Dolar

32,3844

Euro

35,0654

Altın

2.325,92

Bist

9.079,97

Çavuşoğlu'ndan gündeme yönelik açılamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı bilgilendirme toplantısında bazı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-29 14:19:37

Çavuşoğlu'ndan gündeme yönelik açılamalar

19 Temmuz'da ABD'ye gönderilen Fethullah Gülen ile ilgili belgelerin geçici tutuklama talebi için gönderildiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, bu belgelerin daha önce açılan dört davanın gerekçelerini kapsadığı bilgisini verdi.

Gülen'in 15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantısını gösteren belgeler ise henüz Adalet Bakanlığı'nca hazırlanıyor. Bu yeni belgeleri, Dışişleri ve Adalet Bakanları ABD ziyaretinde yetkililere iletecek:

“Daha önceki belgeler geçici tutuklama talebimizin belgeleri. Dört tane değişik davanın gerekçesini ilettik. Darbe girişimiyle ilgili dosya hazırlanıyor. Deliller, itiraflar... Tüm ifadelerin alınmasından sonra, yeni bir dosya hazırlanacak. Bu dosyayı muhataplarımıza ileteceğiz. Adalet Bakanlığı dosyayı hazırladıktan sonra [ABD'ye] böyle bir ziyarette bulunabiliriz. Adalet Bakanı ile ‘gittik bu şahsı getireceğiz' diye beklenti içine girildi ama bu şekilde olmayacak tabii. Bu bir süreçtir, bu sürecin en kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz. Üçüncü ülkelere kaçma ihtimali de var. ABD'nin tedbir almasını istedik, bir an evvel Türkiye'ye, aramızdaki anlaşmalar çerçevesinde iade edilmesi gerekiyor.”

ABD'Lİ KOMUTANIN DEĞERLENDİRMESİ "SAÇMA"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel'in Washington'da bir gün önce yaptığı konuşma da Çavuşoğlu'na soruldu. Votel, “Birçok askeri liderle [IŞİD'le mücadele kapsamında] ilişkimiz var. Bundan sonra ileri bakabilmemiz için bu ilişkilerimizin nasıl etkileneceği beni kaygılandırıyor” demiş; sonra da bu kişilerin bir kısmının hapiste olduğunu söylemişti.

Çavuşoğlu, değerlendirmeyi ‘saçma' olarak nitelendirdi:

Bu değerlendirmeyi çok saçma buluyorum. Türk askeri sadece içine sızmış asker kıyafeti giymiş kişilerden ibaret değildir. IŞİD, PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadele kapasitesine sahip olanlar sadece onlar değildir. Biz bunu şiddetle reddederiz. Bize şunu sorarlarsa, ‘ordu içinde temizlik yapıldı, kapasite zayıfladı mı' derlerse, onlara ‘tam tersi' deriz. Ordunun içindeki çürükleri temizlediğimiz zaman, planlarında kanlı darbe girişimi yapmak olan kişiler ayıklandığı zaman, ordumuz daha güvenilir, daha dinamik, daha temiz ve daha etkili olur mücadelesinde. Bizim adamlarımız derse zaten saçmalıktır, darbe yapanlar ABD askerlerinin adamıysa o zaman ülkemizde tepki gösteriliyor o tepki artar. Türkiye'nin IŞİD, PKK ve diğer örgütleriyle mücadele konusunda askerimizin kapasitesini sadece bunlarla sınırlı tutmak art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanmaktadır.”

Amerikalı uzmanları ve basını da eleştiren Bakan, “Sonuçta darbe iyidir demeye başlayanlar oldu. ABD'de bazı uzmanlar var, darbecilere kızıyorlar ‘Erdoğan'ı neden öldürmediniz' diye” diye konuştu.

İncirlik Hava Üssü'nde görevli Komutan Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın ABD'den sığınma istediğine dair iddialar için de Çavuşoğlu, “Buradaki kişi biliyorsunuz darbe girişiminde önemli bir rol oynadı. İkmal uçakları buradan kalktı. Sığınma talebi bilgisi bize de geldi ama kabul görmemiş” dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa'dan gelen ‘toplu gözaltı' eleştirileri ve ‘listelerin hazır olduğu' iddialarına da şöyle yanıt verdi:

“Her şeyden önce siviller ya da masum insanlara yönelik bir operasyon yok. Esasen bahsettiğiniz kişilerle ilgili, paralel yapıya olan bağlantıları ve paralel yapıyla girdiği ilişkiler, sağladıkları finansal destek ve diğer aktivitelere katılım sebebiyle birçok yasal işlem devam ediyordu. 2700'den fazla hakim ve savcının listesi önceden hazır mı diye soruyorlar, evet paralel yapıya mensup hakim ve savcılar biliniyordu. Niye şimdi bu kişiler diye sorarlarsa; normal yasal işlemler devam ediyordu. Ama darbe girişiminden sonra hemen harekete geçmek elzem oldu birçok kurum için, bu darbe girişiminin ne kadar zalim olduğunu gördük. Yargı aracılığıyla, polis aracılığıyla da bu darbe girişiminde buldular, polis içinde temizleme yapılmasaydı bu darbe girişimi başarılı olurdu.”

"AVRUPALI DOSTLARIMIZIN YAKLAŞIMINDAN RAHATSIZIZ"

Dışişleri Bakanı, darbeye karşı net ve güçlü destek veren Avrupalı siyasilerin sayısının az olduğunu ve bu durumdan rahatsız olduklarını söyledi:

“Avrupalı dostlarımızın yaklaşımından rahatsızız. İlk günden ‘ama' diye başlayarak demokrasi dersi veren, üst perdeden konuşan ve medyanın da negatif rolüyle popülizme giren çok sayıda siyasetçi gördük.”

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Ağustos'ta Rusya'ya giderek Putin ile görüşme kararı almasını ise şöyle değerlendirdi:

“Uçak düşürme hadisesinden önce de Rusya ile ilişkiler alternatif değildi, tamamlayıcı olmuştur. Bu adımları atmaya devam edeceğiz, çok yönlü dış politikamıza devam edeceğiz. Olağanüstü hal ilan ettikten sonra Adalet Bakanlığı ile teyitleştik, atılan adımları Avrupa Konseyi'yle paylaşacağız."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara