Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

Çin-Sırbistan ilişkileri

Çin-Sırbistan ilişkileri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 23:05:57

Çin-Sırbistan ilişkileri
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç bir araya geldi.

Çin, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından Çin'deki resmi temaslarına devam eden Sırbistan Başbakanı Vuçiç, başkent Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi ile bir araya gelirken, iki ülke arasında daha fazla toplum düzeyinde karşılıklı ilişkilerin ve endüstriyel işbirliğinin olması konusunda çağrıda bulunuldu.

Çin'in İpek Yolu'nu yeniden canlandırma projesi olan "Bir Kuşak-Bir Yol" inşasının teşvikine dair iki ülke arasında bir bildiri imzalandı.

Çin Devlet Başkanı Şi, tarım, finans, telekomünikasyon ve enerji alanları olmak üzere önemli işbirliği projelerinin geliştirilmesiyle Sırbistan'ın yeniden sanayileşme stratejisinin "Bir Kuşak-Bir Yol" projesi ile bütünleşmesinin yanı sıra ikili stratejik işbirliğinin derinleştirilmesinin Çin'in beklentileri arasında olduğuna değindi.

Karşılıklı dostluk temelinin sağlamlaştırılması amacıyla turizm, eğitim ve kültürel ilişkilerin genişletilmesine vurgu yapan Şi, toplum düzeyinde de ikili ilişkilerin pekiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Şi ayrıca Çin'in, Çin-Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile işbirliğinde Sırbistan'ın öncü rol oynamasını umduğunu dile getirirken, Çin-Avrupa bağlarının gelişimine katkı sağlamada Sırbistan ile birlikte çalışmaya istekli olduğunun altını çizdi.

Vuçiç de Çin'in devam eden desteğini takdirle karşıladığını belirtirken, endüstriyel alanlar, altyapı gibi önemli projelerin hızlandırılmasının yanı sıra Çin ile ekonomik ve kültürel ilişkilerin artırılmasında Sırbistan'ın istekli olduğunu kaydetti.

Öte yandan Çin, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan ve Polonya ile "Bir Kuşak-Bir Yol" ve "21.Yüzyıl Deniz İpek Yolu" projelerine yönelik mutabakat muhtırası imzaladı.

Çin, Sırbistan ve Macaristan arasında yapılması planlanan hızlı tren projesi kapsamında her iki ülke ile anlaşmaya varırken, proje inşasının bu yılın sonunda başlanması ve projenin iki yıl içinde tamamlanmasının beklendiği açıklandı.

Şi, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin liderleri ile de toplu görüşme gerçekleştirirken, Avrupa'daki mülteci sorununun çözülmesine ilişkin Orta ve Avrupa ülkeleri ve diğer ilgili taraflarla koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

Haber Ara