunlara emanet eder misiniz? Ben de edemem." dedi.

Antalya'da temaslarını sürdüren Çavuşoğlu, Alanya ilçesindeki Atatürk Meydanı'nda demokrasi nöbetine devam eden vatandaşlarla bir araya geldi.

Demokrasi nöbetine katılan Dünya Ahıska Türkleri Başkanı Ziyatdin Kassanov'a teşekkür eden Çavuşoğlu, darbe girişiminin büyük bir millet olduklarını bir kez daha hatırlattığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Birlik, beraberliğimizin, ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösterdi. O nedenle sevgili kardeşlerim, birliğimizi, beraberliğimizi koruyacağız, tefrikaya müsaade etmeyeceğiz. Yüreklerimiz toplu bir şekilde vuracak, onu top bile sindiremeyecek, şairin söylediği gibi. Dayanışmamızı artıracağız." diye konuştu.

Partili-partisiz, partiler üstü konuştuğunu anlatan Çavuşoğlu, milletin parti ayrımı yapmaksızın meydanlara koştuğunu, darbeye "Dur" dediğini vurguladı.

Milletin aynı dayanışmayı demokrasi nöbetinde de gösterdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, CHP'li ve MHP'lilere teşekkür ederek, onların da omuz omuza Türkiye'nin geleceği için hep birlikte hareket ettiklerini anlattı.

Çavuşoğlu, sevinenler olduğu kadar, darbenin başarısızlığı nedeniyle üzülenler de bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çok affedersiniz, Türk milletini koyuna benzetenler var. Amerika'da bir gazete, Türk milletine 'koyun gibi' diyor, 'Tayyip Erdoğan ne derse, onun arkasından koşuyor.' diyor ama bir Müslüman kardeşimiz, hangi ülkede olduğunu hatırlamıyorum. Ve sonra da bir vatandaşımız, çok güzel cevap vermiş. Demiş ki: 'Koyun olmak, domuz olmaktan daha iyidir.' Vatandaşımızın ve bir Müslüman kardeşimizin cevabını size yansıtıyorum. Biraz önce elime bir belge geçti, Avrupa'dan bir televizyon kanalı, bir vatandaşımıza elektronik posta atmış. Diyor ki orada, 'Ne kadar uğraştıysak darbeyi öven ve hükümeti eleştiren bir vatandaş bulamadık Türkiye'de. Ne olur bana yardımcı ol da bir tanesi konuşsun.' diyor.

Ben de dedim ki: 'Üzülmüşsünüz ama üzülmeye devam edeceksiniz. Bu millet sizi üzmeye devam edecek. Bu millet sizin gibileri hayat kırıklığına uğratmaya devam edecek, hiç uğraşmayın.' Zaten tüm dertleri bu. İslam karşıtlığı, nefret, ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı. Hepsini birleştirmişler, Türk ve Türkiye karşıtlığına dönüştürmüşler çünkü tüm bu değerleri, İslam'ı, Türklük'ü en güçlü savunan ülkelerden bir tanesi Türkiye ve Müslüman ülkeler içinde de en güçlü olandan bir tanesi. 15 yılda az mı şey yaptık?"

Hükümet olarak yaptıkları yatırımlar hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, yapacakları yatırımları hiç kimsenin durduramayacağına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, bu millete o gün o korkuyu yaşatanlara hesap soracaklarını, milletin kendi canı için korku duymadığını, vatanı ve milleti için korktuğunu anlatarak, "Bu korkuyu yaşatanlardan hesap sormak bizim görevimiz, hep birlikte soracağız. Bunların hepsini şimdi inlerinden çıkarıp, yargıya teslim ediyoruz. Siz bize neyin dersini veriyorsunuz, OHAL'i mi soruyorsunuz? Fransa, haklı olarak terör saldırısından sonra, olağanüstü hali getirdiği zaman Fransa'dan hesap sordunuz mu? Dün, Münih'te menfur bir terör saldırısı oldu, kınadık. Terörün her türlüsünü, kimi hedef alırsa alsın, yapan kim olursa olsun kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, OHAL'in milletin özgürlüğüne, temel hak hürriyetlerine yönelik olmadığını, milletin özgürlüğünün güvencesini sağlamak için uygulandığını anlattı.

- "Gerekli tedbirleri alacağız"

OHAL'in devletin içindeki darbeciler ve teröristleri hedef aldığını vurgulayan Çavuşoğlu, en kısa zamanda olağanüstü halle gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

"Bunları devletin çetesinden temizleyeceğiz çünkü bunlar öyle hain planlarla bu devletin içine girmişler ki... Mesela benim bakanlığım, Dışişleri Bakanlığı. Yıllardır klasik Türkçe'den İngilizce'ye çeviri, kompozisyon türü sorular. Bu paralel çeteye mensup kişiler, personel dairesini ve bazı yerleri ele geçirdikten sonra sınav şeklini değiştirmişler, test çok seçmeli. Ve bakanlık tarihinin en zor soruları ki başka hiç kimse bilemesin. Sorular ve cevapları, bunların o mensuplarına verilmiş ve sadece bunlar girmiş. Hiç birisi dil bilmiyor, kapasitesi yok. Bunlar zaten hain olarak içeri sokulmuş.

Şimdi Dışişleri Bakanlığı olarak ben bu hainleri bakanlığımdan temizlemeden rahat çalışabilir miyim? Devletin hafızasını, sırlarını bunlara emanet eder misiniz? Ben de edemem. Yasal çerçevede ne gerekiyorsa onu yapacağım. Her şeyden önce sahte sınavlarla soruları çalarak, bakanlığıma giriyorsa zaten hukuku çiğnemiştir. Sen benim milletimin dişinden, tırnağından artırdığı vergilerle, devletin parasıyla işe gireceksin, maaşını alacaksın. Huzurun iyi, ondan sonra da bu millete bu vatana ihanet edeceksin, ben de göz yumacağım veya devlet göz yumacak. Avrupalıların da istediği bu, darbe girişimi oldu ama dokunma bunlara."

Avrupalılara, "Ben bunlara hesap sormazsam, bunları temizlemezsem yarın aynı durumla karşı karşıya kalmayacağımızın garantisini veriyor musunuz?" diye sorduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Söyle bunu, yok. O zaman bana ders, akıl verme kardeşim? Ben kendi milletimin, devletimin güvenliğini sağlamakla mükellefim. Bunu yerine getirmek zorundayım ve milletimle bu hainleri bir tutarsam bunun vebalinin altından kalkamam. Dolayısıyla bunun hesabını soracağız, temizleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "İhanete yer yok"

Devletin tüm kurumlarını temizleyeceklerini ve hainlere yer olmayacağına dikkati çeken Çavuşoğlu, bundan sonrasının önem taşıdığını, Türkiye ve Türk milleti için hedefleri olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, 15 yıl öncesine göre iyi yerde bulunulduğunu ancak bunlarla yetinilmeyeceğini, kutlu yolculukta durmadan yürüyeceklerini sözlerine ekledi.

Dünya Ahıska Türkleri Başkanı Kassanov da Allah'ın Türk milletini koruduğunu, darbe girişiminden hemen sonra Türkiye'ye gelerek her gün bir ilde demokrasi nöbetine katıldıklarını söyledi.

(Bitti)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara