Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Davutoğlu, onları görevden alacak mı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki bombalı saldırıda güvenlik zafiyetini masaya yatırıyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 03:55:43

Davutoğlu, onları görevden alacak mı?

Ankara gar meydanındaki barış mitingindeki katliamdan sonra Başbakan Davutoğlu'nun 'güvenlik zafiyeti' konusunda ilgili bakan ve bürokratlara detaylı sorular yönelttiği ve açığın nereden kaynaklandığının hızla bulunması talimatı verdiği kaydediliyor. Patlamadan sonra en çok konuşulan konular arasında yer alan güvenlik zafiyeti tam anlamıyla masaya yatırılıyor.

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'ın köşesine taşıdığı ayrıntılara göre; bu sorgulama süreci sonunda başkentin mülki idaresinden, emniyetinden ve istihbaratından sorumlu üst düzey bürokratların alınmalarının sürpriz olmayacağı ifade edildi.

ÖNLENEN ÜÇ SALDIRI

Ankara'da katliama yol açan eylem öncesinde güvenlik birimleri üç büyük saldırıya hazırlanan teröristleri yakaladı. Başbakanlık kaynaklarına göre, Ankara'da Yargıtay binasına, İstanbul Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'ne ve Edirnekapı Şehitliği'nde bir şehit cenazesi törenine saldırı planlayan biri kadın olmak üzere 3 örgüt üyesi hazırlık aşamasında yakalandı.

İşte Serpil Çevikcan'ın "Önlenen üç eylem ve Ankara manzarası" başlıklı yazısından çarpıcı satırlar:

Başbakan Davutoğlu'nun, İçişleri Bakanı Altınok'un “Güvenlik zafiyeti yok” açıklamasına karşın ilk andan itibaren zafiyet olup olmadığını sorguladığı öğrenildi. İdari soruşturma sonunda mitingin ve başkentin güvenliğinden doğrudan sorumlu olan tepe noktadaki iki isimle, Ankara'da istihbarattan sorumlu ismin görevden alınmaları sürpriz olmayacak

FAİLLER AYNI ODAKTAN

Devam eden soruşturmalardan yansıyan bilgiler, Ankara'daki "terör saldırı"sının failleri ile Diyarbakır, Suruç ve hatta öncesinde Reyhanlı saldırılarının faillerinin aynı odaktan yönetildiği yönünde.

Somut kanıtların da işaret ettiği olağan şüpheli IŞİD ve IŞİD'in odağında olduğu bir konsorsiyum. “Mühendislik işi” olarak görülen, çok profesyonelce hazırlanmış saldırıların yapılış biçimi, zamanlaması, sonuçları ayrı ayrı masaya yatırılıyor.

İşin başında PKK'nın da olası şüpheliler arasına konulmuş olması bu değerlendirmelerden kaynaklanıyor.

Örgütü yöneten Murat Karayılan ve Cemil Bayık gibi isimlerin bir süredir eylemlerin batıya kaydırılabileceğine, fedai timlerinin batıya gitmeye hazır olduğuna yönelik tehditkâr açıklamaları, saldırının PKK'nın tek taraflı ateşkes ilanıyla denk düşmesi, faturanın hem örgüt hem de HDP tarafından alelacele hükümete kesilmeye çalışılması not edilmiş durumda.

Eylül ayından itibaren gelen istihbaratların, son dönemde ele geçirilen bombaların PKK'nın bu tip eylemlere yöneleceğini gösterdiği de belirtiliyor.

Bu noktada hükümet cephesinde not edilen bir diğer yaklaşım, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamaları.

Demirtaş'ın sıcağı sıcağına “serhildan” çağrısı yaptığı, olayı politize ettiği, seçimi ve sandığı gündeme getirdiği tezi öne sürülüyor.

Böylece son dönemde umduğu kitlesel desteği bulamadığı ifade edilen HDP'nin yaşanılan gerilemeyi saldırı üzerinden gidermeyi amaçladığı ancak bu hedefini fazlaca açık ettiği yorumu yapılıyor.

GÖREVDEN ALMALAR YAŞANABİLİR

Saldırının aydınlatılması konusundaki çalışmalara gelince.

2 erkek canlı bomba olduğu tespit edilen teröristlerden birinin kimliğini belirleme noktasında mesafe alınmış durumda.

Ancak Suruç bombacısının kayıp ağabeyinin canlı bomba olduğuna yönelik iddialar doğrulanmış değil. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün canlı yayında da belirttiği gibi tablo DNA eşleştirmeleri sonunda netleşecek.

İçişleri Bakanı Selami Altınok'un “Güvenlik zafiyeti yok” açıklamasına karşılık, Davutoğlu'nun ilk andan itibaren zafiyet olup olmadığını sorguladığını da belirtelim.

Aldığımız bilgiler, saldırıdan sonraki güvenlik zirvesinde Davutoğlu'nun bakanlar ve güvenlik bürokrasisine oldukça detaylı ve ağır sorgulayıcı sorular yönelttiği yönünde.

Ancak Davutoğlu'nun, Altınok ya da Adalet Bakanı Kenan İpek'in görevden alınması yönünde bir düşüncesinin olmadığı belirtiliyor.

Buna karşılık, idari soruşturma sonunda Ankara'daki mitingin ve başkentin güvenliğinden ve idaresinden doğrudan sorumlu olan tepe noktadaki iki isimle, Ankara'da istihbarattan sorumlu ismin görevden alınmalarının sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

Haber Ara