Dolar

32,3645

Euro

34,9629

Altın

2.325,59

Bist

9.127,66

CHP Grup Başkanvekili Özel:

CHP Grup Başkanvekili Özel:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-26 16:37:10

CHP Grup Başkanvekili Özel:
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu şartlar altında Meclis kapalı tutulmaya devam ederse, Meclis'in olağanüstü toplanması noktasında partimizdeki ağırlıklı görüşü, yetkili organlarımızda tartışıp, gerekli adımları atacağız." dedi.

Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cizre'deki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, buradaki yaralılara ve Hatay Yayladağ'da yaralanan 3 askere acil şifa diledi.

Olağanüstü Hal (OHAL) ilanına ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisinin suistimal edileceğine yönelik endişelerini daha önce ifade ettiklerini anımsatan Özel, şeklen KHK görüşmelerinin başlatılıp, Meclis'in tatile sokulmasının son derece yanlış olduğunu savundu.

Özel, hafta başında Türkiye bu halde iken Meclis'in neden tatil edildiği sorusunu yönelttiğini anımsatarak, "Hafta başından buraya kadar Meclis'in tatilde olmaması gerektiğiyle ilgili her türlü iddiayı, talebi haklı çıkaran bir hafta yaşadık. Kanun çıkarma yetkisi yürütme organı tarafından üstüne alınmış ve anayasanın onlara tanımadığı yetkileri de kullanarak yaptıkları, yasamaya saygısızlık ve anayasaya aykırılıklarla karşı karşıyayız." diye konuştu.

Meclis Genel Kurulu'nda, kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlıklarının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından doğrudan satışı, belediyelere kayyum atanması, rektör seçimi, Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarılmasına yönelik düzenlemelere karşı çıktıklarını belirten Özel, bunların, tüm partilerin oy birliğiyle geri çekildiğini kaydetti.

- "Parlamento'ya saygısızlıktır"

Özel, AK Parti'nin bu düzenlemeleri, KHK'ya alma hazırlığında olduğunu öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şırnak ve Hakkari'yi KHK ile il yapmaktan çıkaracaklar. Bunlar gerçekleşirse büyük bir siyasi ahlaksızlıktır, parlamentoya büyük bir saygısızlıktır. Parlamento toplantı halindeyken, oybirliğiyle bunları kanunlaştırmayalım dedikleri bu maddeleri KHK'ya koymak, doğrudan parlamentoya sivil darbe yapmaktır. Bütün OHAL KHK'ları, OHAL konusuyla sınırlıdır, süresi de OHAL ile sınırlıdır. Anayasa bunu emreder. Siz bugün FETÖ ile mücadele için OHAL ilan ettiyseniz, belediyelere kayyum atamak, Hakkari, Şırnak'ı ilçe yapmak, özelleştirme, rektörlük seçimleri, OHAL'in kapsamıyla, süresi de OHAL süresiyle sınırlı olmayan uygulamalardır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Böyle birşeye kalkıştıktan sonra kimse, 'Bunlar niye Anayasa Mahkemesine gitti' diye şaşırmasın."

- "Moralleri bozmuyoruz"

CHP MYK'sının dün olağanüstü toplandığını ifade eden Özel, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun saldırıyla ilgili bilgileri ve yaşadıklarını paylaştığını anlattı.

CHP'li Özel, Kılıçdaroğlu'nun, "Teröre karşı bir başka gündeme saplanmak, çalışmayı bırakmak terörün amacına hizmet etmek olur. Hiçbir programımızda değişiklik yok, moralleri bozmuyorsunuz, hep birlikte çalışıyoruz." sözlerini aktardı.

Özel, "Önümüzdeki haftaya kadar, bu şartlar altında halen Meclis kapalı tutulmaya devam ederse, Meclis'in olağanüstü olarak toplanması noktasında da partimizdeki ağırlıklı görüşü yetkili organlarımızda tartışıp, gerekli adımları da atacağız." diye konuştu.

- "Konunun hızlı şekilde aydınlatılmasını bekliyoruz"

Bir soru üzerine Özel, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırının bir suikast girişimi olduğunu vurgulayarak, olayı yaşayan koruma müdürü, Kılıçdaroğlu'na eşlik eden Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, konvoydakiler ve Kılıçdaroğlu'ndan dinlediklerine göre, konvoya yapılan ilk saldırının, konvoyu durdurma amaçlı olduğunu anlattı.

Özgür Özel, şunları kaydetti:

"Yakın koruma ekibinin aldığı eğitim gereği, konvoy durdurulduğunda dışarıya çıkıp, etrafa baktıklarında Genel Başkanımızın aracına son derece yakın bir yerde, saldırı hazırlığında olan bir terörist unsurunun görüldüğünü işaret ediyor. Tüm koruma ekibi yöneliyor, oraya ateş açıyorlar. Bu sayede roketatarı ve ağır makinalı silahı orada bulunduran terörist unsurun bunu gerçekleştiremediği ortaya çıkıyor. Konvoy durdurulduktan sonra o dikkat gösterilmese, doğrudan Genel Başkan'ın aracına roketatarla saldırıda bulunacakları anlaşılıyor."

Özel, "İçişleri Bakanı'ndan, hükümet yetkililerinden olayın kimler tarafından, kaç kişiyle, nasıl hayata geçirildiği, etkisiz hale getirilenin ve kaçanların hangi terör örgütüne mensup oldukları konusunda aydınlatıcı, net, somut bilgi ve belgeleri bizimle paylaşmalarını bekliyoruz. Hızlı bir şekilde bu konunun aydınlatılmasını bekliyoruz." dedi.

- "Orada ifade edilenlere saygı göstermek durumundayız"

Özel, bir gazetecinin, "CHP, HDP'nin PKK ile arasına mesafe koymasını talep etti ancak bu gerçekleşmedi. Bundan sonra CHP- HDP ilişkisi nasıl olur? Geçmişte CHP milletvekilleri, PKK cenazesine gitmekle suçlanmıştı. Milletvekillerinden böyle bir adım gelirse ne yapmayı planlıyorsunuz?" soruları üzerine, geçmişte hiçbir CHP milletvekilinin, PKK militanının cenazesine gitmediğinin somut bir gerçek olduğunu bildirdi.

Özel, CHP milletvekilleriyle ilgili haksız, ahlaksızca yapılan bu gerçek dışı haberlerin, dünkü terör saldırısıyla tekzip edildiğini kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Ahmet Yıldırım, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Mehmet Muş'un, kendisine geçmiş olsun ziyaretinde bulunduğunu, Ankara dışında olan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'ın telefonla aradığını aktaran Özel, "Bizi ziyaret eden, seçilmiş ve Meclis'te grubu bulunan partilerin nezaket ziyaretlerine ve orada ifade ettiklerine saygı göstermek durumundayız. Gün; askerimiz için taziye, CHP için geçmiş olsun ziyaretlerini kabul etme günüdür. Bunun üstüne geleceğe dönük değerlendirmede bulunmak bugün içinde bulunulan ortamın ruhuna uygun düşmez." ifadesini kullandı.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara