Dolar

32,3209

Euro

35,0742

Altın

2.308,36

Bist

9.079,97

Deutsche Welle, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı'na dava açtı

Alman Deutsche Welle (DW) televizyonu 5 Eylül'de Bakan Kılıç ile yapılan röportaj konusunda Bakanlığa dava açtı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-26 13:24:25

Deutsche Welle, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı'na dava açtı

Sputnik'in aktardığı habere göre Alman Deutsche Welle (DW) televizyonu, 5 Eylül'de Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan görüntülü söyleşiye bakanlık görevlileri tarafından el konulmasını sonunda mahkemeye taşımaya karar verdi. DW Yayın Konseyi de başlatılan hukuki girişime destek verdi.

DW'den yapılan basın açıklamasında; "Deutsche Welle (DW), gerçekleştirdiği bir söyleşisine ait video materyallerinin geri verilmesi talebiyle Ankara'da Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştır. DW'de yayınlanan Conflict Zone adlı programın moderatörü Michel Friedman'ın 5 Eylül 2016 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdiği TV söyleşisinin çekiminden sonra video materyallerine Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın talimatıyla el konulmuştu. Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı, DW'nin olaydan bir gün sonra öğlene kadar tanıdığı sürede kayıtların geri verilmesi talebini yerine getirmedi. Daha sonra DW'nin avukatları tarafından tanınan ikinci süre de Türk tarafınca dikkate alınmadı. DW şimdi de materyallerin geri verilmesi talebiyle Ankara'daki Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştır. Türk makamlarının tutumunu kınayan DW Genel Müdürü Peter Limbourg, konuyla ilgili açıklamasında "Bu olay, hukuk devleti ilkesi ve demokrasi ile bağdaşmamaktadır. Türk tarafının video materyalimizi derhal geri vermesini talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

DW Yayın Konseyi de 23 Eylül 2016 tarihinde Berlin'de gerçekleşen oturumunda, video materyallerinin geri verilmesi talebiyle başlatılan hukuki sürece açık destek verdi. DW Yayın Konseyi Başkanı Piskopos Karl Jüsten, yaptığı açıklamada "Biz sınırsız basın özgürlüğünden yanayız. Türkiye Avrupa ile sıkı bağlar içindedir. Bu basın özgürlüğü gibi demokrasinin temel ilkelerine saygı gösterilmesini de beraberinde getiriyor. Bu noktada benzer standartlar geçerli olmalıdır. Deutsche Welle'nin Türk bir bakanla yaptığı söyleşinin geri verilmesi için dava açmak zorunda kalması çok endişe verici bir durumdur" şeklinde konuştu.

Haber Ara