Dolar

32,5292

Euro

34,8476

Altın

2.430,46

Bist

9.645,02

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel ziyareti

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-06 00:42:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel ziyareti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "İslam'ın adının DAEŞ gibi terör örgütleriyle birlikte anıldığı bir dönemde İslam'ın barış dini olduğunu her halimizle dünyaya göstermeliyiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Emine Erdoğan, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği konutunda onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Emine Erdoğan, burada yaptığı kısa konuşmada, başarı öyküsü sahibi yurttaşlar ve Türkiye dostlarıyla bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu belirtti. Avrupa'daki Türk varlığının onların gayretleriyle güçlendirildiğini vurgulayan Erdoğan, "Kadim değerlerimizi Avrupa'nın kazanımları ile harmanlayarak insanlığa katkı sunacağınıza inanıyorum" ifadesini kullandı.

Kadın dayanışmasının önemine vurgu yapan Erdoğan, normal şartlarda kadınların vicdan, sağduyu, barış ve şefkat gibi özelliklerinin dünya barışına katkısı üzerine konuşmak istediğini ancak son dönemde şahit olunan hadiselerin kendisini savaşlar ve mağduriyetler hakkında konuşmaya mecbur bıraktığını söyledi.

Suriye trajedisini hatırlatarak, Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını dile getiren Emine Erdoğan, "2 milyondan fazla Suriyelinin, hayatlarına mümkün olduğunca normal şartlarda devam edebilmeleri için, Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı harcama 7 milyar doları aştı. Uluslararası toplumun yaptığı yardımlar ise, sadece 417 milyon dolar civarında. Biz tüm bu hizmetleri, uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olmanın gururuyla yürütüyoruz" diye konuştu.

Emine Erdoğan, Avrupa devletleri ve halklarının da kendi hümanist değerleri adına daha ahlaki bir mülteci politikasıyla sorumluluk üstlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

-"Yurttaşlarımız kimsesiz evlatlarımızı kanatları altına almalı"

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığına da değinen Emine Erdoğan, G20 kapsamında kurulan "Women20"nin çalışmalarından ve kadınların karar mekanizmalarında yer almasının öneminden bahsetti.

Himaye ettiği "Gönül Elçileri Projesi" kapsamında "koruyucu ailelik" girişimini sivil toplum temsilcilerine anımsatan Emine Erdoğan, "Kimsesiz evlatlarımız aile eksikliğini kültürel yabancılık içinde daha da çok hissediyorlar. Buradaki yurttaşlarımız onları kanatları altına almalı" değerlendirmesini yaptı.

Avrupa toplumu ile sağlıklı ilişkiler kurma bilincinin öneminin altını çizen Erdoğan, çocukların anadil eğitiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Emine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çocuklarımız anadillerini en iyi şekilde öğrensinler ki, medeniyetimize, kültürümüze sahip çıksınlar, farklılıklar karşısında sağlam durabilsinler. İslam'ın adının DAEŞ gibi terör örgütleriyle birlikte anıldığı bir dönemde İslam'ın barış dini olduğunu her halimizle dünyaya göstermeliyiz."

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay'ın eşi Mehveş Olcay ev sahipliğindeki davete, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel'in eşi Serap Yenel, NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Fatih Ceylan'ın eşi Hande Ceylan'ın yanı sıra Başkent Brüksel Parlamentosu bağımsız milletvekili Mahinur Özdemir, Avrupa Bölgeler Asamblesi Başkanı Hande Özsan Bozatlı, sivil toplum temsilcileri ve Türkiye'den bazı kadın milletvekilleri katıldı.

Haber Ara