Dolar

32,3675

Euro

34,9615

Altın

2.325,69

Bist

9.125,29

Bütçe üzerinde uzlaşma toplantısı (2)

Bütçe üzerinde uzlaşma toplantısı (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 20:12:52

Bütçe üzerinde uzlaşma toplantısı (2)
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, geçici bütçe yerine 2016 yılı bütçesinin görüşülmesi önerilerine MHP'nin sıcak baktığını belirterek, "HDP ise teklifimize sıcak bakmadı ancak, "sizlerin mutabakatıyla getirildiği taktirde biz muhalefetimizi yaparız ama görüşmeler de devam eder" şeklinde, kısmen olumlu diyebileceğimiz yaklaşım içinde oldu" dedi.

Canikli, muhalefete ilettikleri, "geçici bütçe yerine 2016 yılı bütçesinin görüşülmesi önerisi" hakkında, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'la yaptıkları toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Nurettin Canikli, iki ayrı bütçe görüşme prosedürü olmaması ve Meclis görüşmelerinde tasarruf sağlamak için, geçici bütçe yerine kalıcı bütçenin görüşülmesini ve aralık ayı sonuna kadar görüşmelerin tamamlanması önerisini muhalefete götürdüklerini anımsattı.

Böyle bir uygulamanın daha önce olmadığını ve ilk kez yapılacağını belirten Canikli, "MHP buna sıcak baktı, bunun Meclis performansını olumlu etkileyeceğini ve yasama döneminin hemen başında birlikte böyle bir çalışma yapmanın, bundan sonraki çalışmalarda daha olumlu olacağını söyledi. Geçici bütçe yerine kalıcı bütçenin aralık ayı sonuna kadar yetiştirilebileceği şeklindeki görüşümüzü destekledi" dedi.

Canikli, tekliflerine sıcak bakmayan HDP'nin ise "Sizlerin mutabakatıyla getirildiği taktirde biz muhalefetimizi yaparız ama görüşmeler de devam eder" şeklinde, kısmen olumlu diyebileceğimiz yaklaşım içinde olduğunu kaydetti.

CHP'nin, "Kesin Hesap Komisyonu adı altında bir komisyonun kurulması halinde kalıcı bütçenin görüşülmesine sıcak bakacaklarını" söylediğini kaydeden Canikli, şöyle konuştu:

"CHP'nin teklifine göre, bütçe ile görüşmeler önce, başkanı anamuhalefetten olan bu komisyonda yapılacak, daha sonra Plan ve Bütçe Komisyonu bu komisyonun karara bağladığı raporlar üzerinden görüşmelerini gerçekleştirecek. Böyle bir talebin kabul edilebilmesi ve gerçekleştirilmesi de mümkün değil. Çünkü anayasa değişikliği olmadan böyle bir komisyonun kurulması mümkün değil. Biz CHP'ye, AK Parti olarak böyle bir taahhüt içine giremeyeceğimizi söyledik, 'sistemin özüne ve genel işleyişine de aykırı bir durum olur' dedik.

Bu, sistem sorunu. Meclis'in ve komisyonların çalışmasının yürütülmesinden sorumlu olan iktidar partisidir. Milletin vermediği bir yetkinin, gücün muhalefete devredilmesi, demokrasinin özüne aykırıdır ve parlamenter sistemin ruhuna uygun düşmez. Sonuçta iktidar partisi Meclis'i çalıştırır ve Meclis'in çalışmasından da sorumlu olur. Bütün komisyonların yönetimleri iktidardan oluşturulur, işin mantığı ve özü de budur.

Millet iradesine olan saygımızdan dolayı bu teklifi kabul edemeyiz. Kalıcı bütçelerin komisyon ve Genel Kurulda görüşülmesi süresi yaklaşık 30-32 gündür. Biz kalıcı bütçeyi görüşseydik, yaklaşık 18 günde görüşecektik. Normal bütçelerin görüşülme takvimine göre 13 günlük daha az sürede bu görüşmelerin tamamlanması söz konusu olacaktı. Muhalefetin bu nedenle, görüşlerini daha az ifade edecek olması nedeniyle bir kayıp ihtimali söz konusu ise biz bunu fazlasıyla telafi edebileceğimizi kendilerine söyledik. Bu MHP tarafından olumlu karşılandı. Başka zamanlarda muhalefetin talep ettiği birkaç konuda araştırma komisyonları kurarak ya da başka denetim yolları üzerinden bu açığın kapatılabileceğini söyledik. Muhalefetin bu yöntemle, az konuşma gibi bir riskle karşı karşıya kalmasının mümkün olmadığı söylendi. Muhalefetin sesini daha geniş kitlelere duyurabilmeleri açısından da daha geniş verimli model önerdik."

