Dolar

32,3116

Euro

34,9089

Altın

2.312,17

Bist

9.079,97

Çavuşoğlu-Rinkevics ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Rinkevics ortak basın toplantısı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-29 14:08:55

Çavuşoğlu-Rinkevics ortak basın toplantısı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye konusunda, "Eğer Rusya samimi şekilde ateşkes ve insani yardımlar için bizimle işbirliği yapmak isterse biz buna varız." dedi.

Çavuşoğlu, Dışişleri Resmi Konutu'nda, Letonyalı mevkidaşı Edgars Linkevics ile heyetler arası görüşmede bulundu.

Ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Letonyalı Dışişleri Bakanı Linkevics'e, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gösterdikleri dayanışma için teşekkür etti.

Türk halkının 15 Temmuz'da sadece ülkeye yönelik bir tehdidi savuşturmakla kalmayıp Avrupa başta olmak üzere geniş bir coğrafyayı etkileyebilecek bir girişimi boşa çıkardığını belirten Çavuşoğlu, "Bu zorlu süreçte Türk halkı ve bizler dost ve müttefikleri yanımızda görmek istedik. Letonya gerçek dost ve müttefik olduğunu bu süreçte gösterdi." diye konuştu.

Letonya ile teröre karşı yakın işbirliği içinde olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu çerçevede mevkidaşına Letonya'daki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında bilgi verdiğini aktardı.

Çavuşoğlu, Letonya ile siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu, karşılıklı işbirliğinin ve ziyaretlerin devam ettiğini vurgulayarak, gelecek ay Riga'yı ziyaret edeceğini ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılını birlikte kutlayacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonomik ilişkilerimiz düzenli şekilde gelişmekte. Her iki ülkenin ekonomisi de istikrarlı şekilde büyüyor. Türk firmaları Letonya'da hükümetin verdiği destekle önemli projeleri gerçekleştiriyor. Letonya vatandaşları tatilini geçirmek için Türkiye'yi tercih ediyor. Letonya, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecine tereddütsüz her zaman destek vermiştir. NATO içinde de aynı anlayış devam ediyor. Bu sebeple özellikle Letonya'nın öncelikleri arasında bulunan NATO'nun hem Galler hem de Varşova zirvesinde aldığı kararlarının uygulanmasına önem ve destek veriyoruz. Özellikle Baltık ülkelerinin üçüncü ülkelere karşı savunulması bu kararların içindedir ve biz buna Türkiye olarak katkı sağlıyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde tüm bunları ele aldık."

-"Siyasi çözüm için çabaları sürdürmeliyiz"

Görüşmede Suriye başta olmak üzere Ukrayna ve Kırım gibi bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Bu konularda ortak anlayışa sahip olduğumuzu gördük." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'deki gelişmeler noktasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ile ortak hareket edebilecekleri yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin Suriye'de ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve siyasi çözüme ulaşılması için alınan tüm kararları desteklediğini, kararların alınmasına ve uygulanmasına bugüne kadar katkı verdiğini söyledi.

Bugüne kadar ateşkesin ihlal edilmesi ve insani yardımların ulaştırılmasındaki engellere bakıldığında, bunu ihlal edenin rejim ve destekçileri olduğunun görüldüğünü ifade eden Çavuşoğlu, son olarak ABD ve Rusya arasında Suriye konusunda varılan anlaşmaya da güçlü destek verdiklerini ve uygulanması için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) ile de yardımların ulaştırılması için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ancak yardım tırlarının ya engellendiğini ya da Halep'e doğru giderken rejim tarafından vurulduğunu anımsattı.

Son 5 yılda rejim ve destekçileri tarafından defalarca kimyasal silah ve varil bombaları kullanılarak savaş suçu işlendiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Son anlaşma da uygulanmadığına göre ateşkes ve siyasi çözüm için çabalarımızı sürdürmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile dün Ankara'da bir araya geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, mevkidaşı ile Suriye konusunda detaylıca görüşme fırsatı bulduklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, "Bu konuları, ilişkilerin normalleşmesinin ardından Rusya ile de değerlendiriyoruz. Eğer Rusya samimi şekilde ateşkes ve insani yardımlar için bizimle işbirliği yapmak isterse biz buna varız." şeklinde konuştu.

- "OHAL aynı anlayışla devam edecek"

Çavuşoğlu, Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) alınan olağanüstü halin (OHAL) uzatılması tavsiyesine ilişkin soru üzerine, kendilerinin bu süreci üç aydan önce tamamlamak arzusunda olduğunu ancak FETÖ ile ilgili soruşturmalar derinleştikçe yeni detay ve değişik bağlantıların ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'nin bir daha böyle bir tehlikeyle karşı karşıya gelmemesi için gerekli tedbirleri almaları gerektiğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Maalesef üç aylık süreçte bunu tam anlamıyla gerçekleştiremedik. Dün MGK, Bakanlar Kurulu'na OHAL'in uzatılması tavsiyesinde bulundu. Bugüne kadar OHAL nasıl uygulandıysa bundan sonraki süreçte de aynı anlayış devam edecek. Hedefi halkımız değil FETÖ ile devletin içindeki uzantılarıdır ve önümüzdeki süreçte de Avrupa Konseyi ile bu konudaki işbirliğimiz devam edecek. Şeffaf bir süreç olacak. Bu teröristler cezalandırılmalıdır ama devlet var olan hukuk sistemi kapsamında suçlulara gerekli cezayı verecektir. Fransa sadece iki terör saldırısından dolayı OHAL'i bir yıl uzattı. Biz umut ediyoruz ki ikinci üç aylık dönemde bu süreci tamamlayabiliriz."

- "Yeni müsteşar Ümit Yalçın"

Çavuşoğlu, bir soru üzerine İsrail ile gelecek günlerde eş zamanlı ve karşılıklı büyükelçileri atamak istediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, ayrıca, müsteşar Feridun Sinirlioğlu'nun BM Daimi Temsilcisi olarak 15 Ekim'de görevine başlayacağını hatırlatarak, "Yeni müsteşar için dün MGK toplantısı sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) ve Başbakanımız (Binali Yıldırım) ile istişare yapma şansı bulduk. Bunun sonucunda şu anda müsteşar yardımcımız olan Ümit Yalçın'ı, müsteşar olarak atama kararı aldık. Daha resmi işlem tamamlanmadı ama önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın onayına arz edeceğiz." dedi.




VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara