Dolar

32,3289

Euro

35,0645

Altın

2.300,82

Bist

9.042,15

DERLEME - 'Son 24 saat içerisinde Batı Şeria ile Gazze'de yaş

DERLEME - 'Son 24 saat içerisinde Batı Şeria ile Gazze'de yaşanan gelişmeler ve yankıları' başlıklı haberleri derleyerek tekrar yayımlıyoruz. Saygılarımızla. AA

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 16:52:07

DERLEME - 'Son 24 saat içerisinde Batı Şeria ile Gazze'de yaş
Gazze-İsrail sınırında Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda 4Filistinlinin öldüğü, aralarında AA kameramanın da bulunduğu en az 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırıları protesto etmek isteyen Filistinlilerin, cuma namazının ardından İsrail-Gazze sınırında gösteri düzenlendiği belirtildi. Gazze'nin sınırı boyunca birçok bölgedeFilistinli gençlerle İsrail askerleri arasında çatışma çıktığı ifade edildi. İsrail askerlerinin, taş atan Filistinli gençleri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz, plastik ve gerçek mermi kullandığı kaydedildi.

- Filistinli bakan yaralandı

Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanı Allam Musa'nın, Batı Şeria'da bir grup Yahudi yerleşimci tarafından aracının taşlanması sonucu yaralandığı bildirildi.

Filistin hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, "İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanı Musa'nın, Ramallah'tan Nablus kentindeki evine döndüğü sırada, bir grup Yahudi yerleşimcinin aracına taş atması sonucunda yaralandığı" belirtildi.

- Netanyahu'dan 'şehirlere gireceğiz' tehdidi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgede bıçak, taş ve silahın kullanıldığı bir şiddet dalgası bulunduğunu söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, İç Güvenlik Bakanı Gilad Ardenne ve ordu liderlerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında konuşan Netanyahu, bölgede bıçak, taş ve silahın kullanıldığı bir şiddet dalgası bulunduğunu belirterek, bunu Hamas, Filistin yönetimi ve İslami Hareket'in kışkırtmalarının sonucu olduğunu savundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve diğer Filistinli yöneticileri "duyguları ateşleyici" açıklamalarda bulunmakla suçlayan Netanyahu, İsrail ordusu ve polisinin her yönde çalışacağı, Kudüs ve Batı Şeria'da şehirlere gireceği, İsraillilere yönelik saldırılarda bulunan Filistinlilerin evlerini yıkacağı ve Şeyh Raid Salah liderliğindeki "1948 İslami Hareket'in" kuzey kanadına karşı önemli adımlar atacağı tehdidinde bulundu.

- Hamas'tan "3'üncü İntifada" açıklaması

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkan Yardımcısı İsmail Heniye , Batı Şeria ve Kudüs'te yaşanan son gelişmeleri, "gerçek bir İntifada" (Başkaldırı) olarak nitelendirdi.

Heniye, Gazze'nin batısındaki Filistin Camisinde verdiği cuma hutbesinde, "Yaşananlar, bir halk hareketinden ya da geçici bir çarpışmadan ibaret değil, bilakis gerçek bir intifadadır" diye konuştu.

- İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İsrail polisi, 45 yaş altı Müslüman erkeklerin Mescid-i Aksa'ya ulaşmasına engel olurken, Filistinliler cuma namazını sokaklarda kıldı.

-Hamas'tan İsrail'e "çete" suçlaması

Hamas, İsrail hükümetini, "çete olmakla" suçladı.

Hamas tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "İşgalci İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlileri infaz etmesi, Binyamin Netanyahu başkanlığındaki İsrail hükümetinin, hükümet ve devletlerle ilgisi olmayan bir çete olduğunu ispatladı" ifadesine yer verildi.

- İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları

Kudüs'te geçen hafta İsrail askerleri tarafından öldürülen 19 yaşındaki Filistinli genç Muhenned Halebi'ye Batı Şeria'da cenaze töreni düzenlendi.

Cenaze törenine katılan Filistinliler, Muhenned'in intikamının alınması ve Mescid-i Aksa'yı savunmak için seçilen yolda devam edilmesi çağrıları yaptıkları sloganlar attı.

