Dolar

32,5773

Euro

34,8224

Altın

2.419,07

Bist

9.645,02

Çalışan Kadınlar Buluşması

Çalışan Kadınlar Buluşması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-27 16:19:25

Çalışan Kadınlar Buluşması
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kıyamete kadar kimse bir daha bu topraklarda 28 Şubat zihniyetinin geri gelmesini sağlayacak şartları oluşturamayacaktır, bir daha hiç kimse 28 Şubat zihniyetini geri getiremeyecektir" dedi.

Davutoğlu, Uluslararası Kadın ve Aile Derneği (UKADER) ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çalışan Kadınlar Buluşması"nda, dünyanın en büyük kadın teşkilatına sahip parti olan AK Parti'nin 9 milyonu aşkın üyesinin 4 milyondan fazlasının kadınlardan oluştuğunu anlattı.

AK Parti'nin kurulduğu günden itibaren kadınların siyasete katılımında çığır açtığını, kadına yönelik ayrımcılıkları siyasete katılım yoluyla çözdüğünü dile getiren Davutoğlu, AK Parti'nin yıllarca ötekileştirilen, toplumda görünmez kılınmak istenen kadınları, siyasete hizmetin odağına yerleştirdiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, kadınları "başı örtülü", "başı açık", "doğulu", "batılı" diye ayırmayan bir yaklaşımla eşit vatandaşlık ilkesi çerçevesinde siyasete kazandırmaya özen gösterdiklerini ifade ederek, "Bugün Türkiye 13 yıl öncesine göre bambaşka bir yerdeyse, daha özgür, daha huzurlu, daha müreffeh olmuşsa, bunu kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla hep beraber gerçekleştirdik. Gerek zihniyet dönüşümü gerek anayasal ve yasal mevzuat olarak gerekse maddi eserler olarak bugün dünya gündeminde bambaşka bir Türkiye var" diye konuştu.

Türkiye genelinde sosyal yardım ulaşan hane sayısının 2002'de 991 bin iken, 3 milyon 6 bine ulaştığını anlatan Davutoğlu, sosyal yardımlarla ilgili anlayışlarını, "Ülke ne kadar gelişirse gelişsin, devlet kazandığını milletle paylaşmalıdır" şeklinde açıklayarak, sosyal yardımların vatandaşa lütuf değil ikram olduğunu belirtti.

Davutoğlu, gelişmiş ülkelerde de pek çok destek kalemi olduğuna değinerek, "Ülkeyi büyütecek, gelirini artırıp fazlasını halkla paylaşacak ufku, kabiliyeti olmayanların sözlerine hiç itibar etmeyin. Onlar yardımlaşma güzelliğinin inceliğini kavrayacak incelikte olmayıp, kömür, makarna edebiyatı yapanlardır" dedi.

Parti olarak güçlü toplum hedefi için kadınların haklarını, refahını vazgeçilmez gördüklerini ifade eden Ahmet Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz 13 yıl içinde kadınlarımızla ilgili büyük reformlar gerçekleştirdik. 2003'te aile mahkemelerini kurduk. Mirasta erkek çocuklara öncelik tanıyan uygulamalara son verdik. Anayasa'ya 'Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür' hükmünü ekledik. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunu kurduk. Anayasa'da kadınlarımız için pozitif ayrımcılık ilkesine yer verdik. 2011'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını kurduk. Kızlarımızın eğitim düzeylerini ve hayat kalitelerini yükseltmeye yönelik çok başarılı çalışmalar yürüttük. 'Haydi Kızlar Okula', 'Baba Beni Okula Gönder', 'Temel Eğitime Destek Projesi' gibi, bir kısmına Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Sayın Hanımefendi ile öncülük ettiği projeler ve programlar sayesinde kız çocuklarımızın ilköğretime katılımını yüzde 97 seviyesine çıkardık.

Tüm kız çocuklarımıza yaş şartı olmaksızın sağlık hizmeti veriyoruz. Yetim kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanmasında da şartları azalttık. Artık daha fazla kız çocuğumuz bu haktan yararlanıyor. Yetim aylığı olan kızlarımıza aylıklarının 24 katı kadar evlenme ödeneği veriyoruz. Yetimlerimiz bu anlamda sadece bir ailenin yetimi değil, bütün ülkenin yetimi muamelesine tabi tutuluyor. Bu ülkede kimsesiz ve sahipsiz kalan tek bir yetim olmayacak. Sadece Türkiye'nin yetimlerine değil, Somali'nin, Filistin'in, Arakan'ın yetimlerine de aynı ihtimamı gösteriyoruz. Suriye'nin yetimlerine de aynı ihtimamı gösteriyoruz. Suriyeli 66 bin bebek Türkiye'de doğdu. Kendi vatanlarını tanıyamayan, havasını teneffüs edemeyen bu bebekler artık sadece Suriyeli değil, aynı zamanda bu toprakların öz çocuklarıdır ve o yetimlere o sahipsizlere, geleceğe hazırlamak bakımından da sahip çıkıp, her birinin gözyaşını dindirmek için dünyanın unuttuğu o yetimleri sahipsiz bırakmayacağız."

- "Çalışan anneleri bir dizi hakka kavuşturduk"

Başbakan Davutoğlu, yetimlere sağlanan olanağın Bağkur'lu kızlara da sağlandığını, yardıma muhtaç ailelere yapılan eğitim yardımlarında kız çocukları için yardım miktarını yükselttiklerini, kadın ve genç istihdamını artırmak amacıyla sigorta priminin 5 yıl süreyle kademeli olarak devlet tarafından ödenmesini sağladıklarını anlattı.

