Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Bu dondurmalar erimiyor

Eriyerek külahtan damlayan dondurma tarih olabilir.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 20:45:19

Bu dondurmalar erimiyor

Japonya 'da kahvaltıda tüketilen 'natto'da kullanılan bir protein, yağı ve suyu birbirine bağlıyor. Edinburg ve Dundee üniversitelerinden araştırmacılar, bu proteini dondurmaya ekleyerek uzun süre erimeyen dondurma üretti.

UZUN SÜRE DONUK TUTUYOR

Mayalanmış soya fasulyesiyle yapılan 'natto' nun protein oranı yüksek olup yapışkan ve tel tel bir yapısı var. Soya fasulyesinden elde edilen biofilm adlı protein, yağ damlalarının ve hava kabarcıklarının birbirine yapışmasına yardımcı oluyor. Müşteriler için dondurma yemeyi daha kolay hale getirmenin yanında bu buluş, imalatçılar tarafından da ürünleri daha uzun süre donuk vaziyette tuttuğu için de hoş karşılandı.

BEŞ SENE İÇİNDE GELİYOR

Bu gelişmeyle birlikte imalatçılar dondurma yapımında daha az doygun yağ kullanarak dondurmanın da daha az kalorili olmasını sağlayabilecek. Bilim insanları bu proteinle yapılan dondurmaların yaklaşık beş sene içinde piyasada olabileceğini belirtti.

"GELİŞTİRİCİ POTANSİYELİ HEYECAN VERİCİ"

Yeni dondurmalar, aynı zamanda ürünleri çok düşük sıcakta taşımak zorunda kalmayacak tedarik zinciri sürücülerinin de yararına olacak. Bilim insanları, elastik gibi bir yapısı olan proteinin ilerde kaplama malzemesi olarak kullanılabileceğini de düşünüyor. Projenin yöneticisi olan Edinburg Üniversitesi'nden Profesör Cait MacPhee, "Bu maddenin hem tüketiciler hem de imalatçılar açısından dondurmayı geliştirici potansiyeli heyecan verici" dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara