Dolar

32,5707

Euro

34,9244

Altın

2.426,27

Bist

9.722,09

Dershanelerin Dönüşüm Süreci Toplantısı (2)

Dershanelerin Dönüşüm Süreci Toplantısı (2)

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-25 13:52:21

Dershanelerin Dönüşüm Süreci Toplantısı (2)
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 'Bizim için dershane meselesi üzerinden koparılan tartışmalar geride kalmıştır. Artık dershanecilik üzerinden elde edilmiş birikimi, özel okul alanına en iyi şekilde aktarmaya yoğunlaşmalıyız. Dönüşen okullarımızın daha güçlü ve nitelikli kurumlar olması için gayret sarf etmeliyiz' dedi.

Avcı, Green Park Otel'de düzenlenen "Dershanelerin Dönüşüm Süreci" toplantısında, dershanelerin dönüşüm sürecinde önemli mesafe aldıklarını söyledi.

Dönüşüm kelimesini tam anlamıyla karşılayan bu sürecin, maariflerde normalleşmeyi sağladığını ve özel eğitim kurumlarının da milli eğitim sistemine tam olarak entegre edilmesinin yolunu açtığını belirten Avcı, dönüşüm programının hayata geçirilmesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak, sürece destek olan özel öğretim kurumlarına bir kez daha teşekkür ettiğini belirtti.

Yoğun sınav koşullarının bir sonucu olarak ortaya çıkan dershaneciliğin, bütün müktesebatıyla özel öğretim kurumuna çevrilmesine, Milli Eğitim Bakanlığı olarak en başından itibaren 'dönüşüm' adını verdiklerini anımsatan Bakan Avcı, şöyle konuştu:

'Yani bu bir 'kilit vurma' değil, dönüştürme kararıydı. 'Kast-ı mahsus' ile mesele çığırından çıkarılmaya çalışıldı. Neyse ki sonunda aklıselim galip geldi. Özel öğretim kurumlarımızın pek çoğu bizim niyetimizi doğru okudu ve sürece destek verdi. Ümidim odur ki, bu dönüşümle özel öğretim sektörü dünden daha güçlüdür ve eğitimimize daha fazla hizmet etme imkanına kavuşmuştur. Bizim için dershane meselesi üzerinden koparılan tartışmalar geride kalmıştır. Artık dershanecilik üzerinden elde edilmiş birikimi, özel okul alanına en iyi şekilde aktarmaya yoğunlaşmalıyız. Dönüşen okullarımızın daha güçlü ve nitelikli kurumlar olması için gayret sarf etmeliyiz. Özel öğretim kurumlarının genel eğitim sistemimize katkıları artarak sürecektir. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak sektöre verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. Yasalarla belirlenmiş çerçevede ülkemizin geleceğine birlikte katkı sunmaya devam edeceğiz."

Avcı, dönüşüm için müracaat eden bütün kurumlara kolaylıklar sağladıklarını, bundan sonra da işbirliğini yüksek düzeyde devam ettirerek dönüşüm programını birlikte sonuçlandıracaklarını aktardı. 22 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla 2 bin 240 dershanenin, dönüşüm programına müracaat ettiğini ifade eden Avcı, şöyle devam etti:

"Bunlardan 2 bin 195'i dönüşüm programına kabul edildi. Dönüşüm programına başvurular 1 Eylül 2015 tarihine kadar devam edecektir. Yine aynı tarih itibarıyla 249'u temel lise olmak üzere, 276 dershaneye özel okul ruhsatı düzenlenerek dönüşüm işlemleri tamamlanmıştır. Dönüşüm programına alınan diğer kurumların özel okul açma işlemleri, 1 Eylül 2015 tarihine kadar tamamlanacaktır. Dönüşüm programına alınmayan dershanelerle gerekli standartları sağlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetleri, 1 Eylül 2015 tarihi itibarıyla sonlanacaktır. Kanunun yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014 gününden 22 Mayıs 2015 tarihine kadar, 401 dershane de kendi isteğiyle faaliyetine son vermiştir. Dönüşüm sürecinde yoğun gayret gösteren ve eğitim sistemimizdeki büyük bir meselenin suhuletle halledilmesine destek veren bütün kurumlarımıza, süreci yöneten bakanlığımızın mensuplarına teşekkür ediyorum.'

- "Çok ciddi bir devrimi gerçekleştirdik"

Milli Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ise Milli Eğitim Bakanlığı olarak çok ciddi bir devrimi gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, 'Bu devrimi, bu salonda bulunan arkadaşlarla gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Bu sürece başlarken de biz bu devrimi birlikte gerçekleştireceğimize inandık ve her aşamada paylaştık, tartıştık' dedi.

Sektörün önerilerini her aşamada dikkate aldıklarını anımsatan Tekin, şunları anlattı:

'Bu bir devrimdir, birçok açıdan devrimdir. Mesela, Türkiye'de özel sektörün eğitime ayırdığı payın rasyonel kullanımı açısından kamu bütçesi üzerindeki yükün alınması anlamında devrimdir. Biz ortalama, bizdeki öğrencilerin, 2013 yılındaki karşılıkları itibarıyla söylüyorum, yaklaşık 4'te birinin okullarla dershanelere de gittiğini görmüştük. Yani kabaca, özel sektör, kamunun ayırdığı payın yüzde 25'i kadar eğitime pay ayırıyor ama bu özel okullaşma istatistiklerinde kamunun ayırdığı payın yüzde 2 veya 3 gibi çok komik rakamlarla karşılık buluyordu."

Tekin, eğitimin sadece kamu tarafından değil, kamu ve özel sektörün birlikte yapması gereken bir iş olduğunu ortaya çıkardıklarını, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın rehberlik yapacağını ortaya koyduklarını dile getirdi.

Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı olarak, dershane sektörü temsilcileriyle önemli toplantılar yaptıklarını ve sektör temsilcilerinden ciddi katkılar aldıklarını aktaran Tekin, şunları kaydetti:

"Genel felsefemiz şuydu, 'Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye'nin eğitim sistemindeki sorunları hep birlikte çözeceğiz.' Sürecin başından beri dernek temsilcileri ile bu toplantılarda tanıştık. Tüm desteklerinden dolayı teşekkür etmek isterim. Sürece başlarken herkes tedirgindi, endişeliydi. Nasıl sonuçlanacağını bilmiyordu ama gördük ki, birlikte karar aldığımız sürece süreç sağlıklı bir şekilde ilerleyecek, istediğimiz sonuçları doğuracak. Yeter ki, beraber çalışma arzumuzu maniple etmek isteyen art niyetli arkadaşlarımız, manipüle çabalarında başarılı olmasınlar. Çok şükür bugüne kadar bu manipülasyon çabaları başarılı olamadı. Bundan sonra da olamayacaktır. Bu çalışmalarda en fazla yer alan kişilerden biri olarak ben şahsen sizlere, dershane temsilcilerine teşekkür ediyorum.'

Toplantı, dershane temsilcileri ile bakanlık yetkililerinin görüşmeleriyle devam ediyor.

(Bitti)

Haber Ara