Dolar

32,5877

Euro

34,8539

Altın

2.496,12

Bist

9.657,76

'Çocuklarda uyku apnesi okul performansını olumsuz etkiliyor'

'Çocuklarda uyku apnesi okul performansını olumsuz etkiliyor'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-23 16:32:59

'Çocuklarda uyku apnesi okul performansını olumsuz etkiliyor'
Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman, uyku apne sendromu tanısı konulan çocuğun gece rahat uyuyamadığı için gün içinde yorgun ve sinirli olduğunu, bu yorgunluk gün boyu devam ettiği için de unutkanlık ve dikkat eksikliği nedeniyle çocuğun okul performansının düştüğünü bildirdi.

Karaman, konuya ilişkin değerlendirmesinde, çocuğun uyku sırasında saat başına nefesinin bir saniyeliğine, hatta bir kere bile durması veya hava akımının iki nefes süresi boyunca kesilmesi ve beraberinde normal uyku paterninin bozulmasının "uyku apnesi" olarak tanımlandığını belirtti.

Bunun ciddi bir bulgu olduğunu ve mutlaka doktora danışılması, klinik tanının konması için de detaylı bir KBB muayenesi ve uyku testi gerektiğini vurgulayan Karaman, şunları kaydetti:

"Erişkin hastalardan farklı olarak, çocuklardaki uyku apne hastalığı kendisini sıklıkla uykusunda sık horlama, zor nefes alma, ailenin nefes alması için çocuğu uyandırmaları, uyku sırasında ağzın açık olması ve başını arkaya doğru attığı bir pozisyonda durması, huzursuz ve verimsiz bir uyku süreci, oturur ya da diz-dirsek gibi olağan dışı uyku pozisyonları, gece uykusunda altını ıslatma, aşırı terleme, ritmik hareketler ve sık uyanma gibi gece belirtileri ile gösterir. Bunların dışında sabah yorgunluğu, zor uyanma, kalkmaya direnç gösterme, kötü ruh hali, ağız kuruluğu, sabah baş ağrısı, burundan konuşma, konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi gündüz belirtileri de gösterir."


- "Fark edilmediğinde aile, okul ve ya öğretmen değiştirme yollarına gidiyor"


Doç. Dr. Karaman, uyku apne sendromu tanısı konulan çocuğun gece rahat uyuyamadığı için gün içinde yorgun ve sinirli olduğunu belirterek, "Bu yorgunluk gün boyu devam ettiği için de unutkanlık ve dikkat eksikliği nedeniyle çocuğun okul performansı düşüyor. Çocukta zamanla bilgiyi değerlendirme problemi, planlama ve uygulama problemi, düzensizlik, yargılama ve karar vermede problem, dikkat ve motivasyonu sağlamada zorluk, duygusal değişkenlik, aktivite ve ani hareketlerde artış gibi bilişsel problemler oluşmaya başlıyor." ifadelerini kullandı.

Karaman, çocuk hastasında tanısı konulmamış uyku apnesi hastalığı atlandığı ya da fark edilmediğinde ailenin, okul başarısızlığının sebeplerini başka yerlerde araması nedeniyle okul veya öğretmen değiştirme yollarına gittiğini, ayrıca, çocuklarda büyüme geriliği, metabolik sendrom, nörokognitif fonksiyon ve beyin hasarı ve kalp-damar problemleri görülebildiğini anlattı.

Bademcik, geniz eti büyümeleri ve şişmanlığın çocuklarda uyku apnesinin en sık görülen sebepleri olduğuna dikkati çeken Karaman, "Öykü veya fizik muayene, uyku testi ile karşılaştırıldığında çocuklarda uyku apne hastalığı tanısı koymada yetersiz olduğundan şüphe duyulan olgularda tanıyı koymak için mutlaka uyku testi istenmeli. Uyku apnesinde altta yatan neden bademcik ve geniz eti büyüklüğü ise bademcik ve geniz etinin alınması çocuklardaki tedavinin en önemli kısmını oluşturur. Buna eşlik eden bir kilo fazlalığı varsa, şişman çocukların kilo vermesini sağlamak gerekir." ifadelerini kullandı.

Haber Ara