Dolar

32,3241

Euro

35,1014

Altın

2.300,58

Bist

9.079,97

Çavuşoğlu, Rus gazetesinde yazdı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kommersant'ın internet sitesinde kaleme aldığı makalede Türkiye-Rusya ilişkilerinin önemine değindi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-01 10:33:20

Çavuşoğlu, Rus gazetesinde yazdı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kommersant'ın internet sitesinde yayınlanan makalesinde, Türkiye-Rusya ilişkilerinin her zaman uluslararası gündemde en çok takip edilen konulardan biri olduğunu belirterek, "Zira bu iki ülke arasındaki ilişkilerin seyri her zaman için çok geniş bir coğrafyada pek çok insanın kaderi üzerinde doğrudan etki yapar. 24 Kasım 2015'te yaşanan üzücü Hadise sonrasında ilişkilerde yaşanan kırılma da milyonlarca kişiyi etkiledi, ekonomilere darbe vurdu, aileleri zor durumda bıraktı'' ifadesini kullandı.

Türk ve Rus halklarının gerçek güçlerini zor zamanlarda göstermelerinin ve güçlüklerden yılmadan doğruda buluşmayı bilmelerinin çok önemli ortak özellikleri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Elbette bu bin yıllık komşuluk ilişkisinde her zaman işbirliği ön planda olmadı. Rekabetin damga vurduğu dönemler de oldu. Fakat biz, bizlere düşen vazifeyi, Türkiye-Rusya münasebetlerini rekabet değil, dostluk ve işbirliği eksenine oturtmak olarak görüyoruz. İki tarafta bunun için gerekli kurumsal, ekonomik ve sosyokültürel temele de fazlasıyla sahip olduğumuza inanıyoruz." yorumunu yaptı.

"ENERJİ, EKONOMİ VE TİCARET, TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİN LOKOMOTİFİ"

'Çavuşoğlu, enerji, ekonomi ve ticaret alanlarının, 90'lı yıllardan itibaren hızlı bir gelişim sürecine giren Türk-Rus ilişkilerinin lokomotifi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "2000'lerin başında 5 milyar doları bulmayan ikili ticaret hacmimizi, önemli bir kısmı Rusya'dan yaptığımız enerji ithalatı olmak üzere, 40 milyar dolar seviyesine taşıdık. Ortak gayretlerle bu rakamı 100 milyar dolara taşıma güç ve potansiyeline sahibiz, zira ekonomilerimiz birbirini tamamlıyor. Enerji alanındaki ortaklığın yanı sıra karşılıklı olarak onar milyar doların üstündeki yatırımlar ile turizm ve inşaat gibi sektörlerdeki işbirliğimiz de yine her iki taraf için de önem taşımaktadır."

"ON BİNLERCE EVLİLİKTEN DOĞAN BİR NESİL MEVCUT"

İki ülke arasındaki özel bağlara dikkati çeken Çavuşoğlu, "Birbiriyle iktisadi ve sosyokültürel anlamda bu kadar iç içe geçmiş olan halklarımız arasında on binlerce ortak evlilik ve bu evliliklerden doğan ortak bir nesil mevcut. Bence bunlar Türkiye-Rusya dostluğunun yarınlarına yapılmış en önemli yatırımlardır. 2010 yılında kurduğumuz Üst Düzey İşbirliği Konseyi de işte bu muazzam işbirliği potansiyelinin, stratejik vizyonumuzun kartvizitidir" değerlendirmesinde bulundu.

"KEİ, EN GÜZEL İŞBİRLİĞİ ÖRNEKLERİNDEN"

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın kurucu üyeleri olduğu, Karadeniz havzasının bir barış, istikrar ve refah bölgesi olması amacıyla oluşturulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (KEİ) iki ülke arasındaki en güzel işbirliği örneklerinden olduğunu vurguladı.

Gelecek yıl KEİ'nin kuruluşunun 25'inci yıl dönümünün kutlanacağını hatırlatan Çavuşoğlu, bu tür yıl dönümlerinin geçmişin muhasebesinin yapıldığı, içinde olunan dönemin ve geleceğe yönelik plan ve projelerin ele alındığı önemli birer kilometre taşı olduğunu belirtti.

