Dolar

32,5874

Euro

34,8388

Altın

2.507,20

Bist

9.693,46

Diploma sahtekarlığına karşı sistem

YÖK, 'diploma sahteciliğini' engellemek amacıyla geliştirdiği sistemi kullanıma sundu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 23:52:01

Diploma sahtekarlığına karşı sistem

YÖK Başkanı Saraç "Mezunlarımızı gereksiz işlem ve masraftan korumak, sahte diploma hadiselerini önlemek için Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi oluşturduk" dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, diploma sahteciliğini engellemek amacıyla yükseköğretim kurumları mezunlarına ait verilerin toplandığı "Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi"ni e-devlet kapısı üzerinden hizmete açtı. Sisteme şu ana kadar 6 milyon 200 bin mezuna ait verilerin girildiği bildirildi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül'ün de katıldığı YÖK Başkanlık binasındaki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, yükseköğretimin gittikçe yaygınlaştığını ve sisteme giren mezun öğrenci sayısının hızla artığını söyledi.

Yükseköğretimdeki öğrenci sayısının 6 milyonun üzerine çıktığını, buna her yıl 1 milyondan fazla öğrencinin eklendiğini belirten Saraç, mevcut durumda mezun sayısının da katlamalı olarak artacağını bildirdi.

Sistemin büyümesiyle güvenlikle ilgili açıkların da ön plana çıktığını dile getiren Saraç, "sahte diploma" konusunda basında sıkça haberlerin yer aldığını hatırlattı.

İş başvurusu yapan mezunların birden fazla mezuniyet belgesine ihtiyaç duyduğunu, bu işlemler için evrak ücreti ödediğini ve üniversitelerin idari birimlerinin de gereksiz iş yüküyle karşılaştıklarını anlatan Saraç, "Bu sorunları adreslemek, mezunlarımızı gereksiz işlem ve masraftan korumak, sahte diploma hadiselerini önlemek için kurulumuz bünyesinde 'Yükseköğretim Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi'ni oluşturduk" diye konuştu.

"E-devlet kapısı kullanıcısı 25 milyonu aştı"

Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül de YÖK'le işbirliği içinde güzel hizmetleri e-devlet kapısına taşıdıklarını söyledi.

Bu yıl 300 binin üzerinde öğrencinin kayıtlarını e-devlet üzerinden yaptırdığını anlatan Gül, kayıt olacak öğrencilerin birden fazla belgeyi e-devlet üzerinden alabilmelerini sağladıklarını anımsattı.

Bu hizmetlerin sayısını artıracaklarını belirten Gül, "Bugün itibarıyla e-devlet kapısındaki kullanıcı sayısı 25 milyonu aştı. Bin 300'ün üzerinde hizmet var. 200'den fazla kurumun hizmetlerini vatandaşlarımıza sunuyoruz. Amacımız YÖK gibi diğer kurumlarla da yakın işbirliği yaparak bu hizmetlerin sayısını arttırmak. Hizmet sayısını artınca tabi ki kullanıcı da artıyor. Hedefimiz 25 milyon olan kullanıcı sayısını 2016 sonunda 30 milyona çıkarmak" dedi.

Haber Ara