Dolar

32,3158

Euro

35,0931

Altın

2.296,68

Bist

9.041,61

DERLEME - 'Diyarbakır'daki terör saldırısı' başlığı altında g

DERLEME - 'Diyarbakır'daki terör saldırısı' başlığı altında geçilen haberlerimizi derleyerek yayımlıyoruz. Saygılarımızla. AA

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 20:22:58

DERLEME - 'Diyarbakır'daki terör saldırısı' başlığı altında g
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde teröristlerce güvenlik güçlerine açılan ateş ile sonrasında çıkan çatışmada, Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti, 1 polis memuru şehit edildi, 4 polis ile AA muhabiri de yaralandı.

Diyarbakır Barosu tarafından Yenikapı Sokak'ta daha önce terör olayları nedeniyle zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde konuya ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Baro Başkanı Tahir Elçi'nin tarihi yapıların korunmasının önemine ilişkin açıklamada bulunduğu sırada Balıkçılarbaşı Semti'nde bir taksi polis ekibince şüphe üzerine durduruldu.

- Polise ateş açıldı

Araca yaklaşan emniyet ekibine ateş açarak, 2 polis memurunu yaralayan saldırganlar taksiden inerek kaçtı. Saldırganlardan biri Diyarbakır Barosu üyelerinin basın açıklaması yaptığı Yenikapı Sokak'a doğru ateş ederek koştu.

- Baro Başkanı Elçi hayatını kaybetti

Açıklamanın yapıldığı yerde güvenlik önlemi alan bir polis memuru ile AA muhabiri Aziz Aslan'ın yaralandığı saldırı sonrası çıkan çatışmada Baro Başkanı Elçi, hayatını kaybetti.

Gruptakiler ve basın mensupları, çatışma nedeniyle çevredeki binalara sığındı.

- 1 polis şehit edildi

Yaralı 3 polis memurundan Ahmet Çiftaslan kaldırıldığı hastanede şehit oldu. Elinden yaralanan AA muhabiri Aslan da kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki tedavisinin ardından, taburcu edildi.

Olayların ardından, Diyarbakır Valiliği tarafından çatışma yaşanan Sur ilçesindeki 6 mahalle ve bir caddede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

- Elçi'nin ön otopsi raporu tamamlandı

Baro Başkanı Elçi'nin ölümüne, uzak atış mesafesinden ateşlenen silahtan çıkan kurşunun neden olduğu tespit edildi.

Sur ilçesindeki saldırıda yaşamını yitiren 49 yaşındaki Elçi'nin Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde tamamlanan ön otopsi raporunun sonuç bölümünde, Tahir Elçi'nin vücuduna 1 ateşli silah mermi çekirdeği isabet ettiği belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Ateşli silah çekirdeği giriş yarasının incelenmesine göre, atış mesafesinin, uzak atış mesafesinden yapılmış olduğu, cesetten alınan örneklerin üzerinde toksikolojik analiz yapılması için Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Dairesine gönderilmesine, ölümü üzerine etkili harici ateşli silah yaralanması dışında başka bulguya rastlanmadığı..."

Otopsiye katılan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Cihan İpek, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Elçi, arka tarafından uzak bir mesafeden yapılan ateşle katledilmiş" dedi.

Tahir Elçi'nin cenazesinin yarın Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı'nda düzenlenecek törenin ardından, defnedileceğini de bildiren İpek, "Otopsi raporunun sonuç kısmı çok açık. Elçi'nin ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatasının sol zigoma ve burun kemik kırıkları, beyin, beyincik kanaması ve harabiyeti sonucu meydana gelmiş olduğu kanaatindeyiz. Uzak mesafeden ateşli silah yaralanmasıyla gerçekleşen bir ölümdür. Başka da bir şey diyemeyiz" ifadelerini kullandı.

- Başsavcının da bulunduğu heyet çatışmanın ortasında kaldı

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki terör saldırısının ardından, incelemelerde bulunmak üzere olay yerine giden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz'ın da arasında bulunduğu heyet, çatışmanın ortasında kaldı, teröristlerin açtığı ateşle 2 polis memuru yaralandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Solmaz, Başsavcı Vekili Gürkan Kütük, savcılar, olay yeri inceleme ekipleri ve Diyarbakır Barosu temsilcilerinden oluşan heyet, incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği ve bir polis memurunun şehit edildiği saldırının gerçekleştiği Balıkçılarbaşı Semti Yenikapı Sokak'a gitti.

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği ve güvenlik güçleri ile teröristler arasında sıcak temasın sağlandığı bölgede, heyet de bir anda çatışmanın ortasında kaldı.

Teröristlerin açtığı ateşle 2 polis memuru yaralandı. Yaralı polisler, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

- Diyarbakır'da toprağa verilecek

Çatışmada hayatını kaybeden Elçi'nin cenazesi yarın Diyarbakır'da düzenlenecek törenin ardından, Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Elçi için düzenlenecek törene, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve birçok ilin baro başkanlarının da katılması bekleniyor.

- Tahir Elçi kimdir?

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1966 yılında dünyaya gelen Elçi, ilk, orta ve lise öğrenimini de ilçede tamamladı. 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Elçi, 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi olan Elçi, 2012 yılından bu yana Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini yürütüyordu. Evli ve 2 çocuk babası olan Elçi, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında da yer almıştı.

Haber Ara