Dolar

32,5065

Euro

34,9070

Altın

2.425,83

Bist

9.722,09

Bulamaç sezonu başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üzüm şiresinden elde edilen bulamaçtan pestil, kesme ve cevizli sucuk yapılmaya başlandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-29 09:38:58

Bulamaç sezonu başladı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üzüm şiresinden elde edilen bulamaçtan pestil, kesme ve cevizli sucuk yapılmaya başlandı.

Siverek ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Üstüntaş Mahallesi'nde geleneksel yöntemlerle bağlardan toplanan şire üzümü, at arabası ile evlere taşınıyor. Üzümdeki ezik ve kuruyan tanelerin ayıklanmasının ardından, yerel dilde 'kürn' olarak bilinen taş havuzda ezilen üzümden elde edilen şireye yumurta, süt, yoğurt ve un katıldıktan sonra yaklaşık 5 saat büyük kazanlarda kaynatılıyor. Sürekli karıştırılan üzüm şiresi bulamaç haline geldikten sonra ilave edilen susamın ardından mala yardımı ile bezlere serilip güneşte kurutularak pestil haline getiriliyor. Ayrıca ipe dizilen ceviz içi kazanlardaki bulamaca batırılarak, cevizli sucuk elde ediliyor.

Bağ bozumunun her sonbahar mevsiminde yapıldığını söyleyen Zülküf Bayraktar adlı bağ sahibi, "Biz bastık yapıyoruz. Bastık nasıl yapıyoruz, üzümü bağdan getiriyoruz. Bir torbaya koyup çiğniyoruz ve şiresini çıkarıyoruz. Daha sonra büyük kazanlara koyup 2-3 saat o kazanda kaynatıp dinlendirmeye bırakıyoruz. Daha sonra o şireyi başka bir kazana aktarıp yeniden kaynatmaya başlıyoruz. Un katıyoruz 10-15 kilo, birde susam, yumurta, yoğurt ve süt ilave ediyoruz. 4-5 saat daha kaynatıp sitillerle çıkarıp çarşaflara seriyoruz" ifadelerini kullandı.

Bulamacı getirilen bezlere seren Hülya Bayraktar, "Babam aşağıdan bulamacı getiriyor, biz de çarşaflara seriyoruz. Çocuklar ise kurutuyor. 2 gün sonra kuruyacak, ondan sonra çarşaflardan çıkaracağız pestili" diye konuştu.

Haber Ara