- "Bütçe çıkmadığı takdirde ne vergi toplanabiliyor ne harcama yapılabiliyor"

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ya da diğer parti yetkilileri ile görüşerek, nihai kararlarını bugün ileteceklerini söyledi.

CHP'den olumsuz yanıt gelmesi durumunda 5 maddelik geçici bütçenin getirileceğini, bu bütçenin de birkaç günde komisyondan, bir günde de Genel Kuruldan geçebileceğini kaydeden Canikli, "Aralık ayı sonuna kadar süresi var, ancak çıkmadığı takdirde ne vergi toplanabiliyor ne de harcama yapılabiliyor. Bütçe Kanunu'nun en büyük özelliği hükümetlere vergi toplama ve harcama yapmaya yetki vermesi. Henüz takvimi şekillendirmedik ama muhtemelen önümüzdeki haftadan sonraki hafta gelir ve o hafta görüşmeleri tamamlarız" dedi.

Nurettin Canikli, "Bütçenin uzaması Meclis ya da Hükümet takvimini etkiler mi?" sorusuna, "Hayır, hiçbir şekilde etkilemez. Sadece yapacağımız bazı yasal düzenlemeleri geciktirir. Emeklilere vereceklerimizden tutun da bin 300 TL şeklindeki ödeme, taşeronlar, polislere yapacağımız ödeme, 65 yaşla ilgili artışlar, çalışan emeklilerden kesilen yüzde 10 kesintinin kaldırılması... Hemen hemen hepsi. Gecikme dediğimiz de ocak ayını biz bütçe ile geçireceğiz ama gene de bir kısmını görüşebiliriz. Eğer kalıcı bütçeyi görüşmüş olsaydık, ocak ayının sonuna kadar yasal düzenleme gerektiren işlemlerin hepsini tamamlamış olurduk ama şimdi şubat ayına sarkabilir" yanıtını verdi.

- "Kalıcı bütçe ocak ayında çıkacak"

Canikli, kalıcı bütçenin ocak ayında Meclis'e geleceğini ve ay sonuna kadar çıkacağını söyleyerek, "Muhalefetin, Meclis'in hemen başında böyle bir jest yapması bütün grupları olumlu etkilerdi, ciddi bir iletişim kanalının böyle bir olumlu noktadan başlamasına katkı sağlardı ve bu durum, 26. Dönem'in sonuna kadar giderdi. Ama dün Genel Kuruldaki çalışma biçimine bakıldığı zaman, 24. Dönem'den devreden mirasın aynı şiddette süreceği şeklindeki kanaati üzülerek edindim" dedi.

Bir gazetecinin, "Özel oturumlarda Genel Kurul'da başka bir şey görüşülmüyor. Başkan isterse muhalefetin önerilerini görüştürmeyebilirdi" sözlerine, Canikli, "Hayır, öyle bir yöntem gerginliğin çok daha artmasına neden olurdu. Muhalefet en ufak bir şeyde, 'bizim sesimizi kesiyorsunuz, konuşma haklarımızı ihlal ediyorsunuz' diyor. Biz AK Parti olarak, olabildiği ölçüde geniş söz hakkı verilmesinden yanayız. O yüzden öyle bir yöntemin uygulanmasını hiçbir zaman savunmadık, böyle bir talebimiz de olmadı" karşılığını verdi.

Nurettin Canikli, yakında Hükümet'ten peş peşe tasarıların gelmeye başlayacağını, milletvekillerinden gelen teklifleri de incelediklerini belirtti. Canikli, tasarı ya da tekliflerin içeriğini söyleyemeyeceğini, sadece Maliye Bakanlığı'ndan gelecek olan, parasal boyutu olan taahhütler içeren tasarı dışında acil tasarı olmadığını söyledi.

Gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda araştırma önergelerinin ya da sözlü soruların görüşülebileceğini, bunun planlamasını yaptıklarını belirten Canikli, söz konusu haftada yasa çalışması öngörmediklerini söyledi.

(Bitti)

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara