Dolar

32,5874

Euro

34,8578

Altın

2.495,97

Bist

9.668,37

CHP'den HDP'ye 'dokunulmazlık' tavsiyesi: Bireysel başvuruda bulunun

Kılıçdaroğlu 'Bireysel başvuru yolu ile çok daha hızlı sonuç alındığını. Böyle bir yol varken neden 110 vekil imzasıyla gidilmek istendiğini anlamadığını' söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-25 11:58:39

CHP'den HDP'ye 'dokunulmazlık' tavsiyesi: Bireysel başvuruda bulunun

CHP'li vekillerin AYM'ye bireysel başvuru yapacağını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu NTV canlı yayınında HDP'nin çağrısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları:

"110 MİLLETVEKİLİNİN İMZASI LAZIM"

"Zaten bir parti AYM'ye gidemiyor. Ancak 110 milletvekilinin imzası ile gidiyor. Bu 110 vekil bir ya da daha fazla partiden olabilir. 4 partiden milletvekili de gidebilir. 3 partiden milletvekili de gidebilir."

"HDP şu çağrıyı yaptı. 'Biz CHP'den imza kampanyası bekliyoruz' ya da 'CHP'den gelip imza versinler' diye... Biz AYM'ye gitmeyi siyaseten doğru bulmuyoruz. Anayasaya aykırılık var mı? Var. Şimdi başvurduğunuz zaman ne olacak? belli bir süresi var uzayıp gidecektir. Ama milletvekili dokunulmazlığı kaldırılmak istenirken; Başbakan, bakan milletvekilleri hepsinin dokunulmazlığı kalkmalı.

"BİREYSEL BAŞVURUNUN REDDEDİLME OLASILIĞI DÜŞÜK"

"Dokunulmazlığı kalkan milletvekilimiz kendisi AYM'ye 85. maddeye göre başvuru yapabilir. 1 ay değil zaten. 1 haftalık süresi var. Meclis Genel Kurul kararından hemen sonra 1 hafta süresi var. Yani 20 Mayıs'tan sonra 1 haftamız var. 1 hafta içinde vekil gidip başvurusunu yapabilir. AYM de 15 gün içinde karar vermek zorundadır. Böyle hızlı bir yol varken neden o yola başvuruyorsunuz?"

"Şimdi biz bunu geniş kitlelere anlatamıyoruz. Evet Anayasa'ya aykırı. Ben de biliyorum. Ama AYM, bu aykırılığı şekli yönden inceliyor. Esasa girmiyor. O nedenle 110 milletvekiliyle yapılan başvurunun reddedilme olasılığı çok yüksek. Öbür türlü onun kabul edilme olasılığı daha yüksek. Öte yandan vekillerimiz sadece AYM'ye değil normal mahkemeye ve Avrup aİnsna Hakları Mahkemesi'ne de başvurma haklarına kavuşacaklar. Ve o da çok hızlı ilerleyecek. AYM 15 gün içinde karar verecek sonrasında diğer mahkemelere başvuru hakkı oluyor zaten."

Haber Ara