Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Dakika dakika muhaliflerin Halep operasyonu

Suriye'nin Halep ilindeki muhalif gruplar, kent merkezindeki rejim kuşatmasını kırmak için büyük bir operasyon başlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-28 13:04:32

Dakika dakika muhaliflerin Halep operasyonu

Muhalifler, Halep'in kent merkezinin doğusunda, Esed rejimi ve destekçilerinin kuşatmasını kırmak için büyük ölçüde Grad ve Fil füzelerini kullandıkları şiddetli bir saldırı gerçekleştiriyor.

HALEP FETİH ORDUSU ÇATISI ALTINDA

Saldırıyı çok sayıda muhalif grubu bünyesinde toplayan Halep Fetih Ordusu gerçekleştiriyor. 

Halep Fetih Ordusu, kent merkezinin doğusunda rejim kuşatması içinde ve dışında kalan batı bölgelerinde konuşlu bazı unsurlarıyla saldırıyor.

REJİMİN İLK SAVUNMA HATTI KIRILDI

Muhalif gruplar sosyal medya hesaplarında yaptıkları açıklamalarda, Dahiyyetül Esed semti çevresindeki karton ve taş kırma fabrikasını alarak rejimin ilk savunma hattını kırdıklarını duyurdu. 

1070 BÖLGESİNDEKİ ESED KARARGAH NOKTALARI VURULDU

Fetih Ordusu bileşenlerinden Ahrar'uş Şam, sosyal medya hesabından Bab Neyrab askeri havaalanının, Dahiyyetul Esed ve 1070 konut bölgesinde Esed güçlerinin karargah olarak kullandıkları yerlerin vurulduğunu duyurdu. 

SÛRA KONTROL NOKTASI ELE GEÇİRİLDİ

Esed rejiminin elindeki El Esad bölgesindeki Sûra kontrol noktası muhalifler tarafından ele geçirildi. Muhalifler sadece El Esad bölgesinde 4 bombalı araç saldırısı gerçekleştirdi.

13:20 IRAK DESTEKLİ HAREKETU'N NÜCEBA'DAN ÇOK SAYIDA ESİR

Muhalifler, Halep'in batısındaki El Esad bölgesi çevresi bölgesindeki çatışmalarda Irak destekli Hareketü'n Nücaba grubundan en az 10 militanı esir aldı. Açıklama Ecnadü'ş Şam grubu tarafından yapıldı.

14:10 CEBEL EZZAN NOKTASI ATEŞ ALTINDA

Halep'in güney doğusunda bulunan rejim kontrolündeki Cebel Ezzan bölgesi muhalifler tarafından yoğun top atışına tutuluyor.

15:00 HAMA'DAKİ MUHALİFLERDEN DESTEK OPERASYONLARI

Hama'daki muhalifler, Halep operasyonuna destek olmak üzere bölgedeki harekatlarını devam ettiriyor. 

15:30 BMP TANKI ELE GEÇİRİLDİ

Fetih Ordusu'na bağlı Şam'ın Fethi Cephesi birlikleri de Dahiliyat Esad'da bir BMP ve tankı ele geçirdiklerini açıkladı.

15:44 DAHİYATU'L ESAD BÖLGESİ KONTROL ALTINA ALINDI

Fetih Ordusu'na bağlı Ecnad'uş Şam birlikleri Halep'in Dahiyetu'l Esed bölgesini rejim güçlerinden ve Şii milislerinden temizlediklerini açıkladı.

16:22 İKİ KONTROL NOKTASI MESAFE

Dahiyatu'l Esad'ın tamamen kontrol altına alınması için Esed güçleri ile muhalifler arasında sadece iki kontrol noktasının kaldığı ifade ediliyor. Halep'te kuşatmanın kırılması için kritik öneme sahip Askeri Akademi ile muhalif güçler arasında iki nokta kaldı.

