Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

Bulgar MiG-29 jetleri Polonya'da onarılacak

Bulgar MiG-29 jetleri Polonya'da onarılacak

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 20:15:50

Bulgar MiG-29 jetleri Polonya'da onarılacak
Bulgaristan Hükümeti Hava Kuvvetleri'nin elindeki MiG-29 savaş jetlerinin Polonya'da onarılması ve bakımının yapılmasına karar aldı.

Savunma Bakanı Nikolay Nençev'in teklifi üzerine Polonya ile anlaşma imzalanması onaylandı.

Avrupa Birliğinin (AB) en yoksul ülkesi olmasından dolayı amortize olmuş Hava Kuvvetleri filosunu yenileyemeyen Bulgaristan'ın askeri uzmanları, MiG'lerin NATO ortamında sadece Polonya'da onarılabileceğini tespit etmişti.

Teknolojik ömrünün sonunda olan 19 uçaklı filosunda, halen havalanabilen ve bir yıldan kısa ömrü kalan sadece 4 jet sahibi olan Bulgaristan, NATO müttefiki Polonya'ya acil olarak 6 uçak motorunu onarımını yaptıracak. Savunma Bakanlığı, motor başı ödenecek onarım ücretin bir milyon 23 bin avro olacağını duyurdu.

Ülkenin hava sahasının korunmasız kalmaması amacıyla yine Polonya'dan 2 adet MiG,29 motoru da ücretsiz olarak iki yıllığına ödünç alınacak.

Uçakların bakım ve onarımı ile ilgili savunma Bakanı Nençev'in Polonya ile imzalayacağı nihai anlaşma Bulgaristan Parlamentosu tarafından onaylanacak.

Uçakların üreticisi olan Rusya, MiG'lerin Polonya'daki muhtemel onarımına sert tepki koyarak, bu ülkenin "lisansının bulunmadığını" öne sürmüştü.

Polonya yetkilileri ise MiG uçaklarının bakımı konusunda Rusya'nın aktif eleştirel tutumunu, asılsız bulup reddetmişti.

Haber Ara