Kadın girişimcilere verilecek desteklerde kredi miktarlarını artırdıklarını, 2009'da KOSGEB girişimcilik ve destek programlarını başlattıklarını dile getiren Davutoğlu, destek başladığında 7 bin kadın girişimci destek alırken, 5 yıl içinde bu sayının 50 bin kadın girişimciye yükseldiğini kaydetti.

Davutoğlu, ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigorta kapsamına alındığını, el zanaatlarıyla uğraşan kadınlara isteğe bağlı sigorta primlerini ödeme hakkı verildiğini kaydederek, "Ailelerin huzuru ve daha sağlıklı nesiller için çalışan anneleri bir dizi hakka kavuşturduk. Doğum öncesi ve sonrası toplam izin süresini 16 haftaya çıkardık. Doğum yapacak kadınların sağlık hizmetleri için maddi yardımlar getirdik. 2011'de analık ve süt izinlerini yeniden düzenledik. İsteği halinde babaya da ücretsiz izinden faydalanma imkanı sağladık ki babalar da çocuk bakmanın şefkatini hissetsin ve bundan mahrum kalmasınlar" diye konuştu.

Doğum yapan Bağkur sigortalısı kadınlara ödenek verilmesini sağladıklarını anlatan Davutoğlu, bütün annelere ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, 3 ve üzerinde çocuklar için 600 lira ödemeye başladıklarını, haziran itibarıyla yaklaşık 284 bin eşi vefat eden kadını aylık 250 lira nakdi desteğe kavuşturduklarını, yıllık ortalama 3 milyon çocuğun eğitim, sağlık gibi ihtiyaçları için annelere düzenli nakit desteği sağladıklarını söyledi.

Davutoğlu, emeklilikte kadınlara pozitif ayrımcılık getirildiğini, erkeklere göre daha erken emekli olma imkanı sunulduğunu, engelli çocuğu olan annelerin de erken emekli olabildiğini hatırlattı.

- "Kadın elleri ne kadar bereketli"

Kadın hakları konusunda büyük ilerlemeler kaydettiklerini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Çözülemez zannedilen, çözülebileceği hayal dahi edilemeyen konularda bile sonuçlar aldık, ilerlemeler kaydettik. Başörtüsü sorununu, kızlarımızı yıllarca büyük bir zulme muhatap eden başörtüsü sorununu temelden çözdük. İnsanlık ayıbı olan bu yasağa son verdik. Kanayan toplumsal bir yara iyileşti. Bu suni sorunun, farklılıklara tahammül edemeyen zihniyetlerin eseri olduğu anlaşıldı ama kaç nesil bu sıkıntıları yaşadı. 25. dönem ilk defa başörtülü kadınlarımızın da diğer kadınlarımızla eşit olarak milletvekili aday listelerine girdiği dönem oldu. Daha önce de başörtülü kardeşlerimiz Meclis'te vardı ama dönemin yarısında başlarını örtme imkanına kavuşmuşlardı. Milletin temsilcisi olmak bağlamında başı örtülü, başı açık ayrımını külliyen ortadan kaldırdık ve kıyamete kadar kimse bir daha bu topraklarda 28 Şubat zihniyetinin geri gelmesini sağlayacak şartları oluşturamayacaktır. Bir daha hiç kimse 28 Şubat zihniyetini geri getiremeyecektir."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kadına Yönelik Şiddeti İzleme Komitesi oluşturduklarını, 2012'de Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun hayata geçirildiğini dile getirdi.

G20 ülkelerinin dünyada 2025'e kadar 100 milyondan fazla kadının istihdam edilebilmesi için çaba harcanmasına karar verdiğine değinen Davutoğlu, "Dünya Ekonomik Forumu'nun tahminine göre kadının işgücüne katılımı yüzde 1 artırılırsa, dünyada küresel gayrisafi milli hasıla 80 milyar dolar artıyor. Yani bu kadın elleri ne kadar bereketli, maşallah. Kadının elinin değdiği her yerde merhamet, zarafet, nezaket olur" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'de kadının işgücüne katılım oranının 2004'teki yüzde 23,3 oranından yüzde 30,8'e yükseldiğini, kadın istihdamının da yüzde 20,8'den yüzde 27'ye çıktığını kaydederek, 2009-2014 döneminde kadın girişimcilerin sayısının yüzde 42 artığını vurguladı.

Kadınların aynı anda bir kaç işle uğraşabildiğini söyleyen Davutoğlu, "Kulaklarını telefona dayayıp, bir taraftan telefonla konuşup bir taraftan yemek pişirip diğer taraftan çocuğuna hikaye anlatabilirler. Ben bunların örneklerini onlarca kez gördüğüm için... Bu arada da kaş göz işaretleriyle de beylerine ne yapmaları, ne yapmamaları gerektiğini söylerler. Erkekler bırakın bunu yapabilmeyi, nüfuz dahi edemezler. Biz haddimizi biliriz" diye konuştu.

Konuşması sırasında eşi Sare Davutoğlu'nun salona girmesi üzerine de Ahmet Davutoğlu, "Çalışan bir kadın olarak Sare Hanım da doğum sonrası aramıza katıldı. 'Hoşgeldin' diyelim" dedi.

(Sürecek)

Haber Ara