Dolar

32,3602

Euro

34,9541

Altın

2.325,31

Bist

9.079,97

Çünkü sanatı reddediyorum!

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-07 10:46:52

Çünkü sanatı reddediyorum!

Kanlı ve ihtiraslı ideolojileri yaldız suyuna batırıp süslü motifler işlemeniz gerçeği değiştirmiyor efendi!… Çok sıkmışsınız boyun bağını, biraz gevşetin! Afrika'nın Atlantik kıyılarından alınan köleler bile daha özgürdü sizden! İdeolojinizi sokuşturduğunuz sinema görüntüleri, mağara duvarlarına yansıyan gölgeler kadar yanıltıcı. Gerçekse kadraja sığmayacak kadar büyük! Platon'un mağara alegorisi sinema salonlarıyla yer değiştiriyor sizin yüzünüzden. Işıklar, sesler, görüntüler… Birileri bizi çok fena kandırıyor sizin elinizle. Daha modernizmin şafağında anlamıştı Baudrailard: “Sanat doğal bir dürtünün değil, hesaplı hilelerin ürünüdür” derken.

Yine de keşke…

Yeryüzünün bütün silahları bir sihirli değnekçe kaleme, söze, sinema salonunda art arda gösterilen görüntülere dönüştürülebilseydi. Bunun için çok şey feda edebilirdik. Keşke tüm savaşlarımızı sanatla yapabilseydik. Haşdi Şabi filmler çekseydi tüm rahatsız ediciliğiyle sonra çok Daeş sinematografik eleştiriler yapsaydı. Siyere hiç uygun bulunmasaydı çekilen filmler. Daha iyisini çekme iddiasıyla dev bir prodüksiyona imza atsaydı El Kaide. Biz ‘üçüncü yol'cular hiç birini beğenmeyip fotoğraf sergileri açsaydık. Zaten sanat aslında pek de inanmadığınız fotoğrafları sergilemek değil midir galerilerde?

Keşke şairleri toplayınca savaş uçaklarını durdurabilseydik. En iyi şair kimin topraklarından çıkmışsa büyük devlet o olsaydı…

Sonra İngiltere'nin parmağı olduğunu düşündüğümüz filmlere karşı uyanık olmaya davet etseydik Müslüman âlemini. Oyuncularımız bizi ne kadar temsil ediyor diye tartışmalar yapsaydık televizyon programlarında. Mesela “devinim” kelimesi şiirde çok kötü duruyor dediğimizde, Amerikan edebiyatı bir ordu dolusu şairi üstümüze salsaydı. Anlamsız olsaydı tüm çatışmalarımız, klasik sanata karşı modernistleri desteklerdik belki de, sanatları gelişmemiş toplumları küçümsemek bile hoş olabilirdi o zaman.

Sanat, en büyük silah değil de tek silah olsaydı yeryüzünde keşke. Ressamların hazza ve zaaflara seslenen fırçalarını yıkasaydı bütün ekonomistler. Derin devletler yer altında gizli sanat denemeleri yapsaydı. O zaman seve seve feminist olurdum, kadın sanatçılar çok da güzel şarkı söyleyebilir, bunu erkekler de bilir, derdim. Kan sadece kırmızı boyanın rengini çağrıştırırdı o zaman ve elbette hiç mahsuru olmazdı ‘sanat sanat içindir'in. Alaylılar mekteplilere karşı hırsla savaştığı zaman alaylılara yakın hissetmezdim belki kendimi suçlulukla, mekteplilerin kalem ucunu sivriltebilirdim hiç yüksünmeden.

Keşke efendi, keşke!

Üstümüze taş yağsın çünkü çağın incittiği coğrafyamızda, okul çantasından kopamamış ama kolu bedeninden kopmuş çocukların ana sütü kokan cesetlerini görmüş insanlarız biz. Estetiğe hiç önem vermiyor bu topraklarda seri katiller. Biz yoksa sanata çok meyyaliz ama sinema salonlarında gözümüze tutulan ışıklar efendi, o ışıklar uyku ilacı gibi. Ekrana sığmıyor buraların kan bulaşmış sınırları.

Sanat düpedüz bir komplodur efendi, sanatçılar toplumun iyi polisleri. Baudrailard gibi lafı dolandırmadan söyleyebilsek keşke, biraz postmodernist bir ruh lazım bize: ”Sanat bayağılığa, atıklara, vasatlığa değer ve ideoloji diyerek el koyuyor” diyebilsek.

Sanatı reddediyorum çünkü bana kendimi aptal gibi hissettiriyor. Sanat dediğimiz kulvarda karanlık işler çevrildiğini hissediyorum ama çözemiyorum. Sizin büyük bir emekle ehlileştirdiğiniz ve adeta dini bir saygıyla önünde eğildiğiniz sanatın, yani küçük putun boynuna asıyorum baltayı, zaten İbrahim de değilim ki büyük putlarla uğraşabileyim.

Sizin, huşu dolu gözlerle baktığınız bu putun meşruiyetini sorgulamaya imkanımız yok biliyorum. Tabiî ki ince ruhlu katillere karşı boş değilsiniz farkındayım. Şimdi siz bu kadar yoğun yanık kokusuna tahammül edip yine de sinema salonlarına sığabilirsiniz, galerileri dolaşabilirsiniz, bienalleri iple çekebilirsiniz her yıl bilirim. Gerçekler imayı da ironiyi de yok ettiğinden beri korkarım artık sanatçılarınızın bize söyleyebileceği pek bir şey de yok ama huylarıdır yine de kendilerine tapınılmasını beklerler.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara