Dolar

32,3228

Euro

35,1013

Altın

2.301,52

Bist

9.079,97

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Yeni sistemle, genel başkanlık meslek olmaktan çıkacak

Beyoğlu Sohbetleri programında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 'Yeni sistemle, genel başkanlık meslek olmaktan çıkacak' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-21 00:42:20

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Yeni sistemle, genel başkanlık meslek olmaktan çıkacak
Beyoğlu Sohbetleri programında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Yeni sistemle, genel başkanlık meslek olmaktan çıkacak" dedi.

Beyoğlu Belediyesi tarafından "Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet Sistemi" temasıyla 'Beyoğlu Sohbetleri' isimli program düzenlendi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ev sahipliğinde Pera Palace Hotel'de gerçekleştirilen programa; Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Sanatçı Orhan Gencebay, sanatçı Yavuz Bingöl, modacı Hakan Akkaya, iş ve sanat dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

"Genel başkanlık meslek olmaktan çıkıyor"

Programda konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum,

yeni sistemle genel başkanlığın meslek olmaktan çıktığını belirterek, "Profesyonel bakanlık tarihe karışıyor. Sağ olsun bakanlarımız. Hepsini çok severim ben. Ama; tarım bakanlığından başlayıp adalet bakanlığına kadar giden bir süreçte çok anlaşılabilir bir durum değil. Ya da, a şehrinden bakan vermemiz lazım, b şehrinde bakan var, keşke o bakan olmasaydı da şu vasıflı arkadaşımızı bakan yapalım sıkıntıları ortadan kalkıyor. Yani, bakan seçiminde, düşünün tabi ki bu önerilen modelde milletvekili'ne bakanlık teklif edebilirsin ama bin kere düşünecek milletvekili. Niye; milletvekili bakanlığı kabul ettiğinde milletvekilliği düşüyor. Üç ay sonra beceremedi, ya da uyum sağlayamadı, bakanlığı bitti. Milletvekilliğine dönemiyor. Dolayısıyla cumhurbaşkanı bir milletvekili'ne bakanlık teklif edeceği zaman elli kere düşünecek. Milletvekili de bin kere düşünecek. Dolayısıyla bizim önerdiğimiz modelde aslında teorik olarak milletvekilinin bakan olma ihtimali olsa bile pratikte yoktur" dedi.

"Önerilen modelde hükümet meclisten kovuluyor"

Önerilen modelde, hükümetin kanun tasarısı hakkının ortadan kalktığını belirten Uçum, "Onu bırakın kanun teklif etme hakkı yok. Cumhurbaşkanının sadece bütçe kanunu teklif etmesinin dışında; cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, ne bireysel olarak nede ekip halinde kanun teklif edemezler. Çünkü önerilen modelde, hükümet meclisten kovuluyor, gerçek anlamda. Hükümet yürütme alanına gönderiliyor. Hükümet önerilen modelde ne zaman mecliste olacak; bir, cumhurbaşkanını halk seçtiğinde cumhurbaşkanı yemin etmeye gidecek. İki; cumhurbaşkanı yardımcılarıyla, bakanlar atandığında yemin etmeye gidecek. Üçüncüsü de, her yıl Cumhurbaşkanı isterse meclisin açılışında konuşacak. Onun dışında meclis istemese, hükümetin herhangi bir üyesi, hükümetten herhangi bir kişi meclise gidemeyecek. Meclis kanun görüşürken, hükümet üyeleri o kanunun lehine ya da aleyhine konuşamayacak" diye konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Msibah Demircan İse, "Bu akşam Mehmet Uçum'u ağırladık. Gerçekten Mehmet Uçum Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve yeni anayasa değişiklikleriyle ilgili mutfakta çalışmış önemli bir isim. Katılımcılarımız çok istifade ettiler. Uzun süre kendisini sorduladılar. O da bıkmadan usanmadan sevaplar verdi. Hep birlikte, burada bulunan herkesi bildilendirdiği için kendisine müteşekkiriz" şeklinde konuştu.

Haber Ara