Dolar

32,3540

Euro

35,1044

Altın

2.324,75

Bist

9.079,97

Deniz Aslanı-2016 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı

Deniz Aslanı-2016 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 16:27:46

Deniz Aslanı-2016 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı
Genelkurmay Başkanlığı tarafından planlanan Deniz Aslanı-2016 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı'nın Ege Denizi'ndeki fiili bölümü başarıyla tamamlandı.

Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik komutanlıkları unsurlarının yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin (AAKKM) katılımıyla planlanan tatbikata, sabah icra edilen ilk safhanın ardından ikinci bölümle devam edildi.

Tatbikatın ikinci bölümünde, Midilli ve Sakız adaları ile Karaburun Yarımadası arasında Türk Arama Kurtarma Sahası içinde, içerisinde düzensiz göçmenlerin bulunduğu bir gemiden yardım sinyali alındı.

AAKKM'nin Uydusal Olarak Arama ve Kurtarma Sistemi üzerinden sinyali almasının ardından konuyla ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesindeki Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi görevlendirildi. Sahil Güvenlik unsurları arama kurtarma faaliyeti başlatırken, Koordinasyon Merkezi de kazazede sayısının çok olmasını göz önünde bulundurarak Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden ilave hava ve su üstü unsuru talebinde bulundu. Bunun üzerine arama kurtarma faaliyetine Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri birer helikopterle destek verdi.

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan'ın olay yeri koordinatörü olarak görevlendirildiği arama kurtarma uçağı da bölgeye sevk edildi. Motor kısmında yangın çıkan botun ve denize düşen kazazedelerin yerini saat 13.50'de belirleyen arama kurtarma uçağı bu kişilerin yerlerinin belirlenmesi için duman kandilleriyle markalama yaptı.

Kazazedelerin yerlerinin tespitini ardından bölgeye sevk edilen TCSG Yaşam gemisi personeli botlarla denize düşen kişileri kurtardı.

Sahil Güvenlik Özel Harekat (SÖH) timi, helikopterden halat yardımıyla içerisinde kazazedelerin olduğu teknenin güvertesine indi. Burada kurtarma faaliyetinin yapılması için gerekli tedbirlerin alınmasının ardından 2 sahil güvenlik botu, teknedeki kazazedelerin bir kısmını tahliye etti.

Teknede kalan diğer kazazedeler ise Kara ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenliğe ait helikopterlerle kurtarılarak bölgede bekleyen TCSG Yaşam gemisine nakledildi.

Kurtarma faaliyetinin tamamlanmasının ardından yanan tekne, Sahil Güvenlik botları tarafından su topu atılarak söndürüldü ve güvenli bir limana çekildi.

- Tümamiral Üstem tatbikatı değerlendirdi

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, fiili bölümü tamamlanan Deniz Aslanı-2016 tatbikatıyla ilgili olarak TCSG Umut gemisinde değerlendirmelerde bulundu.

Tatbikatın başarıyla tamamlandığını vurgulayan Üstem, son dönemde yaşanan düzensiz göç olayları ve buna bağlı gelişen arama kurtarma faaliyetleri göz önüne alındığında, denizlerdeki can güvenliğine yönelik riskin her geçen gün daha da arttığını belirtti.

Denizlerdeki arama kurtarma faaliyetlerinin Türk ve dünya kamuoyunun ilgisini daha fazla çekmeye ve ülkelerin bu konuda hazırlıklı olmaya zorladığını aktaran Üstem, şöyle konuştu:

"Denizdeki yardım çağrılarına en kısa sürede reaksiyon gösterilmesi, insani yaklaşım ve hayat kurtarma açısından bir zorunluluktur. Bugün için, sorumluluğumuzda bulunan Türk arama kurtarma sahasında gece ve gündüz 24 saat görev yapabilen, etkin bir arama kurtarma kuruluşuna ve yeterli imkan kabiliyetine sahip olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Son yıllarda özellikle çevre denizlerimizde meydana gelen olaylara gösterilen hızlı reaksiyon ve etkin müdahaleler bunun göstergesidir."

Üstem, bu imkan ve kabiliyetleri sürekli geliştirme çabası içinde olduklarını vurgulayarak, Deniz Aslanı-2016 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı'nın bu amaç doğrultusunda planlandığını bildirdi.

Başarıyla sona eren tatbikatın ardından katılımcı tüm unsurlar, tatbikatın koordine edildiği TCSG Umut gemisinin sancak tarafında tören geçişi yaptı.


VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara