Dolar

32,5878

Euro

34,8455

Altın

2.503,43

Bist

9.678,28

Deraya rejimin kontrolünde

Suriye'de devrimin sembol yerlerinden biri olan ve 2012’den bu yana rejim tarafından kuşatma altında tutulan Şam’ın kırsalındaki Deraya rejim tarafından kontrol altına aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-28 08:52:48

Deraya rejimin kontrolünde

Al Jazeera'nin AFP'den aktardığı habere göre rejimle muhalifler arasında varılan anlaşmaya göre, muhalifler ve siviller 4 yıllık kuşatmanın ardından Deraya'dan çekildi. Suriye'nin başkenti yakınlarındaki Deraya, rejim güçlerinin kontrolüne girdi.

Habere göre, ordu bölgenin tamamını ele geçirdi. Suriye devlet televizyonu da kentteki bütün sivil ve silahlı kişilerin Perşembe günü varılan anlaşma kapsamında bölgeden tahliye edildiğini belirtti.

Kentten kaç kişinin tahliye edildiği henüz net değil. Hem muhalif kaynakların, hem de rejimin haber ajansı SANA'nın teyit ettiği anlaşmaya göre, siviller Şam'ın kırsalında bulunan başka bölgelere, silahlı muhalifler ise ülkenin kuzeyindeki muhaliflerin denetimindeki İdlib'e tahliye edilecekti. SANA, “700 silahlı kişi Deraya'dan silahlarıyla beraber İdlib kentine gidecek. Binlerce erkek ve kadın sivil, aileleriyle birlikte kabul merkezlerine alınacak” ifadesine yer vermişti.

Suriye'de 5 yıldan beri devam eden iç savaş boyunca rejim tarafından kuşatılan Humus'un Eski Şehir bölgesi ile Şam'ın kırsalındaki Zebadani bölgesinde de benzer tahliye anlaşmaları gerçekleşmişti.

4 YILDIR BOMBALANIYOR

Deraya, Suriye'de ayaklanmanın başladığı 2011 yılında protestoların yaşandığı ilk bölgelerden biriydi. Bu nedenle muhalifler tarafından da devrimin sembollerinden biri olarak görülüyordu. Deraya, 2012'de muhaliflerin denetimine geçti, ardından da rejimin bu bölgedeki kuşatması başladı.

Rejim 2012'den bu yana Deraya'ya gıda ve ilaç malzemelerinin girişini engelliyordu. Şam yönetimi, BM'nin Deraya'ya yardım ulaştırma taleplerinin büyük kısmını da reddetmişti. Kuşatılma süresi boyunca bölgeye sadece bir yardım konvoyu ulaştırılabildi. İlçe, kuşatıldığı 4 yıl boyunca maruz kaldığı ağır bombardıman nedeniyle harabeye dönmüş durumda. Deraya, Esed'in köşküne sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Haber Ara