Dolar

32,5937

Euro

34,7959

Altın

2.496,68

Bist

9.437,65

CIA'nın işkence mimarında Trump'a işbirliği çağrısı

CIA '11 Eylül sonrası teröre karşı savaş adında' başlatığı işkence programının mimarlarından psikolog James Mitchell, Obama döneminde yasaklanan teknikleri yeniden yürürlüğe koyması için Trump'a çağrı yaptı. Trump'un seçim vaatleri arasında CIA'in ünlü işkence taktiği water-boading'i (suda boğulma) de yeniden hayata geçirmek vardı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-07 14:33:01

CIA'nın işkence mimarında Trump'a işbirliği çağrısı

CIA, 11 Eylül sonrası işkence programının mimarı olan James Mitchell adlı psikolog, yasaklanan işkencelerin yeniden hayata geçirilmesi için Donald Trump'a çağrıda bulundu.

The Intercept'in haberine göre, çok sayıda kanlı işkence programlarından sorumlu olan psikolog James Mitchell, 2009 yılında Obama tarafından yasaklanan yöntemlerin yeniden uygulanması gerektiğini ve Trump'ı daha sert programlar uygulamaya çağırdı. Mitchell "Yeni Başkan Donald Trump'tan şunu isteyeceğim, potansiyel olarak felakete sebep olacak bir saldırıyla ilgili kanıtlarınız olduğunda ne yapacaksınız? Mesela nükleer silah gibi bir konuda sorguladığınız kişi ve kişiler eğer ordunun güvenlik kurumuna cevap vermiyorsa?"

GÜL RAHMAN DAVASI

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) işkencelerinden kurtulmayı başaran kişiler, 11 Eylül saldırılarının ardından uygulanan işkence yöntemlerini tasarlayan psikologlara dava açmıştı. Bu psikologlardan en fazla öne çıkan iki kişiden biri James Mitchell, diğeri ise Bruce Jessen idi.

CIA'in ''terör''şüphelilerine yönelik uyguladığı sahte boğulma, vücudu acı verecek şekilde bükme, uyku ve gıdadan yoksun bırakma gibi yöntemleri tasarladığı belirtilen James Mitchell ve Bruce Jessen hakkında federal dava açılması için ilk adım atılmıştı.

İşkencelerden sağ çıkmayı başaran Süleyman Abdullah Salim ve Muhammed Ahmed Ben Sud ile Bagram'da 'ölümüne dondurulan' Gul Rahman tarafından Washington federal mahkemesine teslim edilen dava dosyasında, kişi başına en az 75 bin dolarlık tazminat talep edilmişti. ABD Senatosu tarafından Aralık 2014'de açıklanan raporda, CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrasında sistematik olarak işkence yaptığı ve sanıkların acı çekmemek için yalan ifade verdikleri ortaya konmuştu.

İŞKENCELER HUKUKA AYKIRI DEĞİL, YASAL

İşkence yöntemlerinin mimarı olarak bilinen ABD Hava Kuvvetleri personeli Psikolog James Mitchell, verdiği demeçte yaptıklarının insan haklarına aykırı olmadığını ve ABD yasalarını ihlal etmediğini iddia etmişti.

Haber Ara