İsrail polisinin öldürdüğü Filistinli Visam el-Mensi, yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

Doğu Kudüs'teki Şafat Mülteci Kampı'nda İsrail polisinin bir Filistinliyi kalbinden vurarak öldürdüğü, 2 kişiyi de ağır yaraladığı bildirildi. İsrail polisi tarafından öldürülen Mensi'nin Filistin bayrağına sarılı cenazesi, tekbir ve slogan eşliğinde omuzlarda taşınarak mülteci kampı yakınındaki Anata beldesi mezarlığına getirildi. Cenaze burada defnedildi.

- Gazze'de Mescid-i Aksa'ya destek gösterisi

Gazze kentinde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto etmek amacıyla protesto yürüyüşü düzenlendi.

Gazze'de, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto etmek ve Gazzelilerin Batı Şeria ile Kudüs'teki Filistinlilerle dayanışma içerisinde olduğunu göstermek amacıyla İslami Cihat Hareketi'nin çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe onlarca Gazzelilerin yanı sıra değişik grupların yöneticileri de katıldı.

- Nasıra'da İsrail karşıtı gösteri

İsrail'in Aksa'ya yönelik ihlallerini kınayan sloganların atıldığı yürüyüşte göstericiler, Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde ve Kudüs'te Yahudi yerleşimcileri bıçaklayan ve ardından öldürülen Filistinlilerin fotoğraflarını taşıdı, İsrail'in bayrağını yaktı.

İsrail'in Nasıra kentindeki yüzlerce kişinin Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistinliler ile Mescid-i Aksa'ya destek gösterisi düzenlediği belirtildi.

Gösteriye İsrail polisinin müdahale etmesi nedeniyle gerginlik yaşandığı kaydedildi. Ayrıca İsrail polisinin gösteriye katılmak için farklı bölgelerden gelen Filistinlileri taşıyan otobüslerin kentin merkezine girişini engellediği ifade edildi.

Filistin hükümeti, Batı Şeria'daki "barışçıl halk hareketi"ni desteklediğini bildirdi.

Başbakan Rami Hamdallah başkanlığında düzenlenen olağanüstü toplantının ardından yayımlanan yazılı açıklamada, "Filistin hükümetinin barışçıl halk hareketini desteklediğini vurguluyoruz. Halkımızın toprağını, kutsal değerlerini savunması ve uluslararası meşruiyet çerçevesinde direnmesi en meşru hakkıdır" denildi.

- Mısır-Ürdün görüşmesi

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Ürdünlü mevkidaşı Nasır Cude ile telefonla görüşerek, Kudüs ve Batı Şeria'daki kötüye giden durumu ele aldı.

Dışişleri Bakanı Şükri'nin, Filistin ile İsrail tarafları arasındaki tehlikeli tırmanışı durdurmak ve Filistin halkına koruma sağlanmasının önemini vurgulamak için uluslararası ve bölgesel etkinliği olan taraflarla yoğun iletişim kurduğu ifade edildi.

Şükri'nin, Mısır'ın Tel Aviv Büyükelçiliği'ni, olayları tırmandırmanın durdurulması ve Filistinlilere koruma sağlanmasının önemini vurgulamak için İsrail yönetimi ile acil iletişim kurmakla görevlendirdiği bildirildi.

- Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller

İsrail'in, 50 yaşın altındaki Müslüman erkeklerin Mescid-i Aksa'ya girişini yasakladığı bildirildi.

İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld tarafından yapılan yazılı açıklamada, 50 yaşın altındaki Müslüman erkeklerin Mescid-i Aksa'ya girişine izin verilmeyeceği, kadınların girişine ise bir kısıtlama getirilmediği belirtildi.

Açıklamada, Kudüs'ün Eski Şehir olarak bilinen sur içi bölgesinde alınan "güvenlik önlemlerinin" devam ettiği kaydedildi.

- Bu ay içerisinde 1'i çocuk 7 Filistinli öldürüldü

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yayımlanan yazılı açıklamaya göre, Ekim ayı başından bu yana, biri çocuk 7 Filistinlinin İsrail güçleri tarafından öldürüldüğü, 790 Filistinlinin ise yaralandığı bildirildi.

Öldürülen 7 Filistinliden 3'ü Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde İsrail askerleriyle yaşanan arbedede hayatını kaybetti, diğer 4 kişi ise İsrail güçlerine yönelik bıçaklı saldırı düzenlediği gerekçesiyle öldürüldü.

Batı Şeria'daki kentler ve Kudüs'ün çeşitli mahalleleri bir süredir İsrail askerleri ile Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlara tepki gösteren Filistinliler arasında çıkan olaylara sahne oluyor.

Son zamanlarda İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla neticeleniyor.

Haber Ara