Dolar

32,5789

Euro

34,9913

Altın

2.427,65

Bist

9.722,09

Charlie Hebdo'dan kovulan çizer hayatını kaybetti

Charlie Hebdo'dan kovulan çizer hayatını kaybetti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 15:24:22

Charlie Hebdo'dan kovulan çizer hayatını kaybetti
Fransa'daki mizah dergisi Charlie Hebdo'da en uzun süre çalışan çizer olarak bilinen Maurice Sinet (Sine), 87 yaşında hayatını kaybetti.

Sine, Paris'te bulunan Bichat hastanesinde geçirdiği akciğer ameliyatı sonrasında bu sabah yaşamını yitirdi.

Ailenin avukatı tarafından yapılan açıklamada, "Zor bir dönem geçiren Sine, bu sabah girdiği ağır bir akciğer ameliyatı sonrasında hayatını kaybetti. Çok hasta olmasına rağmen çalışmalarını aksatmadı." ifadelerine yer verildi.

Sine, dün yayımlanan son çiziminde, "çok kısa bir sürede öleceğini düşünmekten duramadığını ve bu durumun kendisini kızdırdığını" yazmıştı.

Charlie Hebdo dergisinde 27 yıl çalışan Sine, 2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin oğlu Jean Sarkozy hakkında çizdiği bir karikatür nedeniyle dergiden kovulmuştu.

Jean Sarkozy'nin o dönem gündemi meşgul eden Yahudi olacağı iddialarıyla ilgili karikatürde Sine, "Ufaklık, hayatta uzun yol yürüyecek." cümlesini kullanmıştı. Bu karikatür nedeniyle Yahudi karşıtı olmakla eleştirilen ünlü çizer, Genel Yayın Yönetmeni Philippe Val tarafından özür dilemeye davet edilmiş, bunu reddedince de dergiyle yollarını ayırmak zorunda kalmıştı.

Charlie Hebdo'dan kovulduktan sonra Sine Hebdo adıyla kendi mizah dergisini çıkarmaya başlayan Sine, mali zorluklar nedeniyle haftalık dergiyi kısa sürede kapatmıştı. Sine Mensuel adıyla 2011'de aylık bülten yayınlayan ünlü çizer, aynı zamanda da sağlık sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyordu.

Charlie Hebdo dergisinin geçen yılın ocak ayında saldırıya uğraması sonrası Fransa'da ifade ve basın özgürlüğü konuları yeniden gündeme gelmiş ve Sine'nin dergiden, çizdiği karikatür nedeniyle atıldığı vurgulanmıştı.

Haber Ara