Dolar

32,3326

Euro

35,1213

Altın

2.302,72

Bist

9.079,97

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

'Şu gerçeği artık herkesin kabul etmesi gerekiyor; terörizm, bugün tek bir ülkenin değil tüm dünyanın sorunudur. Küresel meseleler ancak küresel boyutta bir iş birliğiyle çözüme kavuşturulmalıdır. Hala 'benim teröristim, senin teröristin' ayrıcalığının, ayrılığının yapılması görüyoruz ki bazı yerlerde devam ediyor. Bunlardan sıyrılmamız şart'- 'Terörün panzehiri kesinlikle dayanışmadır. Anlık

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-24 17:52:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu gerçeği artık herkesin kabul etmesi gerekiyor; terörizm, bugün tek bir ülkenin değil tüm dünyanın sorunudur. Küresel meseleler ancak küresel boyutta bir iş birliğiyle çözüme kavuşturulmalıdır. Hala 'benim teröristim, senin teröristin' ayrıcalığının, ayrılığının yapılması görüyoruz ki bazı yerlerde devam ediyor. Bunlardan sıyrılmamız şart." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belçika'nın başkenti Brüksel'e hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Beraberindeki heyetle NATO'nun yeni karargahının açılışı nedeniyle gerçekleştirilecek mini zirveye katılmak için Belçika'ya gittiğini söyleyen Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarının da katılacağı liderler zirvesi düzenleneceğini ifade etti.

Brüksel toplantısının, özellikle küresel belirsizliklerin arttığı, uluslararası güvenliğin kırılgan hale geldiği bir döneme rastladığını paylaşan Erdoğan, klasik tehditlerin yanı sıra bir tarafta mülteci krizi, göç hareketleri, siber saldırılar, salgın hastalıklar gibi sorunların bütün dünyayı kasıp kavurduğu bir dönemin yaşandığını belirtti. Erdoğan, tüm bu asimetrik tehditlerin gerek ulusal gerekse uluslararası düzlemde Türkiye'nin de güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı.

Terörün, bu tehditler arasında şu anda en önceliklisi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bütün bu sorunların üstesinden gelebilmek için kararlı, ilkeli ve tutarlı bir duruş sergilenmesi de şart. Bilhassa NATO müttefiklerinin tam bir dayanışma ve iş birliği içerisinde olması zorunludur. Son aylarda gerek St. Petersburg, Stockholm, Paris ve Manchester'da yaşanan terör saldırıları bize, terörün bölgesel bir mesele olmadığını göstermiştir. Bu vesileyle bir kez daha 22 Mayıs'ta İngiltere'de gerçekleştirilen saldırı başta olmak üzere terör eylemlerinde hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin terörle mücadelesine verilen desteğin sürdürüleceğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu gerçeği artık herkesin kabul etmesi gerekiyor; terörizm, bugün tek bir ülkenin değil tüm dünyanın sorunudur. Küresel meseleler ancak küresel boyutta bir iş birliğiyle çözüme kavuşturulmalıdır. Hala 'benim teröristim, senin teröristin' ayrıcalığının, ayrılığının yapılması görüyoruz ki bazı yerlerde devam ediyor. Bunlardan sıyrılmamız şart. Küresel meseleler, küresel boyutta ele alındığı sürece çözüme kavuşabilir. Terörün panzehiri ise kesinlikle dayanışmadır. Anlık paylaşım istihbaratta şarttır. Bu ortamda NATO'nun daha faal olması, bilhassa terörle mücadelede müttefiklere daha fazla destek vermesi gerekiyor. Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrarın ve güç dengesinin devamı için NATO'nun dayanışmasını devam ettirmesi, caydırıcılığını da terörle mücadele dahil güçlendirmesi, tahkim etmesi gerekiyor. Bunun için de müttefiklerin 2014 Galler Zirvesi'nde kabul edildiği üzere gayrisafi milli hasılalarının asgari yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırmaları gerekmektedir. 2024 yılına kadar bu taahhüdü yerine getirme noktasında kararlıyız. Brüksel Zirvesi'nde temelde bu iki konuyu ele alacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yaparak hem NATO konularını hem de ikili gündemdeki meseleleri istişare edeceklerini dile getirdi. Erdoğan, zirveden önce AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak görüşme yapacağını bildirdi.

Görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerindeki son durumu ve ileriye dönük atılacak adımları ele almayı öngördüklerini belirten Erdoğan, ayrıca ziyaret vesilesiyle Avrupa'da yaşayan vatandaşlarla da bir araya gelip hasret gidereceklerini kaydetti.

(Sürecek)

Haber Ara