Dolar

32,4250

Euro

34,4372

Altın

2.487,40

Bist

9.679,80

CHP'li Tanrıkulu'ndan kanun teklifi

CHP'li Tanrıkulu'ndan kanun teklifi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-05 11:06:06

CHP'li Tanrıkulu'ndan kanun teklifi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kamu görevlilerinin ücret ve aylıklarına en az yıllık enflasyon oranında zam yapılması için kanun teklifi hazırladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ve Grup Başkanvekili Özgür Özel'in de imzasını taşıyan teklif, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklife göre, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde yapılacak artış, yıllık enflasyon oranın altında olamayacak. Bu husus toplu sözleşme görüşmelerinin tarafları arasında pazarlık konusu dahi yapılamayacak. Toplu sözleşme görüşmeleri kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine yıllık enflasyon oranında verilecek olan zamma ilave olarak getirilecek zamlar ile diğer mali ve sosyal haklar için yapılacak.

Teklifin gerekçesinde, 2013 yılında hükümet ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşmenin dünya sendikacılık tarihine "Büyük bir skandal" olarak kaydedildiği savunuldu.

Söz konusu toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümetin yüzde 3+3 zam teklifini reddeden yetkili konfederasyonun, 2014 yılı için kamu çalışanlarının maaşlarına 123 lira seyyanen zam yapılmasını "yeterli bulduğu" belirtilen gerekçede, enflasyon farkının uygulanmamasının, memur ve emeklileri 2015 yılında da büyük zarara uğrattığı ileri sürüldü.

Gerekçede, kamu görevlilerinin maaşlarının enflasyon karşısında korunmasının önemi vurgulanarak, "Toplu sözleşme görüşmeleri ancak bu enflasyon oranındaki artışın üzerine yapılacak olan zam ve diğer mali ve sosyal haklar için gerçekleştirilebilir" ifadesine yer verildi.

Toplu sözleşmeye enflasyon farkı maddesi konulması halinde, söz konusu sıkıntıların yaşanmayacağı belirtildi.

Haber Ara