Dolar

32,3427

Euro

35,0956

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

Çocuk hakları için yasa teklifi

Çocuk hakları için yasa teklifi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-06 12:04:27

Çocuk hakları için yasa teklifi
CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Meclis'te, "Çocuk Haklarının Uluslararası Sözleşmelere Uygunluğunu İzleme Komisyonu" kurulması için yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan teklifte, dünyada ve Türkiye'de çocuk hakları konusundaki uygulama ve gelişmeleri değerlendirmek, alınacak önlemler hakkında çalışmalar yapmak, anayasal ve yasal mevzuattaki düzenlemelerin, taraf olunan uluslararası sözleşmelere uyumunu incelemek ve aykırılıkları tespit etmek üzere TBMM'de bir komisyon kurulması isteniyor.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'de çocuklarla ilgili yasal düzenlemelerin tek bir başlık halinde değil, değişiklik yasalarda dağınık halde bulunduğuna işaret edilerek, bu durumun hem uygulayıcılar hem de hak sahipleri açısından zorluk çıkardığı, ayrıca çocuk hakları kültürünün oluşması ve gelişmesini engellediği kaydedildi.

Yapılan yasal düzenlemelere rağmen iç hukukta BM Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı hükümler bulunduğu belirtilerek, taraf olunan sözleşmeler gereği çocuklara tanınan hakların uygulanabilirliğini engelleyen düzenlemelerin tespiti için TBMM Başkanlığına bağlı geçici bir komisyon oluşturulmasının amaçlandığı ifade edildi.

Haber Ara