Dolar

32,3669

Euro

34,9494

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

Brüksel'de kritik toplantı

Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkan referandumun ardından İngiltere Başbakanı David Cameron ilk kez Brüksel'e giderek AB liderleriyle görüşecek.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-28 09:56:42

Brüksel'de kritik toplantı

Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkan referandumun ardından İngiltere Başbakanı David Cameron ilk kez Brüksel'e giderek AB liderleriyle görüşecek.

Cameron önce AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile; ardından Avrupa Konseyi toplantısı için Brüksel'de bulunan AB üyesi 27 ülkenin temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya gelecek.

BBC'nin haberine göre; Avrupa Parlamentosu da İngiltere'nin ayrılma kararını görüşmek üzere bugün acil durum oturumu gerçekleştirecek.

Almanya, Fransa ve İtalya liderleri dün Berlin'de bir araya gelmiş ve AB'den çıkış sürecini resmi olarak başlatıp Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleme koyana kadar İngiltere ile gayriresmî müzakerelerde bulunulmayacağını duyurmuştu.

'YENİ İTİCİ GÜÇ' ÇAĞRISI

Ev sahibi Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Berlin'de, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yi ağırladığı görüşmede AB liderleri, Birlik'in güçlendirilmesi için 'yeni bir itici güç' çağrısı yaptı. Toplantının arından ortak basın toplantısı düzenleyen liderlerden Almanya Başbakanı Merkel, "Avrupa anlaşmalarındaki 50. maddenin ne kadar açık olduğu konusunda mutabıkız. Avrupa Birliği'nden ayrılmak isteyen bir üye devlet Avrupa Konseyi'ne bildiride bulunmalı" dedi.Merkel, "Bu olana kadar herhangi bir adım atılamaz. Ancak bu bildiri yapıldığında Avrupa Konseyi, ayrılık sürecinin nasıl müzakere edileceğine dair tüzüğü belirler. Anlaştığımız üzere, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış talebi Avrupa Konseyi'ne iletilene kadar resmî ya da gayriresmî müzakereler olmayacak" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İtalya Başbakanı Renzi de İngiltere'nin AB'den çıkış sürecinin mümkün olan en kısa sürede başlaması ve AB'de kalan diğer 27 devletin karşı karşıya olduğu sorunlara odaklanılması gerektiğini ifade etti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara