Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Darbe girişimi sırasında sınır kapılarının açılması için talimat verdik'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi gerektiğini belirterek, 'Gümrük verilerimize göre Rusya'ya ihracatımız bir miktar artmaya başladı.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-26 11:06:43

'Darbe girişimi sırasında sınır kapılarının açılması için talimat verdik'
Bakan Tüfenkci, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin  değerlendirmelerde bulundu.
 
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı halkın büyük  bir direniş gösterdiğine dikkati çeken Tüfenkci, bu denli bir mücadelenin dünyada  çok nadir görüldüğünü belirtti.
 
 Söz konusu girişim sırasında Bakanlık olarak gerekli tedbirleri  aldıklarını anlatan Tüfenkci, "Darbeye kalkışanlar, sınır kapılarının  kapatılmasını istemişti. Bu noktada kapıların açık tutulması, normal işlemlerin  yapılması ancak yurt dışı çıkışlarına dikkat edilmesi talimatını verdik." diye  konuştu.
 
  Darbe girişiminden önce bir yandan Türkiye'deki ekonomik göstergelerin  yükseliş eğiliminde olduğunu, diğer yandan da terörle mücadele kapsamında büyük  başarılar yakalandığını anımsatan Tüfenkci, şöyle devam etti:
 
 "Terör örgütlerinin özellikle üst düzey yöneticilerinin uykularının  kaçtığı zaman diliminde, bir başka terör örgütünün o terör örgütünün imdadına  yetişircesine böyle bir darbe girişimine kalkışması piyasalarda bir olumsuzluğa  yol açmıştır. Ancak böyle bir darbe girişimi başka bir ülkede olsaydı piyasalar  çökerdi. Allah'a hamdolsun ki piyasalarımız olayı iyi okudu ve ciddi anlamda  ekonomiyi ayakta tutma adına büyük destek verdiler.
 
 Darbe girişiminden hemen sonra vatandaşlar dövizini bozdurarak,  sisteme entegre etti. Alışverişini, ticaretini kesmedi, yine sokaklara çıktı.  Normal hayatını döndürmeye çalıştı. Hiçbir sektörün, bundan etkilenmemesi için  vatandaş kendisi milli bir seferberlik başlattı."
 
 Olağanüstü hal (OHAL) kararının darbe girişiminde bulunanların cezasız  kalmaması için alındığını vurgulayan Tüfenkci, bu karardan etkilenmeyeceğini  anladıktan sonra piyasaların olumlu tepki vermeye başladığını söyledi.
 
 Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu  Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu düşürmesini "aceleci" bir karar  olarak değerlendirirken, söz konusu kararı Türkiye aleyhtarı lobilerin girişimi  olarak gördüklerini ifade etti.
 
 "RUSYA'YA İHRACATIMIZ ARTMAYA BAŞLADI''
 
  Rusya'nın Türkiye'nin önemli ticari partnerlerinden biri olduğuna  dikkati çeken Tüfenkci, "Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve eski noktadan  daha öteye geçmesi gerekir. Şimdi bizim verilerimize göre ihracatımız bir miktar  artmaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara