Dolar

32,5340

Euro

34,8692

Altın

2.430,47

Bist

9.645,02

Dakar'da 'Uluslararası İslam ve Barış Konferansı'

Dakar'da 'Uluslararası İslam ve Barış Konferansı'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-29 00:45:40

Dakar'da 'Uluslararası İslam ve Barış Konferansı'
Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen "Uluslararası İslam ve Barış Konferansı"nda, dünyanın farklı coğrafyalarından din alimleri ve akademisyenler bir araya geldi.

King Fahd Palace Otel'de, Senegal'in en önemli dini topluluklarından Ticani Tarikatı'na bağlı "Cemiyet'ül Ensar ed-Din" (Jamhiyatu Ansaarud Din) derneğince düzenlenen konferansa, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), AB, BM, Afrika Birliği ile İslam ülkelerinin temsilcileri, Dakar Başpiskoposu Benjamin Ndiaye ve çok sayıda bilim insanı ile dini lider katıldı.

İslamiyetin dünya barışına katkısının masaya yatırıldığı konferansta, İslamafobi ile son dönemde ortaya çıkan terör örgütleri DAEŞ ve Boko Haram gibi grupların Batı'da İslamiyete karşı oluşturduğu negatif imaj konuşuldu.

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, burada yaptığı konuşmada, radikal grupların Afrika'da yayılmasından üzüntü duyduğunu belirtti.

Kendisini "radikal" olarak tanımlayan bu gruplarla hiçbir şekilde diyalog kurmayacağını dile getiren Sall, şunları söyledi:

"Teröristlerin karşısında korkmak işe yaramıyor. Onlarla savaşmak ve diyaloğu reddetmek gerek. Bu insanlar İslamiyetin imajına zarar veriyor. Uyuşturucu satıcılığı ve kaçırdıkları insanların yakınlarından aldıkları fidyelerle geçiniyorlar. Teröristlerden korkmuyorum çünkü korku ölümü engellemiyor. Ölmekten korkmuyoruz ama bu şiddetin İslamiyete ait olmadığını bilmek ve anlatmak gerekiyor."

-"Terörist gruplar, İslamiyet'in imajına zarar veriyor"

ABD Harvard Üniversitesin'den Prof. Dr. Osman Kane de dünyada sadece küçük bir topluluğun İslamiyeti şiddetle ilişkilendirdiğini ancak bu küçük topluluğun sergilediği olumsuz davranışların, tüm Müslümanlara ve İslamiyete mal edildiğini, terörist grupların, İslamiyetin imajına zarar verdiğini anlattı.

Kane, Boko Haram gibi terörist grupların Afrika'da gelişme, barış ve güvenlik adına ciddi bir problem teşkil ettiğini ifade etti.

Osman Kane, söz konusu oluşumların terör eylem ve faaliyetlerinin basında çokça yer almasının da İslamiyete zarar verdiğine dikkat çekti.

Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Fas Kralı 4. Muhammed ve Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari'nin destekleriyle gerçekleştirilen konferans yarın da devam edecek. Konferansın kapanışında "Dakar bildirgesi" yayınlanacak, ortak tavsiye ve kararlar ilan edilecek.

Konferans, Senegal'de dini ve sosyal hayatta etkin iki tarikattan birisi, Cezayir asıllı Seyyid Ahmed Ticani tarafından kurulan ve daha sonra Fas, Senegal gibi ülkeler ile bütün Kuzey Afrika'ya yayılan Ticani Tarikatı'nın bir kolu olan "Niassenler" tarafından düzenlendi.

- Şeyh El İslam El Hac İbrahim Niass kimdir?

Ticani tarikatı mensubu Şeyh El İslam El Hac İbrahim Niass'ın, 1930'ların başında temellerini attığı tasavvuf akımının, dünya genelinde birçok müridi bulunuyor.

Senegal'deki Ticani büyükleri, siyasetle doğrudan ilgilenmemekle birlikte siyasi karışıklıklarda barışçıl ve arabulucu rolü üstleniyor.

"Barışçıl İslam" görüşünü benimseyen Niass, çocukluğundan başlayarak din bilimlerine büyük bir ilgi duydu. Niass, 18 yaşında "Ruh'ul adab" ve daha sonra tasavvuf ve Ticani temel incelemesi olan "Keşf'ul libas " kitaplarını yazdı.

1930'ların başında kendisini Şeyh Ahmed Tican'ın manevi mirasçısı olarak ilan eden ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra adı bütün batı Afrika'ya yayılan Niass, 1960'ların sonunda milyonlarca kişiye hitap eden bir dini lider haline geldi. Kuzey Nijerya, Gana, Nijer, Togo, Liberya, Sierra Leone, Çad, Kamerun, Gambiya, Moritanya ve Senegal'in yanı sıra ABD ve Asya'yı kapsayan geniş bir coğrafyada hakim olan Niassenler, bugün Afrika siyasetinde de belirleyici rol oynuyor.

Batı Afrika'nın, uluslararası İslami örgütlerle ilişki kuran ilk dini lideri olan İbrahima Niasse, Suudi Arabistan'da bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kuruluşunda da aktif görev aldı.

Haber Ara