Dolar

32,6439

Euro

34,8421

Altın

2.511,79

Bist

9.524,59

'Çatayev'i Rus yanlısı hükümet serbest bıraktı'

Kafkasya Emirliği'nin dış temsilcisi olduğu dönemde Lapota olayından ötürü tutuklanan Ahmet Çatayev'in, Gürcistan'da daha sonra göreve gelen Rus yanlısı hükümet tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-01 16:09:03

'Çatayev'i Rus yanlısı hükümet serbest bıraktı'

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Atatürk Havalimanı saldırısının azmettiricisi ve planlayıcısı olan Ahmet Çatayev'in 2012 yılının Ağustos ayında Gürcistan'da Lapota olayından dolayı tutuklandığı ancak göreve gelen Rus yanlısı yeni hükümet tarafından serbest bırakıldığı tutuklama sırasında devlet başkanı olan Mikheil Saakashvili tarafından açıklandı.

Çatayev tutuklandığı sırada Gürcistan Devlet Başkanı olan Mikheil Saakashvili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Çatayev'in yeni iktidara gelen Rus yanlısı hükümet tarafından nasıl serbest bırakıldığını anlattı.

Mikheil Saakashvili'nin açıklaması şöyle:

"Rusya vatandaşı olan Ahmed Çatayev'in İstanbul Havalimanı saldırısının planlayıcı olduğu açıklandı. Çatayev, benim Gürcistan hükümetim zamanında, şu anda Odessa Polis teşkilatının başında bulunan General Giorgi Lortkipanidze komutasında gerçekleştirilen bir operasyon ile tutuklandı. Çatışma sırasında güvenlik güçlerimizden üç kişi hayatını kaybetti.

2012 yılında Gürcistan'da hükümetin başına Rus oligarklarından Ivanishvili'nin gelmesinin ardından, hiç vakit geçirmeden ve yeni kabine üyelerinin çoğunun Çatayev'in "siyasi tutuklu" olduğunu söylemesine rağmen serbest bırakıldı.

O zamanlar ben hâlâ devlet başkanıydım ve serbest bırakılmasına şiddetle karşı çıktım. Ancak karar savcılık makamından çıkmıştı.

Şimdi ise çok sayıda masum insanın ölümüne sebep olan saldırının arkasında olduğu söyleniyor. 10 yaşındaki oğlum olaydan az önce o havalimanındaydı. O yüzden bu acımasız saldırının kurbanlarıyla güçlü bir duygusal bağ kurabiliyorum. Acaba Gürcistan hükümeti de aynı acıyı hissedebiliyor mu?".

Haber Ara