Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Çavuşoğlu: YPG, Fırat'ın doğusuna geçmeli, yoksa hedef olacak

Cerablus operasyonu ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı, ''Küçük bir kuvvetle bile IŞİD kontrol ettiği şehirleri terk ediyor kaçıyor'' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-29 11:53:04

Çavuşoğlu: YPG, Fırat'ın doğusuna geçmeli, yoksa hedef olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Fırat Kalkanı operasyonu hakkında, "Burada YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği, hem kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle Fırat'ın doğusuna geçmeli, yoksa hedef olacaklar. Minbiç ve diğer bölgelerdeki Araplar hedef değildir. Amacımız DAİŞ'i bu bölgeden temizlemektir" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Cerablus harekatı hakkında, "Her şeyden önce gerek Cerablus, gerek Afrin'den başlatılan operasyonun amacı DAİŞ terör örgütünü temizlemektir. Küçük bir kuvvetle bile DAİŞ terör örgütü kontrol ettiği şehirleri terk ediyor, kaçıyor. Sadece hava operasyonları ile DAİŞ'i yenmek mümkün değil, kara operasyonlarıyla DAİŞ'i temizleyebiliriz. Koalisyon içerisindeki 65 ülkeyi bırakın 5-6 ülke işbirliği yapsaydı, bugün DAİŞ diye bir örgüt kalmazdı" dedi. 

"YPG FIRAT'IN DOĞUSUNA ÇEKİLMELİ, YOKSA..."

Çavuşoğlu, YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi gerektiğini vurgulayarak: 

"Türkiye'nin desteklediği operasyona katılanlar bu bölgenin insanları. Bu bölgeye, bu bölgeyi terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli. Ama YPG'nin amacı bu değil, göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor. Bu operasyondan YPG, PKK'nın rahatsız olmasının sebebi budur. DAİŞ'le mücadele ettiğini söyleyen bir örgüt neden bundan rahatsız olsun? Burada YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği, hem kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle Fırat'ın doğusuna geçmeli, yoksa hedef olacaklar. Minbiç ve diğer bölgelerdeki Araplar hedef değildir. Amacımız DAİŞ'i bu bölgeden temizlemektir."

ALMANYA'NIN İNCİRLİK ZİYARETİ

Çavuşoğlu, Alman yetkililerin İncirlik'e yapmak istedikleri ziyaret hakkında, "İncirlik'in yapmak istenilen ziyaret esasen bundan sonra Almanya'nın atacağı adımlara bağldıır. Almanya gerekli adımları atarsa, böyle bir ziyaret gerçekleşir. Bizim tarihimizle oynamaya çalışanların, bizim hassas bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz" dedi.

HOLLANDA'DA YAŞAYAN TÜRKLER

Koenders: "Hollanda'da yaşayan Türkler, Türkiye'de olanlarla ilgili hassasiyete sahip. Bunların farkına varmak çok önemli. Bu tür hissiyatların Hollanda toplumuna taşınmaması gerekiyor. Herhangi bir şekilde karışma olmamalı, barışçıl şekilde bu hissiyatları kabul etmeliyiz."

Haber Ara