Dolar

32,3826

Euro

35,0570

Altın

2.325,61

Bist

9.092,99

Çölyak hastalığı için Araştırma Komisyonu kuruldu

TBMM Genel Kurulu'nda, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak önerisiyle, çölyak hastalığının sebep ve sonuçlarına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-04 19:28:58

Çölyak hastalığı için Araştırma Komisyonu kuruldu

Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergenin görüşmelerinde AK Parti Grubu adına söz alan Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, önergeden dolayı Mecliste bulunan siyasi partilerin grup başkanvekillerine duyarlılık ve hassasiyetleri için teşekkür etti.

Çölyak hastalığının gelişimini anlatan Kavuncu, hastalık teşhis edilmezse geri dönüşsüz hasarların oluşabildiğini, yaşam kalitesini bozan ve bazen de yaşam süresini kısaltan nedenlerin ortaya çıkabildiğini söyledi.

Asıl işin tanı konulduktan sonra başladığını belirten Kavuncu, aileye ve hastaya yeni bir yaşam şeklinin, "merhaba" dediğini söyledi.Kavuncu, "Bu hastalığın tek tedavisi, çok sıkı bir diyettir. Bu diyette asla gluten denilen proteinle de karşılaşılmaması gerekiyor. Bu kolay bir şey değil. Bir çay kaşığı miktarınca gluten içeren unla temas edildiği zaman bile hastalığın alevlenmesi söz konusudur." diye konuştu.

"BEBEKLER AÇLIK İÇİNDE OLUYORLAR"

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, çölyak hastalarının glutenli yiyecekleri tükettiklerinde bağırsaklarının iç yüzlerinin alerji nedeniyle giderek küçüldüğünü ve besinlerin emilemez hale geldiğini belirterek, "Bebekler açlık içinde oluyorlar. Sonuçta beslenme bozukluğuna bağlı çok ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Ülkemizde de tanı konulmuş 70 bin civarında çölyak hastası olduğunu biliyoruz." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise toplumsal mesele haline gelmiş bir konuda, Mecliste grubu bulunan siyasi partiler arasında komisyon kurulmasına ilişkin ortaklaşma sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

"ÖNEMLİ BİR HASTALIK"

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, hastalığın teşhisinin zor olduğunu ama kesin teşhisin de ince bağırsak biyopsileri ile birlikte konulduğunu söyledi.

Hastalığın tedavisinin glutenli gıdaların vücuttan uzaklaştırılması olduğunu kaydeden Tamer, "AK Parti olarak, hem metabolik hastalıklar hem de çölyak hastalığıyla ilgili önemli çalışmalar yaptık." diye konuştu.

Konuşmaların ardından çölyak hastalığının sebep ve sonuçlarına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge, yapılan oylamayla kabul edildi.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara