Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Çavuşoğlu-Tillerson ortak basın toplantısı

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson:'ABD hem Türk halkı için her zaman güvenilir bir müttefik hem de bu ülkenin emniyet ve güvenliğine, ekonomik fırsatların geliştirilmesine kendini adamış bir ortaktır. Zorluklara karşılıklı beraber göğüs germeyi iple çekiyoruz'- '(Donald) Trump yönetimi de uzun zamandır var olan bu dostluğumuzu aynı şekilde güçlendirmeye yönelik taahhüdünün altını çizmeye devam ede

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-30 17:33:33

Çavuşoğlu-Tillerson ortak basın toplantısı
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD'nin Türkiye'nin güvenilir müttefiki olduğunu belirterek, "Zorluklara karşılıklı beraber göğüs germeyi iple çekiyoruz. (Donald) Trump yönetimi de uzun zamandır var olan bu dostluğumuzu aynı şekilde güçlendirmeye yönelik taahhüdünün altını çizmeye devam edecektir." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson, Bakanlıkta yaptıkları baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Tillerson, dünyanın zor bir coğrafyasındaki dost ve müttefikleri olan Türkiye'yi ziyaret etmekle kendini imtiyazlı hissettiğini belirtti.

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik taahhütleri yineledikleri bilgisini veren Tillerson, görüşmelerinde üç ana konuya odaklandıklarını anlattı.

Terör örgütü DEAŞ'ı yenmek ve bölge içinde istikrar sağlamanın yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Tillerson, uzun yıllardır NATO müttefiki olduğunu hatırlattığı Türkiye'nin aynı zamanda DEAŞ karşıtı küresel koalisyonda da yer aldığına vurgu yaptı.

Tillerson, DEAŞ'ın bölge içinde güçlenmesini engellemeyi ve ayrıca yeni ortaya çıkabilecek terör tehditlerine mani olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

ABD'nin, Türkiye'deki üslerden DEAŞ'a yönelik hava saldırılarını yüzde 25 oranında artırdığına dikkati çeken Tillerson, örgütle mücadelesini övdüğü Türkiye'nin çabalarını takdirle karşıladıklarının altını çizdi.

Tillerson, Türkiye'de son dönemde DEAŞ ve PKK tarafından yapılan terör saldırılarında hayatını kaybedenlerden dolayı da başsağlığı diledi.

Türkiye'nin Suriye krizinin çözüme kavuşturulması çabaları ile sığınmacılara yönelik yaklaşımından övgüyle söz eden Tillerson, "6 yıl süren bu süreçte Türkiye'nin barışçıl çözüm bulma konusundaki çabalarını takdirle karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Tillerson, 2016 yılında 17,4 milyar dolarlık ticaret hacmini artırmak istediklerini vurguladı. Tillerson özellikle sağlık, enerji, eğitim, teknoloji ve bilim konusundaki karşılıklı sözleşmeye bağlı olarak çalışmalarını sürdürmek istediklerini söyledi.

Tillerson, "Sonuçta ABD hem Türk halkı için her zaman güvenilir bir müttefik hem de bu ülkenin emniyet ve güvenliğine, ekonomik fırsatların geliştirilmesine kendini adamış bir ortaktır. Zorluklara karşılıklı beraber göğüs germeyi iple çekiyoruz. (Donald) Trump yönetimi de uzun zamandır var olan bu dostluğumuzu aynı şekilde güçlendirmeye yönelik taahhüdünün altını çizmeye devam edecektir." diye konuştu.

Tillerson daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından desteklenen terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'nin Trump yönetiminde de desteklenip desteklenmeyeceğine yönelik bir soruya Tillerson, şu yanıtı verdi:

"Karşılıklı olarak Suriye içinde istikrarı nasıl sağlayabiliriz, bu bölgeye insanların güvenli bir şekilde nasıl dönmesini sağlayabiliriz ve uzun dönemli nasıl bir sonuç bulabiliriz... Biz bugün zaten bu konuları tartıştık. Çok faydalı bir görüş alışverişi gerçekleştiğini düşünüyorum. Bu konuda ileride çalışmaya devam edeceğiz."

Tillerson, Rakka'ya ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, kentin geleceğinin yerel halka bırakılmasını istediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin YPG konusundaki endişelerinin hatırlatılması üzerine nasıl bir çalışma izleneceği sorulan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, bu konudaki görüşmelerin devam edeceğini, söz konusu görüşmelerin üzerinden değerlendirmelerin yapılacağını anlattı.

- Adil Öksüz'e telefon

Tillerson'a, 15 Temmuz darbe girişiminin önemli isimlerinden firari Adil Öksüz'ün girişimden 6 gün sonra ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğuna kayıtlı bir numaradan aranması da soruldu. Tillerson, "Buradaki konsolosluğun amacı vize statüsünde değişiklik olduğunda haber vermek, bu normal bir prosedürdür." ifadesini kullandı.

Rex Tillerson, "Bakan Çavuşoğlu Türkiye'nin YPG ve PKK arasında ayrım yapmadığını söylüyor. Bu konuda görüş ayrılığı nasıl giderilecek" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"DEAŞ ile mücadele konusunda şunun tekrar altını çizmek istiyorum. Türkiye ve ABD'nin DEAŞ'ı yenme konusundaki taahhüdünden herkes emin olsun. Koalisyonun amacı budur. Dünya üzerinde terör nerede ortaya çıkıyorsa bu koalisyonla karşı karşıya gelecektir. Kimse bundan şüphe etmesin. Bu sonuca ulaşmak için kullanılan taktikler ise işte orada bu önemli ortaklarımızla bir araya gelmemiz gerekiyor. O noktada karar almamız gerekiyor. Koalisyon üyelerinin bir araya gelip askeri faaliyetler konusundaki tartışmaları bu sebeple devam ediyor. Tartışmalar devam edecektir. Bugün de tartışmalar devam etti. Ne tarz seçenekler, opsiyonlar var önümüzde, üstünden gittik. Açıkça söylüyorum, bunlar zor kararlar ve zor seçimler, farkındayım ama bu çok açık faydalı tartışmalar olmaya devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakan gün içindeki bu tartışmaları dikkate alacaklar. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim, ABD ve Türkiye bu koalisyonun ortağı olmaya devam edecektir."







VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara