Dolar

32,3696

Euro

34,9456

Altın

2.325,48

Bist

9.094,68

Çavuşoğlu kapatılan elçiliği açmaya gidiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Libya'ya giderek, 2014 yılında güvenlik endişesiyle kapatılan Trablus Büyükelçiliği'nin yeniden açılış sürecini başlatacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 10:21:33

Çavuşoğlu kapatılan elçiliği açmaya gidiyor

Son yıllarda savaşlar, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik krizlerle anılan bir ülke haline gelen Libya'da geçiş hükümeti döneminde yeşeren umutların kalıcı olması için çabalar devam ediyor. Libya'ya geçiş sürecinde Türkiye'nin her türlü desteği vermeye hazır olduğuna dikkati çeken diplomatik kaynaklar, büyükelçiliğin yeniden faaliyete geçmesi ve insani yardımların artırılması gibi konuların öncelikli olduğunu vurguladı.

2011 yılında yaşanan Şubat devriminden bu yana siyasi gruplar ve rakip askeri yapıların mücadelesine sahne olan Libya'da BM nezdinde başlatılan yeni sürecin somut adımları atılmaya devam ediyor. Türkiye'nin başta Dışişleri Bakanlığı nezdinde olmak üzere gerek devlet kurumları gerek özel sektör temsilcileri gerekse de yardım kuruluşları vasıtasıyla Libya'ya verdiği destekler yeni dönemde de artarak devam edecek.

TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ VURGULANACAK 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çeşitli temaslarda bulunmak üzere Libya'ya gerçekleştireceği ziyarette, Türkiye'nin Libya'daki Başkanlık Konseyi'ne tam desteğini bir kez daha vurgulaması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Viyana'da düzenlenen Dışişleri Bakanları toplantısında Başkanlık Konseyi'ne olan destek yenilenirken, özellikle DAEŞ terör örgütü ile mücadele kapsamında Libya'ya uygulanan silah ambargosunun kısmen kaldırılabileceği gündeme geldi.

Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaret kapsamında Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Feyaz Mustafa Al-Sarraj başta olmak üzere üst düzey temaslarda bulunacağı ve bu görüşmelerde Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nin yeniden faaliyete geçirilmesi konusunun da gündeme gelebileceği öğrenildi.

YARIM KALAN PROJELER ELE ALINACAK

Bakan Çavuşoğlu'nun Libya temasları, Türkiye'nin Başkanlık Konseyi'ne tam desteğinin somut bir göstergesinin yanında diğer konularda da somut adımlar atılabilmesi adına büyük önem taşıyor.

Siyasi istikrarsızlık öncesinde Türk firmaların çok önemli işlere imza attığı Libya'da, istikrarın kaybolduğu dönemde yarım kalan projeler dikkati çekiyor. Bakan Çavuşoğlu'nun Libya temasları kapsamında Türk firmalarının yarım kalan 304 projesinin de gündeme gelmesi beklenirken, öncelik ve güvenlik sıralamasına göre bu projelerin bir an önce tamamlanması için adımlar atılması bekleniyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun bugünkü ziyaretinde, 30 Mart 2016'da Trablus'a intikal ederek göreve başlayan Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Al-Sarraj ve Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ile bir araya geleceği kaydedildi.

Açıklamada, 2014 yılında güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilen Trablus Büyükelçiliği'nin tekrar açılmasına yönelik sürecin de başlatılacağı belirtildi ve şöyle devam edildi:

"Ziyaret sırasında Sayın Bakanımız, 30 Mart 2016 tarihinde Trablus'a intikal ederek göreve başlayan Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Al-Sarraj ve Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ile biraraya gelecektir.

Sayın Bakanımızın temasları, ülkemizin bu zorlu geçiş sürecinde Libya halkının ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yanında olduğunu bir kez daha vurgulaması bakımından önemli bir vesile teşkil edecektir.

Ziyaret sırasında, Libya halkının ihtiyaç duyduğu gıda ve ilaçtan müteşekkil bir insani yardım paketi Libya makamlarına teslim edilecektir."

Haber Ara