16:25 ESED ASKERLERİ KAÇIYOR

Ahrar Şam Halep'in batısındaki Dahiyet'ül Esed üssünden kaçan bir grup rejim askerini ATGM füzesi ile vurdu.

16:31 3000 KONTROL NOKTASI HEDEF ALINDI

Halep'in güneybatı ucundaki 3000 kontrol noktasına muhalifler tarafından gerçekleştirilen bombalı araç saldırısı ile rejimin komuta merkezi hedef alındı. Yerel kaynaklar komuta merkezinin büyük kısmının imha edildiğini iddia ediyor.

16:35 1070 KONUTLARINDA SON KONTROL NOKTASI HEDEFTE

1070 konutları bölgesinde rejimin son kontrol noktasına muhalifler tarafından saldırı başlatıldı.

16:50 NEYRAB HAVA ÜSSÜNE SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

Ahrar'uş Şam Hareketi, Şii milisler ve rejim askerlerinin konuşlandığı Neyrab Hava Üssü'ne çoklu grad rampasıyla saldırdı.

17:50 KASIM SÜLEYMANİ'NİN YARDIMCISI ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

Kasım Süleymani'nin Suriye'deki Hac Kenan'ın birinci yardımcısının ÖSO güçleri tarafından Halep kentinde öldürüldüğü iddia ediliyor.

 

29 EKİM CUMARTESİ

 

07:53: Fetih Ordusu birlikleri Ebu Ömer Serakib adlı Halep operasyonunda şimdiye kadar 57 rejim ve Şii militanı öldürdü, 20 militanı esir aldı.

13:25: Halep'te Fetih Ordusu'nun Ebu Ömer Serakib adlı operasyonunun ikinci günü Cemiyet Zahra'dakonuşlu Esed rejimi toplanma noktalarına yapılan bir bombalı araç saldırısı ile başladı.

13:41: Halep'te Fetih Ordusu kontrolüne geçen DahiyetülEsed'te Iraklı Hareket Nuceba adlı Şii örgütün işkence odası bulundu 

15:35: Fetih Ordusu'nun Halep kuşatmasını kırmak için başlattığı operasyonda Cemiyet Zehra bölgesinde Aile Parkı ve Muhanna Evleri ele geçirildi. 

16:20: Fetih Ordusu'nun Halep kuşatmasını kırmak için başlattığı operasyonda Cemiyet Zehra bölgesindeUbari Çiftlikleri rejimden alındı. 

16:23: Fetih Ordusu'nun Halep operasyonunda 3000 Konutları'nda bir bombalı araç saldırısı daha gerçekleştirildi. 

16:50: Fetih Ordusu bileşeni Ahrar'uş Şam birlikleri Halep operasyonuna ek destek için Hanesir yoluna operasyon başlattı. 

17:20: Fetih Ordusu bileşeni Ahrar'uş Şam birlikleri Halep operasyonu bünyesinde kentin batısındaki Minyan'da rejim güçlerine karşı uzaktan kumandalı bombalı araç saldırısı gerçekleştirdi. 

21:50: Fetih Ordusu, Halep kuşatmasını kırmak için başlattığı operasyonda Cemiyet Zehra bölgesinde ele geçirdiği Aile Parkı ve Muhanna Evleri bölgelerinden geri çekildi. Çatışmalar Ubari Çiftlikleri bölgesine taşındı. 

21:53: Fetih Ordusu'nun gerçekleştirdiği Halep operasyonunda İran Devrim Muhafızları'ndan General Muhammed Ali Hüseyni öldürüldü. 

 

30 EKİM PAZAR

 

O3:28 : Fetih Ordusu'na bağlı Şam'ın Fethi Cephesi akıncı birlikleri Yeni Halep bölgesine sürpriz bir taarruz başlattılar. 

