Dolar

32,4721

Euro

34,5627

Altın

2.474,44

Bist

9.538,30

Çin jetleri bir ABD askeri uçağının 'yolunu kesti'

ABD, iki Çin jetinin, Doğu Çin Denizi'ndeki uluslararası hava sahasında, radyasyon taraması için tasarlanmış bir ABD uçağının yolunu 'profesyonelce davranmayarak' kestiğini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-19 12:19:08

Çin jetleri bir ABD askeri uçağının 'yolunu kesti'

BBCnin haberine göre ABD'li yetkililer, olay sırasında uçaklarının bölgedeki uluslararası hava sahasında radyasyon taraması yaptığını söyledi.
Çin jetlerinden birinin ABD'ye ait WC-135 tipi uçağa 45 metre kadar yaklaşıp ters dönerek uçağın altına girdiği belirtildi.

Uçak, daha önce Kuzey Kore'nin olası nükleer silah denemelerinin kanıtlarını taramak için de kullanılmıştı. ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Lori Hodge, olayla ilgili Çin'le, diplomatik ve askeri kanallar üzerinden görüşülmekte olduğunu belirtti. Hodge, olay sırasında WC-135 uçağının uluslararası hukuka uygun bir şekilde rutin görevini yapmakta olduğunu söyledi. Yaşananı 'profesyonelce olmayan' bir olay olarak değerlendiren Hodge, bunun nedeninin, 'Çinli pilotun manevraları ile iki uçağın hızları ve yakınlıkları olduğunu' belirtti.

Çin olaya ilişkin bir açıklama yapmadı ancak iki ülkenin Çin kıyılarındaki hava sahası konusunda bir süredir gergin olduğu biliniyor. Şubat ayında ABD uçak gemisi USS Carl Vinson, Güney Çin Denizi'nde 'rutin taramalara' başlamıştı. Çin, geminin burada konumlanmasına karşı çıkmıştı. Güney Çin DeniziÇin, tartışmalı Güney ve Doğu Çin Denizi sahasının neredeyse tamamına egemen olduğunu söylüyor. Bölgedeki bazı ülkelerse buna karşı çıkıyor. Çin ise, bu iddiasını ada inşa ederek ve gemilerini devriye gezdirerek desteklemeye çalışıyor. ABD'nin söz konusu uçağı, daha önce de Kuzey Kore'nin olası nükleer denemelerini saptamak için kullanılıyordu.

Öte yandan, Çin ve Güney Doğu Asya ülkeleri, tartışmalı hava sahasına yönelik bir davranış ilkeleri çerçevesi oluşturma konusuna anlaştı. Ağustos ayında bu çerçeve, ilgili ülkelerin dışişleri bakanlarına sunulacak. Mayıs 2016'da da iki Çin savaş uçağı Güney Çin Denizi üzerinde bir ABD uçağının yolunu kesmişti.
ABD ordusu, uçağın bölgedeki rutin devriye görevini yaptığını açıklamıştı. 2001'de ise Hainan Adası yakınlarında bir Çin jeti ile ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait gözetleme uçağı çarpışmıştı.

Haber Ara