Aralarında ciddi anlaşmazlıklar olan ülkelerin bile tam bir sağduyu ve olgunlukla aynı masa etrafında bir araya gelip Karadeniz havzasında işbirliği imkanlarını değerlendirebilmelerinin KEİ'nin önemli bir başarısı olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "KEİ'nin kendini tazelemiş, küresel gelişmelere ayak uydurabilmiş, bölge halklarının ortak çıkarlarına daha iyi hizmet eden bir örgüt olarak yoluna devam etmesini sağlayacak reformlar konusunda Türkiye ve Rusya'nın el birliğiyle sağlayacağı destek, şüphesiz anlamlı ve değerli olacaktır" ifadesini kullandı.

"ORTAK KOMİSYON TEKLİFİNDE BULUNDUM"

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Tarihin özel bir döneminden geçiyoruz. Tarihin akışının hızlandığı günler yaşıyoruz. Daha önce karşılaşmadığımız, tek başımıza mücadele etmekte zorlandığımız tehditlerle yüz yüzeyiz. Bölgesel ve uluslararası düzlemde ciddi kırılmalar yaşanıyor. Tam da bu zorlu koşulların bizleri sınadığı bir dönemde, 24 Kasım 2015 tarihinde, iki ülkenin de arzu etmediği bir hadise meydana geldi. Bu olaya bağlı olarak yaşanan can kayıpları Türkiye'yi de üzdü. Yaraları birlikte sarmak için hemen harekete geçtik. Hadiseden bir gün sonra Rus mevkidaşım Sayın Lavrov'la telefonda görüştüğümde başsağlığı dileklerimi ilettim ve olayı geride bırakmak için birlikte çalışmayı teklif ettim. Lavrov'la aralık ayında Belgrad'da yaptığımız görüşmede de hadiseyi birlikte incelemek için bir ortak komisyon kurma teklifinde bulundum."

"İLİŞKİLERİ HAK ETTİĞİ DÜZENE TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Türkiye'nin izlediği yapıcı tutumu aradan geçen aylar boyunca hiç bozmadığını belirten Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Binali Yıldırım'ın ve kendisinin, Rusya Milli Günü vesilesiyle Rus mevkidaşlarına ilettikleri tebrik mesajlarında Türkiye'nin ilişkileri yeniden hak ettiği düzeye taşımak istediğini teyit ettiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği yeni mektupta da Rus pilotun ailesine taziyede bulunduğunu ve ‘artık gerekli adımları atıp yeni bir sayfa açma zamanıdır' dediğini hatırlattı.

"GERGİNLİKTEN EN ÇOK ZARAR GÖRENLER RUS VE TÜRK HALKLARIYDI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu mektupta bölgesel krizlerin çözümü ve terörle mücadelede işbirliğinin gerekliliğini işaret ettiğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Neticede, 29 Haziran 2016'da liderlerimiz arasında bir telefon görüşmesi yapıldı ve ilişkileri normalleştirme kararı alındı. Bu, gerçekten hayırlı olmuştur. Çünkü bu gerginlikten en çok zarar görenler öncelikle yine Türk ve Rus halklarıydı. Biz, bu coğrafyayı yüzyıllardır paylaşan halklarımız ve imparatorluk varisi kadim devletlerimiz, bu tür sıkıntıları aşmak için gerekli iradeye, derinliğe ve bilgeliğe sahip olduğundan asla kuşku duymadık. Zira rekabetin, husumetin bedelini insanlarımız geçmişte fazlasıyla ödediler. Kanaatimiz odur ki Türk ve Rus halkları bizlerden geçmiş tecrübelerden ders çıkarıp ileriye bakmamızı bekliyor. Bu beklentiye karşılık vermek, ortak bir geleceği müştereken inşa etmek, birlikte yeni bir başlangıç yapmak, bizim en samimi arzumuzdur." KEİ Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmak için Rusya'nın Soçi şehrinde bulunan Çavuşoğlu, makaleye, "Bu hislerle geldiğim Soçi'de bugün Rus mevkidaşım Sergey Lavrov'la yapacağım görüşmenin bu amaçlar doğrultusunda hayırlı neticeler vermesini diliyor, bu vesileyle başarılı KEİ Dönem Başkanlığı nedeniyle Rusya Federasyonu'nu tebrik ediyor, dost Rus halkına ve Rusya'da yaşayan vatandaşlarımıza en iyi dileklerimi sunuyorum" ifadeleriyle son verdi.

Haber Ara