14:00 Fetih Ordusu bileşeni Türkistan İslam Partisi, Halep'in güneybatısındaki 3000 Konut ve 1070 Konut mahallelerinde iki bombalı araç saldırısı ile rejime ağır kayıplar verdirtti. 

14:15: Suriye'nin güneyindeki Deraa ilindeki muhalifler Halep operasyonuna destek vermek amacı ile Esed rejimine karşı operasyon başlattı. Deraa'nın İbta kentindeki rejim askeri üslerine başlatılan operasyona Güney Cephesi'ndeki gruplar ve Fetih Ordusu'ndaki grupların güney kolları katılıyor.  

EBU ÖMER SERAKİB OPERASYONU VE HEDEFLERİ

14:28: Fetih Ordusu bileşenleri bir bildiri yayınlayarak Halep kuşatmasını kırma operasyonunun adını, ABD drone saldırısında hayatını kaybeden Fetih Ordusu komutanı, Ebu Ömer Serakib olarak açıkladı. Açıklamada Halep kentinin batısındaki Yeni Halep, Hamdaniye, 3000 Konutları, Amiriyye, Seyf'ül Devle ve Selahaddin mahallelerini askeri bölge ilan etti, bu ilan ile beraber Ebu Ömer Serakib operasyonunun hedefi de açıklanmış oldu.  

16:22: Fetih Ordusu bileşeni Ahrar'uş Şam Halep operasyonuna destek vermek amacı ile başlattığı Hanesir operasyonunda rejime ait bir konvoyu pusuya düşürdü. 

 

31 EKİM PAZARTESİ

11:05: Halep'in batısında FetihO Ordusu birliklerinin Halep'teki kuşatmayı kırmayı amaçlayan Ebu Ömer Serakib operasyonunda, rejimin Minyan bölgesine gerçekleştirdiği saldırı Fetih Ordusu'na bağlı Şam'ın Fethi Cephesi birlikleri tarafından püskürtüldü. Muhalifler, rejimden bit T-55 tank ve çok sayıda hafif silah ele geçirdi.

11:07: Esed rejiminin, Minyan bölgesine gerçekleştirdiği ikinci saldırı da Fetih Ordusu birlikleri tarafından püskürtülürken Şam'ın Fethi Cephesi, yayınladığı bilgi notu ile keskin nişancı birliklerinin çok sayıda rejim unsurunu öldürdüğünü açıkladı. 

16:34: Ebu Ömer Serakib operasyonunda Fetih Ordusu ile işbirliği içindeki Nureddin Zengi grubu, yayınladığı bilgi notu ile Minyan'a yapılan rejim saldırısının püskürtüldüğünü, rejim unsurarının tank atışları ile etkisiz ale getirildiğini açıkladı.

16:50: Fethi Ordusu bünyesindeki Türkistan İslam Partisi, Halep'in güneybatı banliyösü 1070 konutları bölgesinde sürdürdüğü operasyonlarda çok sayıda rejim unsurunu öldürdüğünü duyurdu. Muhalif grup, öldürülen rejim unsurlarının görüntülerini yayınladı.

 

2 KASIM PERŞEMBE

EBU ÖMER SERAKİB OPERASYONU'NUN İKİNCİ SAFHASI BAŞLADI

12:30: Fetih Ordusu'na bağlı Ahrar'uş Şam birlikleri Halep'in batı hattında rejim noktalarını vurmaya başladı.

12:35 Nureddin Zengi  grubu da Yeni Halep  bölgesini ağır silahlarla vurmaya başladı.

12:45:  Mücahidler Ordusu grubu Halep'te rejim kontrolündeki askeri akademiyi grad füzeleri ile vuruyor.

 

SON DURUM HARİTASI

30 Ekim 2016 saat 16:30 itibarıyla Ebu Ömer Serakib operasyonunda son durum haritası. Muhaliflerin kontrolü altındaki alanlar yeşil renk ile belirtilmiştir.

SON DURUM SURIYE 30 EKIM

 

Haber Ara