Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

Çin-Laos ilişkileri

Çin-Laos ilişkileri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 07:23:05

Çin-Laos ilişkileri
Çin ve Laos ikili ilişkileri ilerletme kararı aldı.

Başkent Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Laos Devlet Başkanı Bounnhang Vorachith arasında gerçekleşen görüşmede, taraflar, birçok alanda ikili ilişkilerin ilerletilmesi konusunda mutabık kaldı.

Çin Devlet Başkanı Şi, ziyaretin Laos Devlet Başkanı'nın iki ülke ilişkilerine verdiği önemin göstergesi olduğunu vurgulayarak, kapsamlı stratejik işbirliğini geliştirmek için fırsatların yakalanması isteğini belirtti.

İki sosyalist ülke olarak yönetişim noktasında karşılıklı öğrenim, iki ülkenin partileri arasında ilişkilerin ilerletilmesi ve yüksek seviyede karşılıklı siyasi güvenin sürdürülmesi çağrısı yapan Şi, Çin-Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) işbirliği çerçevesinde Çin ve Laos'un uluslararası sorunlar konusunda daha fazla birlikte çalışmasını umduğunu dile getirdi.

Vorachith de bu ziyaret ile karşılıklı güvenin artmasının yanı sıra Laos'taki yeni dönemde iki ülkenin ilişkilerinin daha da ilerletileceğine inandığını belirtti.

Laos'un, 2016 ASEAN Dönem Başkanlığı'na seçilmesinde Çin'in desteğinden dolayı Şi'ye teşekkürlerini ileten Vorachith, Çin'in dünya gelişimi ve bölgesel barışa katkısının da devam edeceğine inandığını söyledi.

Öte yandan taraflar, işbirliği kapsamında birçok anlaşmaya imza attı.

Komünizmle yönetilen Laos'ta, geçen ocak ayında Vorachith, Laos Halkın Devrimci Partisi'nin (LPRP) 10.Genel Sekreteri seçilmişti. Vorachith, liderlik koltuğunu devraldıktan sonra ilk resmi Çin ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.

Haber Ara